11.5.13

Υπέγραψε ο Σαμαράς την επιστράτευση



Ο πρωθυπουργός υπέγραψε σήμερα το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να επιδίδονται τα φύλλα πορείας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και σε αυτή τη λογική, για να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του και είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο.

Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ

Αταλάντευτη από την αρχική της πρόταση για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις παραμένει η ΟΛΜΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συγκλήθηκε - άτυπα όπως αναφέρουν στελέχη των καθηγητών - το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ εξέτασαν όλα τα νέα δεδομένα πολιτικά, αλλά και νομικά, που προκύπτουν από την σκληρή στάση της κυβέρνησης που διατυπώνει από την Παρασκευή με σαφήνεια την απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των καθηγητών.
Τα μέλη των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο της ΟΛΜΕ εξέτασαν όλες τις παραμέτρους της επιστράτευσης. 

Πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων (περισσότερες από 50.000), που χρονικά είναι λίγο δύσκολο να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη, δεδομένου ότι την Παρασκευή αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση προς τον κλάδο να απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις εξετάσεις, ενώ αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για αύριο το απόγευμα στις 6 στο κέντρο της Αθήνας.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε επίσης σύσκεψη των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ της Αττικής αύριο Κυριακή στις 6 μμ για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 13/5 στις 7 μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Επίσης, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17/5 Πανεργατική Πανελλαδική απεργία "για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού".

«Η απόφαση είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη»

Σε νέα σημερινή άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β' βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων».

«Ο κίνδυνος και η απειλή «γεννήθηκαν» με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρεται στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού αναφέρει στο σκεπτικό της ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις αποφάσεις εκθέτει την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να διασφαλίσουν τους κόπους και τις θυσίες των μαθητών τους με την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

«Η επίκληση αντισυνταγματικότητας της «επιστράτευσης» των εκπαιδευτικών, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τύπου «εάν μας επιστρατεύσουν θα κοιτούμε με το κεφάλι ψηλά τους συναδέλφους μας», καθώς και παράθεση αιτημάτων για κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις πιστοποιούν ότι μοναδικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν και παραμένει η ακύρωση των προσπαθειών των μαθητών διαμέσου της ακύρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» κατέληγαν.


Πανελλαδικές στο «χακί»

Το «πράσινο φως» για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες δόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου. 



«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους» δήλωσε με νόημα ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το κοινωνικό συμφέρον, δηλαδή την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και ηρεμία των μαθητών».

Προχωρούν οι διαδικασίες της επιστράτευσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προχωρά ήδη στα διαδικαστικά ζητήματα για να δρομολογήσει την επιστράτευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να περιμένει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και την επικύρωση της από τη συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων. 

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν διατεθειμένο να παίξει με την ψυχολογία των μαθητών και των γονιών τους. Έχει τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου (σ.σ. της κήρυξης απεργίας)» αναφέρουν εμφαντικά κύκλοι του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας την αποφασιστικότητα της πολιτικής του ηγεσίας να διεξαχθούν εγκαίρως και με απόλυτη ομαλότητα οι πανελλαδικές εξετάσεις. 

Για να θεμελιωθεί νομικά η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί το νόμο περί εκτάκτων αναγκών. Ήδη από χθες κύκλοι του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην ΟΛΜΕ κατηγορώντας τη για τορπιλισμό των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Αναταράξεις στη ΔΑΚΕ
Η επικύρωσης της πρότασης για απεργία και από την προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη της ΔΑΚΕ έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις και ομαδικά πυρά από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προς τους συνδικαλιστές, ενώ προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται και η διαγραφή του Νίκου Παπαχρήστουαπό τη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ. 

Προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς
Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιστράτευση. Οι καθηγητές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθούν προ τετελεσμένου πριν ακόμα επικυρώσουν την πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές. 

Στη γραπτή της ανακοίνωση για το πρόγραμμα έγκρισης της πρότασης για απεργία η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι «οι παρατάξεις που εισηγούνται την πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ».

Πρόγραμμα δράσης των καθηγητών
Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων, την επόμενη ημέρα θα συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας, ενώ την Τετάρτη 15 του μήνα θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα για να επικυρώσει την απόφαση των τοπικών ενώσεων για την πραγματοποίηση ή όχι της απεργίας μέσα στις πανελλαδικές. 

REAL.GR