15.5.13

Στημένη υπόθεση ο ρατσισμός των Ελλήνων;



Γράφει ο Γιάννης Μ. 

Εν αναμονή της κατάθεσης του περιβόητου  «αντιρατσιστικού νόμου» *(1)  κι ενώ έχουν προηγηθεί καταργήσεις συνταγματικών ελευθεριών *(2)  με αφορμή – πρόφαση – την πάταξη της μάστιγας που ακούει στο όνομα φοροδιαφυγή, έντονες είναι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτών που είναι υπέρ του νόμου (πριν καλά – καλά πληροφορηθούν επίσημα τι περιλαμβάνει) και όσων είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί ακόμα. Βέβαια, το «εκρηκτικό» αυτό κλίμα, δεν  δημιουργήθηκε μόνο του αλλά, ξεκίνησε, τροφοδοτήθηκε και συντηρείται από συγκεκριμένους κύκλους με τη συνδρομή των ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες παρουσιάζονται γενικώς και στο σύνολό τους ως ρατσιστές.

Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση, να υπενθυμίσω ότι την ίδια ακριβώς μέθοδο της συλλογικής ευθύνης, είχε χρησιμοποιήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όταν σε διεθνή μέσα χαρακτήριζε έναν ολόκληρο λαό διεφθαρμένο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση του ΔΝΤ, της τρόϊκας και των μνημονίων. Στο ίδιο πλαίσιο σκοπιμοτήτων επίσης ο ελληνικός λαός είχε κατά καιρούς χαρακτηριστεί τεμπέλης, πλούσιος κ.ά

Τυχαία η χρήση της ίδιας μεθόδου ή, ετοιμάζουν κάτι και ντρέπονται να μας το πουν ;

Για να απαντηθεί το ερώτημα εάν όλα αυτά γίνονται τυχαία, χρήσιμο κι απαραίτητο θεωρώ πως είναι να εξετάσουμε ως παράδειγμα ένα πρόσφατο δημοσίευμα σε ηλεκτρονική εφημερίδα – που αναδημοσίευσαν αρκετοί – και τα στοιχεία που παραθέτει :
Τίτλος του δημοσιεύματος : «Θερίζει» Ελλάδα και Ευρώπη η ωμή βία του ακροδεξιού εξτρεμισμού.
Τμήμα του άρθρου και στοιχεία που παραθέτει : «Απόρρητα εισηγητικά έγγραφα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και η απολογιστική έκθεση της Europol αναδεικνύουν την αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα. Εμπιστευτική αναφορά της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας διαπιστώνει «αυξανόμενη δραστηριότητα του Ακροδεξιού χώρου» εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανησυχίας για την αλλοίωση των εθνοτικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Συνολικά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» 84 περιστατικά με «πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο» κατέγραψε το 2012 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σε 22 από αυτά ερευνάται εμπλοκή αστυνομικών.»*(3)

Τα «84 περιστατικά με πιθανολογούμενα ρατσιστικά κίνητρα» του κειμένου έγιναν Θερίζει Ελλάδα … η  ωμή βία του ακροδεξιού εξτρεμισμού, στον τίτλο που ως γνωστόν δημιουργεί εντυπώσεις, προϊδεάζει και εν τέλει είναι αυτός που αποτυπώνεται στη μνήμη του αναγνώστη ως συμπέρασμα του άρθρου.
Καθώς στο άρθρο αναφέρονται περιστατικά που έγιναν το 2012 ας επιχειρήσουμε έναν συσχετισμό των στοιχείων – αριθμών – που παρουσιάζονται, με  τα στοιχεία που έχει δημοσιευμένα η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το άρθρο, είχαμε 84 περιστατικά – κι αυτά με πιθανολογούμενα  ρατσιστικά κίνητρα – σε ένα σύνολο 155.285  αξιόποινων πράξεων – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.*(4)
Ναι καλά διαβάσατε, 155.285 ήσαν οι αξιόποινες πράξεις όλων των κατηγοριών το 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή τα πιθανολογούμενα  ως ρατσιστικά περιστατικά ήσαν το 0,054 % του συνόλου. Αυτό το τρομερό λοιπόν ποσοστό είναι που στον τίτλο του δημοσιεύματος μεγάλωσε και θέριεψε για να γράψουν ότι Θερίζει, εντός εισαγωγικών ως φτηνό άλλοθι. Επίσης σημαντικό θέμα, είναι η επιλογή της λέξης Θερίζει,  καθώς συνήθως η λέξη αυτή συνδέεται με λοιμούς, πανδημίες και γενικώς με περιπτώσεις θανατηφόρων ασθενειών που πλήττουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού και γι’ αυτό τον λόγο έχει δαιμονοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου.
Να σημειώσω ότι η, φερόμενη ως πηγή, Καθημερινή της Κυριακής είχε δύο σύντομα και ξεχωριστά άρθρα με τίτλους  «Αποκαλυπτικές εκθέσεις για την Ακροδεξιά» και «Προειδοποιητικό «καμπανάκι» και από την ΕΛ.ΑΣ.» *(5) Είναι προφανές ότι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου ουδεμία σχέση έχει με τους αρχικούς τίτλους των δύο άρθρων της Καθημερινής που ενοποιήθηκαν σε ένα.
Η απόπειρα του τίτλου να μεγαλοποιήσει το γεγονός, περιστατικών με πιθανολογούμενα  ρατσιστικά κίνητρα, συνεχίζεται στο σώμα του άρθρου με την αναφορά του αριθμού των περιστατικών, ενώ έντεχνα αποσιωπάται ο συνολικός αριθμός αξιόποινων πράξεων, ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης και ο αριθμός να γιγαντωθεί έντεχνα, αμέσως μετά, με  αναφορά σε  «Δεκάδες … επιθέσεις…» Αξιοσημείωτο επίσης ότι, στο ίδιο άρθρο, δεν γίνεται καμία αναφορά για την ενδεχόμενη αύξηση ή μείωση του συνολικού αριθμού αξιόποινων πράξεων, ούτε για την ποσοστιαία συμμετοχή των αλλοδαπών σε αυτές.
Βέβαια υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο ελάχιστα έχουν αναφερθεί οι υποστηρικτές του ή τα ΜΜΕ. Πίσω από το αναμενόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» βρίσκεται το ίδιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, με τους κηπουρούς και όσους άλλους οδήγησαν τη χώρα στην κατοχή των μνημονίων και των δεινών που βιώνουμε. Το ίδιο κι αμετανόητο ΠΑΣΟΚ που ψήφιζε αντισυνταγματικούς νόμους για την ιθαγένεια, ενώ παράλληλα χάριζε δάνεια σε ημετέρους και προσδοκούσε στις ψήφους των μεταναστών που παράνομα εισήλθαν στην χώρα, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και να διασφαλίσει την ατιμωρησία όλων των υπευθύνων για μια ατέλειωτη σειρά σκανδάλων. Το ίδιο ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκε πρωταθλητής στην διαπλοκή κι έριξε τη χώρα στα δίχτυα των τοκογλύφων. Από κοντά και το αριστερό του δεκανίκι, η ΔΗΜΑΡ  που έδειξε το «αντιρατσιστικό» πρόσωπό της στον ελληνικό λαό στηρίζοντας μέχρι στιγμής όλους του νόμους υποτέλειας και βαρβαρότητας. Η ΔΗΜΑΡ που ενώ βαφτίζει «έξαρση ρατσιστικής βίας» το 0,054 %  του συνόλου των αξιόποινων πράξεων*(6), αδιαφορεί για την φτωχοποίηση μερίδας που ξεπερνά το 30% του ελληνικού λαού που εκτός των άλλων σηκώνει και το οικονομικό βάρος απ’ το κόστος διαμονής και περίθαλψης ενός τεράστιου αριθμού λαθρομεταναστών για τα δεδομένα της ΕΕ.
Επειδή το θέμα είναι μεγάλο, σε άλλο άρθρο θα καταγράψω κάποιες μορφές του ρατσισμού στην Ελλάδα για τις οποίες σπάνια έως καθόλου αναφέρονται και παράλληλα θα καταθέσω τις προσωπικές μου εκτιμήσεις και προτάσεις. Προς το παρόν και για αποφυγή παρερμηνειών, να καταθέσω ότι είμαι ενάντια σε κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Το να «εξαφανίζεις» ή να μεγαλοποιείς την όποια κατάσταση, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, κρύβει πίσω, είτε ηλιθιότητα, είτε σκοπιμότητα.
Αντί επιλόγου ή άλλης σύνοψης και εν όψει της συνέχειας του άρθρου, θα παραπέμψω στο άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου «Περί ξενοφοβίας και ρατσισμού» *(7) και θα θέσω κι ένα ερώτημα. Αντί να έχουμε αναφορές σε παγκόσμιες μελέτες για τα αποδεκτά ποσοστά αλλοδαπών σε μια χώρα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αφομοίωσης και ενσωμάτωσης, μας μιλούν για νόμο που θα απαγορεύει την ξενοφοβία, δηλαδή για νόμο που θα απαγορεύει τον φόβο σε ότι ξένο. Μήπως με αυτή την τακτική εμμέσως θα ποινικοποιήσουν και τον φόβο του θανάτου που είναι φόβος προς το ξένο κι άγνωστο ; Είναι δυνατή η ποινικοποίηση του φόβου ή  μήπως ο τελικός σκοπός τους είναι να οδηγείται πιο εύκολα ο κόσμος  στην έσχατη πράξη της αυτοκτονίας, αφού πρώτα έχουν απενοχοποιήσει τον φόβο του θανάτου ;
Παραπομπές :
*(1) η ενδεχόμενη ύπαρξη νομοσχεδίου με  τίτλο «αντιρατσιστικός νόμος» ή ότι ανάλογο περιλαμβάνει τον όρο «αντιρατσιστικός» στην ουσία θα πιστοποιεί τον ρατσισμό των Ελλήνων έναντι των αλλοδαπών. Θα είναι το κατ’ εξοχήν πιστοποιητικό για χρήση όσων κέντρων απεργάζονται τα εκάστοτε ελληνικά συμφέροντα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κι έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής η ακριβής διατύπωση.
*(2) παραβίαση τραπεζικού απορρήτου, ποινικοποίηση μικρών οφειλών κ.ά ανάλογα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
*(3) Θερίζει Ελλάδα και Ευρώπη η ωμή βία του ακροδεξιού εξτρεμισμού
*(4) Στατιστικά στοιχεία ΕΛ.ΑΣ

*(5) Τα δύο άρθρα της Καθημερινής : Αποκαλυπτικές εκθέσεις για την ακροδεξιά  &
    
Προειδοποιητικό καμπανάκι και από την ΕΛ.ΑΣ

*(6) Σε διαβούλευση το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου

*(7) Περί ξενοφοβίας και ρατσισμού


Γιάννης Μ.
http://aoratipoli.blogspot.gr