17.5.13

Ο Ομπάμα έχρισε τον Ερντογάν… χωροφύλακα

Efenpress: Μήπως ξέχασαν τη Ρωσία;
Barack-Obama-Tayyip-Erdogan
Με…κανονιοβολισμούς υποδέχεται ο τουρκικός Τύπος τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, καθώς στην Άγκυρα εκτιμούν ότι άλλαξε “για πάντα” ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, αναβαθμισμένος πλέον σε υπερθετικό βαθμό και με τη βούλα της έγκρισης της υπερδύναμης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός τα έλεγαν για περίπου… έξι ώρες, σε διάσπαρτες συναντήσεις και επαφές, όπως φάνηκε ωστόσο και από τις κοινές δηλώσεις τους έξω από τον Λευκό Οίκο, το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό. Με τον Μπαράκ Ομπάμα να… χρίζει χωροφύλακα της περιοχής τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο αναγνώρισε ουσιαστικά το δικαίωμα “συναπόφασης” για το μέλλον της Συρίας, για την οποία συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Προφανώς… χωρίς να ρωτήσουν τον λαό της Συρίας.
“Συμφωνούμε και οι δυο ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος  επεσήμανε την ανάγκη δημοκρατικής μετάβασης της εξουσίας στη χώρα, ενώ παρέλειψε να εκφράσει στον Ταγίπ Ερντογάν συλλυπητήρια για την πρόσφατη τραγωδία στην πόλη Ρεϊχανλί, με τους δεκάδες νεκρούς από βομβιστική επίθεση.
“Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στο καθεστώς Άσαντ, και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί με την αντιπολίτευση. Ενώ, πρέπει να σημειώσω ότι ευχαριστώ θερμά την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, για τη φιλοξενία που έχουν δείξει στους πρόσφυγες από τη Συρία.
Η Τουρκία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο να φέρουμε κοντά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Συρίας, μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου που θα λάβει χώρα σύντομα.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε μια Συρία ελεύθερη από την τυραννία του Άσαντ”, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, στάθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο που θεωρεί ότι αποδίδει πλέον η Ουάσινγκτον στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη, ιστορική επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, με την επισήμανση ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

http://ysterografa.gr
______________________________
Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Ερντογάν, είναι ότι ξέρει να φωτογραφίζεται, με  ανάλογο "αυτοκρατορικό" ύφος, σε αντίθεση με τους δικούς μας ηγέτες, που όταν φωτογραφίζονται με τον Ερντογάν, ομοιάζουν με...σκυλάκια κανίς! 
Efenpress