14.5.13

Η ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΡΗΜΑΞΕ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ. ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ;

Γράφει ο Ανδρέας Μητσόπουλος

Με τον πλέον αρνητικό τρόπο ξεκίνησε για τους Κορίνθιους αμπελοπαραγωγούς η εφετινή χρονιά. Στην αφύσικα θερμή ατμόσφαιρα από τα τέλη Απριλίου, που ουσιαστικά αποτελεί καύσωνα για τα δεδομένα της Άνοιξης, ήλθε να προστεθεί η βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στην παραγωγή σουλτανίνας, τις επόμενες ημέρες μετά το ΠΑΣΧΑ. Μια καταστροφή που οι πρώτες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι αποτελεί την χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία του Νομού Κορινθίας. Μια οικονομία που ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια βουλιάζει, λόγω των αντιαγροτικών πολιτικών που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Καλέντζι, Σπαθοβούνι, Βελληνιάτικα, Νεμέα, Χιλιομόδι, μερικές μόνο περιοχές που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τη θεομηνία.

          Με μια πρώτη ματιά, ακόμα και από μη ειδικούς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η καταστροφή ξεπερνά το 80% της παραγωγής και σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 100%. Έτσι οι κόποι μιας ακόμη εξαιρετικά δύσκολης μνημονιακής χρονιάς δεν ευοδώνονται και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε οριακή οικονομική κατάσταση, βλέποντας το μέλλον δυσοίωνο και το βιοτικό του επίπεδο σε κατακόρυφη πτώση.

          Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το λυπηρό γεγονός ότι ενώ πριν 15 χρόνια η Κορινθία κατείχε την 6η θέση ανάμεσα στους νομούς όλης της χώρας, ως προς το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της, σήμερα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα, ειδικά η Ορεινή και Ημιορεινή Κορινθία να ερημώνει από ελληνικούς πληθυσμούς και να λαθρομεταναστοκρατείται, ενώ οι μέχρι πρότινος αγέρωχοι και αφεντικά του εαυτού τους αγρότες, να καταλήγουν στα αστικά κέντρα για μια χούφτα ευρώ, που δεν αρκούν ούτε για το ήμισυ κάθε μηνός και να γίνονται ως εκ τούτου, εύκολα εκμεταλλεύσιμοι από τους μηχανισμούς του νεοφιλελευθερισμού.

          Προς αποφυγή χειρότερων καταστάσεων, ο κρατικός μηχανισμός υποχρεούται να ενεργήσει ταχύτατα, εκτιμώντας με εξειδικευμένους γεωπόνους, μέσω ΕΛΓΑ, άμεσα και αντικειμενικά τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση, αποζημιώνοντας στη συνέχεια τους πληγέντες παραγωγούς, μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Διαφορετικά το Ελληνικό Κράτος θα γίνει για άλλη μια φορά, ο ηθικός αυτουργός στο έγκλημα των πανωτοκίων, που διαπράττουν καθημερινά οι Τράπεζες εις βάρος των αγροτών, οι οποίοι μέσα στην απόγνωση που βρίσκονται θα αναγκασθούν να καταφύγουν για άλλη μια φορά στη σύναψη νέων δανείων για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, χωρίς να έχουν αποπληρώσει τις παλιές οφειλές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή τους ζωή και την συνέχιση του αγροτικού λειτουργήματος, το οποίο είναι ταγμένοι να υπηρετούν.  

          Από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς και οι Βουλευτές της Κορινθίας, οφείλουν να  δεσμευθούν στους πληγέντες ότι θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την επίλυση αυτού του μείζονος έκτακτου θέματος που απασχολεί εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες, επιδεικνύοντας την ίδια ζέση που θα έδειχναν αν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή και αξιώνοντας από την κυβέρνηση, την καταβολή δίκαιων και αξιοπρεπών αποζημιώσεων στους πληγέντες-αγρότες και όχι ψιχίων όπως συνήθως συμβαίνει.

          Οι αγρότες είναι όχι μόνο στυλοβάτες, αλλά και το σύμβολο ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο Έθνος και το κοινωνικό σύνολο.

                                  
                                          ΑΝΔΡΕΑΣ  ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
                                                         ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

                                             ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ.
                                        ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ                     
                    ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΝΟΔΕ Ν.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ