30.5.13

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

Η ΕΡΤ…αντίβαρο (Μέρος 3ο)


Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΑΥΤΑ για το πρόσφατο παρελθόν της. Με διάσπαρτες «αμαρτίες» της σε ΕΤ1, ΝΕΤ και με τη «βόρεια» ΕΤ3 μακρινή, μελαγχολική και σχεδόν αμέτοχη στο πάρτι.
ΕΙΧΑΜΕ, λοιπόν, την υδροκέφαλη ΕΡΤ, αλλά ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την ποιότητα και το υψηλό της επίπεδο. Με το Αρχείο και τον τεχνικό εξοπλισμό της (πηγή και πλούτο εθνικό), τις παραγωγές με θέματα και έργα κλασικά, μουσείο-κιβωτό τέχνης και πολιτισμού.
ΩΣΤΟΣΟ, ποντάρουμε στην…κρίση. Θα τα σιάξει(;) από ανθρώπους και δαπάνες; Θα καταργηθούν πόστα πολυθεσιτών, θα «εξανθρωπιστούν» θρασείς κουμανταδόροι που μοίραζαν το δημόσιο χρήμα σαν να ‘ τανε δικό τους; Ελπίζουμε και προσδοκούμε περιμένοντας την ανάγκη να κάνει τη δουλειά της.
Για κάθε κατεργάρη στη θέση του. Να πεταχτούν τα περιττά. Να εκτεθούν τα «πεπραγμένα» των ολετήρων του φορέα της δημόσιας τηλοψίας μας που συνιστούν δημόσιο κίνδυνο και εθνική ντροπή. Να μας δώσουν λογαριασμό, ονόματα και υπογραφές. Για επιτροπές που προσέλαβαν «ημετέρους», που μας φέσωσαν με «Γιουροβίζιον» κ.ά. αηδίες.
ΑΦΟΥ δρομολογηθεί, λοιπόν, το νοικοκύρεμα με «αναγκαστικούς νόμους» και ανελαστικές δαπάνες, τότε ψηφίζουμε με τα δυο. Να παραμείνει ανοικτός ο φορέας, που δεν θα ‘ναι πια μαγαζί και…ανακουφιστήριο επιτήδειων με γένια και χτένια.
ΓΙΑΤΙ; Γιατί αν κλείσει η ΕΡΤ, θα πέσουμε ολοσχερώς στα νύχια των εμπόρων του είδους. Θα πνιγούμε στα κανάλια τους. Θα μας φάνε λάχανο. Εμάς και τη συνείδησή μας. Θα αποτελειώσουν την αξιοπρέπεια μας που ροκανίζουν μεθοδικά. Τη σκέψη που θα την «επεξεργάζονται» τηλεοπτικά αλητάκια, αλητήριοι και αληταράδες και κρυπτοπόρνες γένους θηλυκού.
ΔΕΝ παρακάτω σκαλί, κι ας επαίρετο ο αείμνηστος Μ. Έβερτ, ως «γεννήτορας» της ιδιωτικής μας τηλεόρασης. Κι αν κάτι αξιόλογο «παράγουν», το προβάλλουν…ξημερώματα. Για λόγους τηλεθέασης μιας και τα νούμερα «ξυπνούν τον αγωγιάτη» των «μαγαζιών» με απλωμένη την πραμάτεια τους. Χωρίς τσίπα και αυτοπεριορισμό των «δημιουργών», με χίλια κόλπα καταστρατήγησης των κανονισμών.
ΚΙΝΑΙΔΟΙ και επιμελώς γυναικωτοί (είναι της μόδας, τους συντηρεί το κύκλωμα) αραδιασμένοι σε κάποια κανάλια, «θεές» με τον μηρό τους ξέσκεπο ως το βρακί κι έχει ο θεός. Έχει και το φιλοθεάμον κοινό τις προτιμήσεις του. Ανεβαίνουν τα νούμερα και η φούστα, κατεβαίνει το επίπεδο κι είναι το κολύμπι τερπνό στα νερά του κιτς, της σαχλαμάρας και της αγραμματοσύνης.
ΑΝ κανάλια πρέπει να κλείσουν, δεν είναι η ΕΡΤ και τα παρακλάδια της. Ούτε το κανάλι της Βουλής που εκπολιτίζει, μορφώνει και διαμορφώνει. Είναι κάποια ιδιωτικά «μαγαζιά» του «τίποτα». Με την ΕΡΤ αντίβαρο.