25.5.13

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ "Σφυροκοπούνται" οι οδικοί άξονες βόρεια της Κουσέιρ - "Καθαρίζουν" τον δρόμο προς την Χομς

Σε συνέχεια τον επιχειρήσεων του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ, σφυροκοποπούνται θέσεις των ανταρτών στα βόρεια περίχωρα της καταληφθείσας πόλης κλειδί Αλ Κουσέιρ, για να ανοίξει η οδός προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, την πόλη Χομς.
Άνευ προηγουμένου μάχες και βομβαρδισμοί μαίνονται σήμερα στα περίχωρα της συριακής πόλης Κουσέιρ, τον έλεγχο της οποίας έχει πάρει εδώ και μία εβδομάδα από τους αντάρτες ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, αλλά και από Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.
Οι ξένες βοήθειες αποδείχτηκαν καταλυτικές, στην ανασυγκρότηση, και αντεπίθεση των δυνάμεων του Άσαντ, που δέιχνουν πλέον να "πατάνε"¨στέρεα και με αυτοπεποίθηση, στην βήμα-βήμα εξόντωση των ισλαμιστών ανταρτών, με τη μέθοδο "Seek and Destroy" (έρευνα και καταστροφή).
"Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί, που σημειώνονται σήμερα σε όλους τους άξονες εντός και εκτός της Κουσέιρ, είναι οι πιο σφοδροί από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση" του στρατού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Τα περίχωρα του Κουσέιρ και οι τοποθεσίες που ελέγχουν οι αντάρτες βόρεια της πόλης, όπως η Χαμιντιγιέ, το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νταμπάα και η Ααρτζούν, δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν πυραύλους εδάφους-εδάφους", πρόσθεσε.Προφανώς εννοούσε τους πυραύλους Scud C, αλλά και τους Fateh-100
Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτή η αναζωπύρωση των μαχών αιτιολογείται από την επιθυμία της Χεζμπολάχ να κερδίσει έδαφος πριν από την ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει το βράδυ ο ηγέτης της Χάσαν Νασράλα" για την 13η επέτειο από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο.
"Η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των περιχώρων της Κουσέιρ. Είμαστε στην δεύτερη και προτελευταία φάση της μάχης", δήλωσε αξιωματικός του συριακού στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος πρόσθεσε ότι "μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 600 αντάρτες".
Ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν την περασμένη Κυριακή σφοδρή νικηφόρα επίθεση στην πόλη αυτή στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές -τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες- με στόχο να ξαναπάρουν τον έλεγχό της από τους αντάρτες. Kατά την διάρκεια των μαχών σκοτώθηκε και ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ Νούσρα παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, Αμπού Ομάρ.
Η Χεζμπολάχ έχει αποστείλει 1.700 άνδρες χωρισμένους σε 17 ομάδες.
Στόχος του συριακού στρατού είναι η αποκοπή των ανταρτών απο τον ανεφοδιασμό τους από Κατάρ, και Σαουδική Αραβία. Κάτι που έχει επιτευχθεί και σε συνδυσασμό με την επιτευχθείσα διακοπή του ανεφοδιασμού από Ιορδανία, έχουν φέρει τους ισλαμιστές σε κρίσιμο σημείο αντοχής, καθότι αδυνατούν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους, αλλά και τα πυρομαχικά τους.
Οι οδικοί άξονες βόρεια της Κουσείρ είναι σημαντικοί γιατί οδηγούν στην Χομς, η οποία αποτελεί την κύρια βάση των ανταρτών και συμβολίζει το "λίκνο" της "εξέγερσης" .
Εάν η Χομς πέσει, τότε οι εναπομείναντες αντάρτες στα περίχωρα της Δαμασκού, και του Χαλεπίου, θα είναι ότι έχει απομείνει από την καθοδηγούμενη εξέγερση. Ο όγκος των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, δείχνει την αποφασιστικότητα να ανοίξει ο δρόμος προς τη Χομς εντός των ημερών. Οι αντάρτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους άριστα εκπαιδευμένους μαχητές της οργάνωσης, οι οποίοι είναι πολύ έμπειροι σε αυτό το είδο αστικών συγκρούσεων.
Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές, καθότι όλα δείχνουν ότι η μεγάλη πολιορκία της Χομς θα ξεκινήσει σύντομα.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr