31.5.13

Απάντηση Ν. Νικολόπουλου στον Διοικητή του ΤτΕ Γ. Προβόπουλο για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων



Με αφορμή απάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου, για τον δανεισμό των κομμάτων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου έδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Προβόπουλος.

Οι Τράπεζες δεν είναι μόνο ανώνυμες εταιρείες αλλά έχουν και κοινωνικό-οικονομική σημασία.

Ως Α.Ε. υποχρεούνται σε δημοσιοποίηση στοιχείων και οι εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοί τους «επιβάλλεται» να γνωρίζουν αν οι διοικήσεις
διαχειρίζονται την περιουσία τους χρηστά και με σωφροσύνη, ειδικά τώρα που τους ζητούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Υπάρχει και η εταιρική διακυβέρνηση. Και μην ξεχνάμε ότι ρωτήσαμε για δάνεια πρός κόμματα, όχι προς επιχειρήσεις.

Τα κόμματα είναι του Ελληνικού λαού.

Δεν είναι κλειστά «club» ή σωματεία νομής δημοσίου χρήματος και εξουσίας.

Επιπλέον τα εκατομμύρια καταθέτες που εμπιστεύονται τις οικονομίες τους στις Τράπεζες και που είναι σίγουρο ότι θα τις χάσουν αν η Τράπεζα χρεοκοπήσει,«επιβάλλεται» να γνωρίζουν τι λογής διαχείριση γίνεται στα λεφτά τους.

Μην ξεχνάμε ότι οι φορολογούμενοι πολίτες είναι επίσης δανειστές των Τραπεζών.

Ξεχνά ο Γιώργος Προβόπουλος ότι όλος ο Ελληνικός λαός έχει επιβαρυνθεί με άνω των 250 δις για την διάσωση των Τραπεζών;

Ποιος είναι λοιπόν ο κ. Προβόπουλος που μας λέει «Μην ανακατεύεστε , δεν είναι δική σας δουλειά», είδαμε όταν ήταν δική του και δικοί τους που φτάσαμε…

Λοιπόν εμείς ανακατευόμαστε γιατί είναι δική μας δουλειά, και εμείς αναθέσαμε στον κ. Προβόπουλο να ασχοληθεί με αυτήν.

Στα καθήκοντα που του αναθέσαμε συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος της ορθής, εύρυθμης, συνετής και χρηστής λειτουργίας και διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμα του ανατέθηκε η παρακολούθηση και διασφάλιση της νόμιμης διακίνησης του χρήματος και ειδικά του πολιτικού χρήματος, του χρήματος των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων. Αρνούμενος με ιταμότητα ο κ. Προβόπουλος να πληροφορήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για όσα κατά την άσκηση των καθηκόντων του διαπίστωσε και προφανώς δεν δεσμεύεται έναντι της Νομοθετικής εξουσίας από το επαγγελματικό απόρρητο, ίσως να διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Στην περίπτωση αυτή το θέμα πρέπει να εξετασθεί και πολιτικά αλλά να διερευνηθεί δικαστικά.

Ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Στουρνάρας θα πρέπει να μας ενημερώσει αν καλύπτει όχι μόνον την άρνηση παροχής στοιχείων αλλά και την μέσω αυτής,επιχειρούμενη αυτονόμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που με μια ευκρινέστατη και διακριτή γραμμή χαράσσει τα κατά την γνώμη του όρια δικαιοδοσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας αφήνοντας τον εαυτό του εκτός των ορίων αυτών.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετασθεί από τις Δικαστικές Αρχές, όχι το αν δεσμεύεται ο κ. Προβόπουλος από το επαγγελματικό απόρρητο, δικαιολογία γελοία στην σύλληψή της, δεδομένου ότι ο ίδιος δημοσιοποιεί και μεταφέρει σε τρίτους στα πλαίσια των καθηκόντων του ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα και στοιχεία, όπως ας πούμε τα δάνεια που έχουμε πάρει, που επηρεάζουν καθοριστικά την διεθνή και εσωτερική πολιτική και οικονομική υπόσταση της χώρας, αλλά και αν η άρνηση αυτή συνιστά συγκάλυψη και συμμετοχή σε ενδεχόμενα αδικήματα τα οποία με την άρνησή του μας εμποδίζει να αξιολογήσουμε!!!

Ταυτόχρονα βεβαίως γεννάται και άλλο ερώτημα.

Για την εξυγίανση των τραπεζών έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις τράπεζες Επίτροποι και ελέγχουν μεταξύ άλλων τις χρηματοδοτήσεις. Ισχύει και έναντι αυτών το επαγγελματικό απόρρητο που επικαλείται ο κ. Προβόπουλος ή αν τεθεί ας πούμε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο το ερώτημα πόσα και ποια δάνεια πήρε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από ελληνικές Τράπεζες, θα μάθουμε εν τέλει μέσω του Ραϊχσταγκ αυτό που ο κ. Προβόπουλος αποκρύπτει από εμάς όπως και εάν ρωτήσει η Τρόικα των δανειστών τι θα απαντήσει ο κ. Διοικητής της ΤτΕ;

Και κατέληξε: «Όταν ο κ. Προβόπουλος ανακοινώνει τουλάχιστον ανά τρίμηνο, πόσα δάνεια έχουμε πάρει πόσα χρωστάμε ακόμα, πόσα μας λείπουν, πόσα δεν δώσαμε στους φαρμακοποιούς το να μας πει πόσα λεφτά δανείστηκε ο ΓΑΠ, Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίκειται στο επαγγελματικό απόρρητο»;