28.5.13

Κυβερνητική ρήξη για το αντιρατσιστικό

Efenpress:Ποιοι είστε εσείς που θα μας επιβάλετε τους ισλαμιστές;
---------------------------------
Πριν συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής η κυβέρνηση, δημιουργήθηκε η πρώτη ρήξη μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο κυβερνητικών εταίρων και μάλιστα για θέμα που δεν αφορά το μνημόνιο. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το άσχημο κλίμα που επικράτησε στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επέμειναν μέχρι και την τελευταία στιγμή στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, όμως ο Α. Σαμαράς ήταν κάθετος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους μετά το τέλος της σύσκεψης. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνα που κάνουν του δύο πολιτικούς αρχηγούς να θέλουν να διαφοροποιηθούν. Δείχνοντας πλέον ότι το θέμα είναι βαθιά πολιτικό.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης είναι η ΚΟ της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ακόμα και να καταθέσουν πρόταση νόμου τα δύο κόμματα τότε πολύ δύσκολα θα υπερψηφιστεί. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στην εβδομάδα για τα άλλα θέματα που δεν πρόλαβαν να συζητηθούν. Το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει τις διαρροές που υπήρξαν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ πριν καν αρχίσει η σύσκεψη. Το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα και έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις προτάσεις του επίμαχου νομοσχεδίου δημιούργησε έντονο εκνευρισμό σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη ήταν ότι τα δύο κόμματα, σε περίπτωση άρνησης της ΝΔ, θα καταθέσουν στην βουλή πρόταση νόμου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την ΝΔ να «αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να φέρει το νομοσχέδιο στην βουλή, σε αντίθετη περίπτωση θα καταθέσει πρόταση νόμου μαζί με την ΔΗΜΑΡ. Δυο λύσεις υπάρχουν. Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου».

«Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να έρθει» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης φανερά εκνευρισμένος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της ΚΕΝΕ. «Έχω πλήρη τη διαφωνία με τη ΚΕΝΕ, η οποία έσπευσε και έσπευσε απαραδέκτως, να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ, για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις, πέραν των καινούργιων διατάξεων που υπάρχουν στο Σχέδιο Νόμου, είχε πει ότι είναι συνταγματικό».
real.gr