21.5.13

Γλέζος - Λαφαζάνης αμφισβητούν την στρατηγική του Τσίπρα


glezos-lafazanis-amfisvitoun-tin-stratigiki-toy-tsipra
Τα δύσκολα τα άφησαν για τον Ιούλιο στον ΣΥΡΙΖΑ… Ένα ενδιαφέρον και μάλλον θερμό Σαββατοκύριακο πέρασαν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αφού για μια ακόμη φορά καταγράφηκαν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα τους σχετικά με την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά τα πολλά και τα καθοριστικά θα τα συζητήσουν στο συνέδριο τους που θα διεξαχθεί στις 10-14 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην διήμερη συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισμένος να ... σκίσει την γάτα... Δηλαδή να βάλει τα θεμέλια  για την μορφή που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο του χωρίς να αφήσει πολλά περιθώρια για να αμφισβητηθεί η θέση του. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα των όσων σκέπτεται λέγοντας ότι  είναι υπέρ των τάσεων όχι όμως με μηχανισμούς. Μάλιστα αναφέρθηκε και στους τρόπους που μπορεί να μετεξελιχθεί οΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι συνιστώσες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αυτοδιάλυσης  τους, τις μετατροπής τους σε τάσεις του κόμματος ή της παραμονής τους στον ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του παρατηρητή.

«Ο εχθρός είναι έξω από αυτή την αίθουσα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν ηρακλειδείς αριστερού ριζοσπαστισμού, περισσότερο από άλλους». Η φράση του αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως απάντηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που είχε πει  στην ομιλία του ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής».

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις διαφωνίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος», και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία μια  ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση.

Το επόμενο διάστημα θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα έντονο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του αφού  καμία πλευρά δεν φαίνεται να θέλει να υποστείλει την σημαία της αντίστασης ή να πάρει τον δρόμο της πολιτικής υποχώρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Αριστερό Ρεύμα μέσα από το κείμενο θέσεων που εξέδωσε βάζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον χαρακτήρα που θα έχει ένας μετεξελιγμένος ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Σκουρλέτης με άρθρο του στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ εξέφραζε ακριβώς την αντίθετη άποψη.   

«Ο νέος διευρυμένος περίγυρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, πολλαπλάσιος από αυτόν προ των εκλογών, μας θέτει εκ των πραγμάτων νέα καθήκοντα επισημαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης. Μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας είναι να τον μορφοποιήσουμε πολιτικά, να διαμορφώσουμε με τις νέες δυνάμεις που μας προσέγγισαν, τη νέα ταυτότητα της αριστεράς του αιώνα μας. Πιο λαϊκή, πιο κινηματική, πιο γειωμένη. Κάτι τέτοιο δεν είναι μια απλή προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στα χαρακτηριστικά του κόσμου που μας προσέγγισε, αλλά η κατάκτηση  μιας νέας πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας για τον φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς.   

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι  το διακύβευα του ιδρυτικού συνεδρίου που δεν μπορεί να αρκεσθεί σε ομφαλοσκοπήσεις και στο να μετονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Αντίθετα, η ενιαιοποίηση πρέπει να έχει βάθος και περιεχόμενο. Αδικούμε, λοιπόν, την προσυνεδριακή συζήτηση αν θεωρούμε πως εξαντλείται σε κουβέντα για μέτρα εκλογής, προνόμια και ρυθμίσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Το στοίχημα, λοιπόν, για το πρώτο μας συνέδριο είναι ο ενιαίος  ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ να ανταποκριθεί στις ιστορικές προκλήσεις και ενωμένος να αγωνισθεί για την κυβέρνηση της αριστεράς ανατρέποντας το μνημόνιο, σταματώντας τον κατήφορο,  βάζοντας νέες βάσεις στον αγώνα της αριστεράς για την ολόπλευρη κοινωνική χειραφέτηση».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει αρχηγικό κόμμα   

Η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή, ότι οι συνιστώστες ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ άναψε τα αίματα . 

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για τις θέσεις της Κ.Ε για τον προσυνεδριακό διάλογο, ο Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ιδέες και θέσεις που πλήττουν τη συνοχή και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας. Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία πέρα από τον κ. Γλέζο υπογράφουν οι Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Σταύρος Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Παναγιώτης Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Γιάννης Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά). 

Αντίδραση υπήρξε και από την Αριστερή Πλατφόρμα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος τον Ιούνιο. Με ένα κείμενο εφ όλης της ύλης η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εκανε γνωστές τις θέσεις της κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο αυτό τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος  αναφέρονται στα μνημόνια , στην πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας ενώ κάνουν λόγω και για την παρουσία  της χώρας στην Ε.Ε.   

Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα τα στελέχη που εκφράζουν την τάση Λαφαζάνη εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως « ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης .»Γι αυτό το λόγο επισημαίνεται στο κείμενο  θα πρέπει  να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης. 

Τα βασικά σημεία του κειμένου της «Αριστερής Πλατφόρμας είναι:

- Όχι σε ένα συνέδριο εσωτερικών σκοπιμοτήτων, αλλά σε ένα συνέδριο των πλατιών εργατικών λαϊκών στρωμάτων και της προοδευτικής ανατροπής.

- Το ιδρυτικό Συνέδριο πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές, μπορεί και πρέπει να ξεκολλήσει από τα ποσοστά που κατέγραψε σε αυτές, μπορεί να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, να αποκτήσει ξανά την ηγεμονία στην πολιτικοκοινωνική σκακιέρα και πρώτα απ΄όλα μέσα στο λαό και να κατακτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική, εν μέσω νέας ανάπτυξης των εργατικών-λαϊκών αγώνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιτύχει όλα τα παραπάνω στην κατεύθυνση μιας μεγάλης προοδευτικής ανατροπής στη ζωή της χώρας, χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ίδιος μια δημιουργική ανατροπή μέσα από τη συνέχεια της πορείας του.

- Καταπολέμηση κάθε ενδεχόμενης τάσης αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής «υπευθυνότητας». Το ιδρυτικό Συνέδριο μπορεί να γίνει το Συνέδριο τομής για το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας δεύτερης ριζοσπαστικοποίησης με όρους ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς , οι οποίοι να πατάνε γερά, προωθητικά και τολμηρά στο έδαφος των εργατικών και κοινωνικών αναγκών στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές, τους δήμους, στα σχολεία, στο χώρο της υγείας, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους άνεργους νέους και μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί προγραμματικά πιο αξιόπιστος, φερέγγυος, διεισδυτικός και αποδεκτός από το λαό, πρέπει να γίνει αυθεντικά πιο εναλλακτικός με κοινωνικούς λαϊκούς όρους, να ανακόψει κάθε τάση προγραμματικής αναδίπλωσης και «στρογγυλέματος», να εγκαταλείψει ενδεχόμενες «φοβικές» εμμονές για επιθέσεις του κατεστημένου και να προχωρήσει σε μια νέα προγραμματική αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης και σε όλα τα μέτωπα.

- Για μιά νέα θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας και τον κόσμο
- Ακύρωση -κατάργηση Μνημονίων
- Διαγραφή ελληνικού κρατικού χρέους
- Ακύρωση-κατάργηση των δανειακών συμβάσεων
- Γενναία ρύθμιση εως διαγραφή χρεών στα ασθενέστερα στρώματα
- Εθνικοποίηση -κοινωνικοποίηση των τραπεζών
- Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις-Να υπάρξει ένας νέος δημόσιος, εργατικά ελεγχόμενος κοινωνικοποιμένος τομέας, κινητήριος δύναμη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου σοσιαλιστικής προοπτικής.
- Στήριξη μισθών και συντάξεων-εκδημοκρατισμός εργασιακών σχέσεων και συγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος
- Δημόσιος κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ. Ισχυρά και δημοκρατικά δημόσια , υπό κοινωνικό έλεγχο ΜΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

Στην εκτενή αναφορά στην ευρωζώνη και τη θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας, στο κείμενο σημειώνεται:

«Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα ότι τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται, αν το αίτημα παραμένει -και παραμένει- μια Ευρώπη των λαών, της σύγκλισης προς τα πάνω, της προόδου και του σοσιαλισμού. Και αυτή η διαδικασία ανατροπής μπορεί να γίνει ρεαλιστική και να μην παραμείνει κενό γράμμα ή ουτοπία, αν ξεκινήσει από μια χώρα ή ομάδα χωρών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει, ίσως και πολύ σύντομα, ένα ντόμινο ανάλογων ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε ένα άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο. Για τη συγκεκριμένη επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου, με τις ιδιαίτερες εκδοχές και παραμέτρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά την Ε.Ε».

Πολιτική Συμμαχιών

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» προτείνει ένα μεγάλο αριστερό πολιτικοοικονομικό μέτωπο για κυβέρνηση της αριστεράς και την προοδευτική ανατροπή. Ειδικότερα προτείνει συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς , κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα όμως, το κείμενο σημειώνει:

«Για μας μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη και συλλογικότητες από το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ' αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινοί αγώνες».   

Παναγιώτης Βασιλάκης 
http://newpost.gr/