9.5.13

Να μιλήσει για όλα θέλει ο Άκης- Απορρίπτονται οι ενστάσεις της υπεράσπισης στη δίκη Τσοχατζόπουλου


Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος προσέρχεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Αθήνα
Συνεχίζεται σήμερα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα, για την οποία δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι. Οι εισαγγελείς της έδρας εισηγήθηκαν την απόρριψη και των επτά βασικών ενστάσεων της υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.

Πέραν της διαδικασίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο διάλειμμα της δίκης, άφησε αιχμές για τους πολιτικούς που τον διαδέχθηκαν στο υπουργείο Άμυνας.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός εκδήλωσε την πρόθεσή του να μιλήσει «για όλα». Όπως ανέφερε: «Η Βουλή έπρεπε να κάνει πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλο το θέμα των υποβρυχίων, κυρίως για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων και τι έχασε από αυτό το Δημόσιο. Η σύμβαση συνεχιζόταν κανονικά όσο ήμουν εγώ. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Σκάνδαλο είναι μόνο αυτό που λένε για μένα; Δωροδοκία και ξέπλυμα; Αλλά θα μιλήσουμε για όλα. Θα βγουν όλα. Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι. Μόνο η αλήθεια βοηθάει».
Από το εδώλιο των κατηγορουμένων απουσιάζει σήμερα η Βίκυ Σταμάτη, λόγω ασθενείας, σύμφωνα με τον συνήγορό της Αλ.Κούγια. Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει ζητήσει να υποβληθεί σε εξετάσεις το πρωί της Παρασκευής και να εισαχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, την απόρριψη και των επτά βασικών ενστάσεων, που υπέβαλαν την Τετάρτη οι κατηγορούμενοι ζήτησαν οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας Γιωργία Αδηλίνη ζήτησε από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του πρώην υπουργού για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας. Όπως είπε η κ. Αδηλίνη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή.

Η εισαγγελική λειτουργός απάντησε στην υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου που αναφέρθηκε χθες σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και ανάγκης «δίκαιης δίκης», λέγοντας: «Άκουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά -και εδώ είναι η διαφωνία μου- μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους.

»Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι» τόνισε η εισαγγελέας.

Βάσει των εισηγήσεων των δύο εισαγγελέων, το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.

Στην υπεράσπιση του πρώην υπουργού «απάντησε» και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος: «Απαντώ στον συνήγορο. Ο εισαγγελέας, γι' αυτό βρίσκεται εδώ. Έχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αληθινή κατάσταση. Έχει υποχρέωση να συμβάλει στην ανεύρεση της αλήθειας. Αναζητών, όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Υπάρχει μόνο η διαδικασία και ό,τι  προκύψει από αυτήν».

Η πρόταση των εισαγγελέων είναι να απορριφθούν επίσης και οι ενστάσεις για ακυρότητα της διαδικασίας, απαράδεκτου της δίωξης, ακύρωσης προδικασίας κ.α., ενώ ζήτησαν να γίνει δεκτή μόνο μία, που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εξωχώριας (offshore) εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr