6.5.13

Από τον «Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης» στην τρομοκρατία


O 40xronow syllhfue;iw
Σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και ισχυρό πλήγμα κατά της λεγόμενης «νεοτρομοκρατίας» χαρακτηρίζεται η σύλληψη πέντε ατόμων στη Νέα Φιλαδέλφεια, μεταξύ των οποίων οι δύο αναζητούμενοι για την ένοπλη ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλώρινας στις 28 Νοεμβρίου 2012. Οι Ανάργυρος Ντάλιος, 22 ετών, γιος απόστρατου αξιωματικού και Φοίβος Χαρίσης Πούλος, 23 ετών, γιος συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» καθώς σημειώθηκε ταυτοποίηση γενετικού υλικού σε διάφορα οικήματα (Βύρωνα, Καλλιθέα, Βόλο) που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης και σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι απ’ όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησαν οι υπεύθυνοι της επίθεσης στο Mall στις 20 Ιανουαρίου 2013.
Στο ίδιο διαμέρισμα διαπιστώθηκε ότι διέμεναν και οι τέσσερις συλληφθέντες (Δ. Πολίτης, Ν. Ρωμανός, Αν. Μπορζούκος, Ι. Μιχαηλίδης) μετά τη διπλή ληστεία και ομηρεία πολίτη στον Βελβεντό Κοζάνης τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιπλέον προέκυψε ότι δείγματα DNA του Ντάλιου βρέθηκαν σε γάντι ληστείας που έγινε στα ΕΛΤΑ στις 31 Ιουλίου 2012 ενώ συνδέεται και με τη ληστεία που έγινε στις 6 Απριλίου 2012 στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Ηράκλειο Αττικής.
Στην επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στη Νέα Φιλαδέλφεια συνελήφθησαν επίσης ένας 31χρονος, ένας 30χρονος και ένας 40χρονος. Ο 31χρονος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2012 για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά. Ο 30χρονος κατάγεται από τα Χανιά, είχε συλληφθεί το 2007 για ληστεία σε σουπερμάρκετ στην κρητική πόλη και λίγους μήνες αργότερα για επεισόδια στην Θεσσαλονίκη. Θεωρείτο από την ΕΛ.ΑΣ. «ένας δραστήριος και διαρκώς μετακινούμενος αντεξουσιαστής». Ο 31χρονος κατηγορείται για συμμετοχή στη ληστεία στον Φιλώτα Φλώρινας όπου φαίνεται να τραυματίστηκε στο χέρι στην προσπάθειά του να σπάσει με βαριοπούλες το τζάμι της τράπεζας. Επίσης κατηγορείται, όπως κι ο 30χρονος ομοϊδεάτης του, για συμμετοχή στη ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα στον Πυργετό Λάρισας στις 21 Δεκεμβρίου 2011 από δύο δράστες που κρατούσαν Καλάσνικοφ.
«Αναγνωρίσιμος» στον αναρχικό χώρο
Ο 40χρονος συλληφθείς θεωρείται ότι είχε σημαντικές διασυνδέσεις και καθοδηγητικό ρόλο στον αναρχικό χώρο. Στην κατοχή του είχαν βρεθεί σε έλεγχο στον Άγιο Παντελεήμονα στις 11 Φεβρουαρίου 2011 δύο πιστόλια με γεμιστήρες, ένας σιδηρολοστός, διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ φορούσε και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην περιοχή των Εξαρχείων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο αεροβόλα όπλα, δύο πιστόλια απομιμήσεις, ένα μαχαίρι και τέσσερις αντιασφυξιογόνες μάσκες, δύο χειροπέδες και γάντια. Η σύλληψη και προφυλάκισή του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των αναρχικών. Είχε παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου και έκτοτε βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση.
Ο 40χρονος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1995 στα επεισόδια του Πολυτεχνείου. Στα ίδια επεισόδια προέκυψε ότι συμμετείχαν κι άλλα άτομα που μετέπειτα συνδέθηκαν με ένοπλες οργανώσεις. Ο 40χρονος είχε συλληφθεί επίσης στις 27 Ιουλίου 2007 για συμμετοχή στην επίθεση αναρχικών στο πάρκινγκ του καζίνου της Πάρνηθας, οπότε η Αστυνομία είχε προσαγάγει συνολικά 27 άτομα. Ανάμεσα στους τότε συλληφθέντες ήταν και μετέπειτα κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «Πυρήνων» αλλά και τη ληστεία στον Βελβεντό. Έκτοτε είχε προσαχθεί και άλλες φορές σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παλαιότερα είχε κατηγορηθεί και για μια κλοπή. Ανάμεσα στα άλλα εξετάζεται αν είχε οποιαδήποτε σχέση με 35χρονο αντεξουσιαστή στο νοικιασμένο αυτοκίνητο του οποίου στα Εξάρχεια είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων.
δ
Ο 40χρονος Δ.Χ. βρισκόταν μαζί με το Λάμπρο Φούντα και το Νίκο Μαζιώτη ανάμεσα στους συλληφθέντες του Πολυτεχνείου το 1995.
Ο 40χρονος είχε δικαστεί ως αντιρρησίας συνείδησης μετά την άρνησή του να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία. Θεωρείται παλιός φίλος του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη καθώς συμμετείχε στον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, στη δημιουργία του οποίου είχε πρωτοστατήσει ο Μαζιώτης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν τότε ξεκίνησαν οι δικαστικές του περιπέτειες ένεκα της άρνησης του να υπηρετήσει στο στράτευμα.
Μεταξύ άλλων, στις 25 Φεβρουαρίου του 2012 με ανάρτηση του στο Athens Indymedia, τόνιζε: «Είμαι εχθρός του ελληνικού έθνους και κάθε έθνους. Διότι πρόκειται για πολεμικούς μηχανισμούς κοινωνικής αποσύνθεσης και υποδούλωσης. Η εθνική συνείδηση είναι το προκάλυμμα της αφομοίωσης στον αστικό ολοκληρωτισμό, της αφομοίωσης στον ιδιωτικό ωφελιμισμό, στην εκμετάλλευση και στην συσσώρευση, στην δικτατορία του νόμου· είναι η φοβική και μισάνθρωπη κέλευση της υποταγής στο κράτος. Κεφαλαιούχοι, πολιτικάντηδες, λόγιοι βρικόλακες και μισθοφόροι συναποτελούν τον πυρήνα του έθνους εξαπαρχής του. Εκατόν ενενήντα χρόνια εξαπάτησης, καταπίεσης, αποικειοποίησης και μητροπολιτικού εγκλεισμού, η ιστορία του έθνους μέσα στα σύνορα του ελληνικού κράτους. Εκατόν ενενήντα χρόνια πολεμικής συστράτευσης με τις μεγάλες δυνάμεις του κεφαλαίου, η θέση του ελληνικού έθνους στην εξέλιξη της διακρατικής κυριαρχίας».
Ενώ βρισκόταν προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για παράνομη οπλοφορία, σε μήνυμά του πάλι στο Athens Indymedia στις 18 Μαίου 2011 έγραφε «Από τις 2 Φλεβάρη βρίσκομαι αιχμάλωτος σε μια φυλακή του κράτους. Αφορμή το γεγονός ότι βρέθηκα σε ένα σημείο περιστασιακά ελεγχόμενο από τον αστυνομοτρομοκρατικό μηχανισμό, όντας οπλισμένος. Η ασφάλεια εκμεταλλευτικέ αυτήν την σύμπτωση και δρομολόγησε την κράτηση μου, επειδή είμαι αναρχικός. Η προφυλάκισή μου είναι άλλη μία απόπειρα φθοράς του εξεγερσιακού κοινωνικού αγώνα, μια επιχείρηση αδρανοποίησης ενός ακόμα αγωνιζόμενου ανθρώπου και εκφοβισμού όσων αντιστέκονται στην κρατική – καπιταλιστική βαρβαρότητα. Υπερασπίζομαι το φυσικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμά μου, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, να φροντίζω την άμυνά μου».
Με πληροφορίες από Καθημερινή, Βήμα, Ελευθεροτυπία και iefimerida.gr
http://strategyreports.wordpress.com