6.5.13

Πάει ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος, ακολουθεί ο Σαμαράς - Το "εξοπλιστικό" ενδιαφέρον



Ταξίδι στις ΗΠΑ ξεκινά στις 10 Μαίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Θα επισκεφθεί Βοστόνη,Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη. Το πενθήμερο ταξίδι δεν έχει ακριβώς επίσημο χαρακτήρα,αφού δεν το προκάλεσε επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του, αλλά είναι δεδομένο ότι θα επιδιωχθεί επαφή με την Αμερικανό υπουργό Άμυνας. 

Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου -το οποίο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί- προηγείται της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα,πιθανότατα στις 5 Ιουνίου.


Το ενδιαφέρον των Αμερικανών να “εμπλακούν” στους ελληνικούς εξοπλισμούς δεν είναι κρυφό και από αρκετούς χαρακτηρίζεται και χρήσιμο. Η υποθεση των αρμάτων μάχης Abrams είναι γνωστή ,όπως και αυτή των τεθωρακισμένων οχημάτων. Πολλά έχουν γραφτεί για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion και ακόμη περισσότερα για την αμερικανική πρόθεση να αποδεσμευτούν αεροσκάφη F 15 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Για τα F 15 μάλιστα γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι το θέμα τέθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά δεν έχουν απ΄ ότι φαίνεται εκτιμηθεί οριστικά από την ελληνική κυβέρνηση η οποία παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και δείχνει να προσπαθεί να δώσει υποσχέσεις σ΄ όλους τους “μεγάλους παίκτες”. Με τη Γαλλία υποτίθεται ότι υπάρχει το θέμα των Fremm και τω αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχει γίνει το παραμικρό. Με τη Ρωσία όπου επίσης θα πάνε σύντομα πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας αφήνεται να εννοηθεί ότι ίσως να υπάρξει μια κουβέντα για τεθωρακισμένα. Αυτό το “παιχνίδι” οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών το ονομάζουν “εξοπλιστική διπλωματία”,αλλά είναι μάλλον …κωμωδία.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τι θέλουμε και με ποιους τελικά το συζητάμε.