21.5.13

Κόντρες, καθυστερήσεις και «κρας τεστ» για τις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων


kontres-kathysteriseis-kai-kras-test-gia-tis-sxeseis-ton-trion-kyvernitikon-etairon
Νέα και παλαιά προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρά την επικοινωνιακή επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την ανάδειξη του ταξιδιού στην Κίνα.
  
Η επιχείρηση να τονωθεί, πρωτίστως, το πρωθυπουργικό προφίλ και σε δεύτερο χρόνο, η κυβερνητική δραστηριότητα, μπορεί να εξελίσσεται ομαλά και ικανοποιητικά, όμως οι «μαύρες» τρύπες υπάρχουν στην κυβέρνηση.   

Οι εκκρεμότητες που αναδεικνύονται είναι πάρα πολλές, ενώ η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, ρίχνει βαριά τη σκιά της στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατεί προβληματισμός για τη συνοχή του άλλοτε κραταιού κόμματος εξουσίας.   

Η σύγκρουση Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου τρομάζει τον Αντώνη Σαμαρά, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση στη Βουλή.   

Η εκτίμηση του Πρωθυπουργού δεν καθησυχάζει πολλούς, ενώ ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί ως μείζονα την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και πιο σοβαρή από κάθε άλλη περίπτωση.   

Δεν φθάνει μόνο η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ που απειλεί τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης να κατατεθεί στη Βουλή ως έχει προκαλεί ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.   

Η ΝΔ επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα αλλάξει ριζικά και ο γ.γ. της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος έχει την κεντρική καθοδήγηση στο συγκεκριμένο θέμα και αντιτάσσεται τη θεωρία Ρουπακιώτη.   

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επικρατεί αναστάτωση και η πλειοψηφία συντάσσεται με τον Μπαλτάκο, ενώ υπάρχουν και φιλελεύθερες φωνές που υποστηρίζουν τον Ρουπακιώτη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι το νομοσχέδιο θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να κλείσουν το μάτι σε δυνάμεις που έχουν ανησυχίες για το πώς θα επιδράσουν οι συγκεκριμένες διατάξεις στην κοινωνία και κυρίως εάν θα φανούν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.  

Η πλειοψηφία στη ΝΔ θεωρεί ότι δεν θα κερδίσει η κυβέρνηση, αλλά θα χάσει και αυτή που θα ενισχυθεί θα είναι η Χρυσή Αυγή, μια άποψη που δεν ασπάζεται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που επιμένει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί ως έχει και μάλιστα πολύ γρήγορα.   

Όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες και αυτή η αντιπαράθεση αποτελεί και ένα κρας τεστ για τις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων.   

Αν και ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε αυτούς που ποντάρουν στην αποτυχία της, υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και πρέπει γρήγορα να βρεθούν λύσεις.  

Το βασικό είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για απολύσεις fast track υπαλλήλων από τους οργανισμούς που θα πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν.   

Το σχέδιο νόμου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη βρίσκεται στη Βουλή, αλλά ο κατάλογος των οργανισμών που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν, σβήνεται και γράφεται, ανάλογα τις διαθέσεις των υπουργών.   

Ο συντονιστής της προσπάθειας ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης  Σταμάτης με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο  Βολουδάκη, δεν έχουν καταφέρει να βρουν άκρη ακόμα και υπάρχουν σκέψεις να μετατεθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών για μετά την επιθεώρηση της τρόικας, από την οποία θα ζητηθεί και η σχετική άδεια.   

Στο παρασκήνιο υπάρχουν και κόντρες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται έως τα τέλη του μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα εμπεριέχει τον φόρο των ακινήτων και άγνωστο είναι εάν θα περιλαμβάνει χαράτσι και του χρόνου, ενώ έχει παγώσει η επιβολή φόρου για τα αγροτεμάχια.   

Σε αυτό το κλίμα της αναστάτωσης που υπάρχει από πολλές πλευρές, καθώς τα προβλήματα είναι πιεστικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει για να υλοποιήσει και τις 139 δράσεις, τα λεγόμενα prior actions που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ.    

Χρόνος δεν υπάρχει και αυτό το ξέρει ο Αντώνης Σαμαράς που είχε χθες συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αλλά και τους υπουργούς που τον συνόδευσαν στην Κίνα, ώστε να δώσει οδηγίες για να μη χαθεί και το τάιμινγκ και βαλτώσει η κυβερνητική προσπάθεια για ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, στις οποίες υπολογίζει υπερβολικά ο Πρωθυπουργός.   

Ιωάννης Μαρτέλλος
 http://newpost.gr