27.5.13

"Εμπλοκή με το φόρο στα αγροτεμάχια"


Σύμφωνα με την Ημερησία, το σχέδιο επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014 και ειδικά στα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, προκαλεί πονοκέφαλο στις κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιδρούν έντονα στην φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων γης, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλο να διαφωνεί δημόσια, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες: "Επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο".
Το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραπέμπεται στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι ενδεχομένως και στη σημερινή σύσκεψη να αναζητήσουν τη "χρυσή τομή".
Όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει να αποφέρει έσοδα της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων προβλέπει την επιβολή φόρου 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη συντελεστές που θα αφορούν στις εξής περιπτώσεις:
*Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη.
*Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη.
*Παραθαλάσσια ή μη.
*Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
*Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια.
*Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.
Ειδικά για τα αγροτεμάχια των κατ' επάγγελμα αγροτών προτείνεται η εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών με στρεμματικό όριο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που αποφασιστεί η εξαίρεση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αγροτικών εκτάσεων γης τότε θα δημιουργηθεί «κενό» το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με υψηλότερη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, από τα οποία ήδη αναζητούνται επιπλέον 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από τον ενιαίο φόρο.
Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων στην τελευταία της συνεδρίαση αμέσως μετά το Πάσχα, από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά και συγκεκριμένα 37 εκατομμύρια στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Από αυτές τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.
Ωστόσο, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις και δεν είναι βέβαιον ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβελης θα συναινέσουν, εφόσον το σενάριο περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων πάρει τον χαρακτήρα επίσημης κυβερνητικής θέσης.
Η διακομματική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη και περιμένει την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2014, το οποίο θα παρουσιαστεί στην τρόικα.

news247.gr
.