4.5.13

ΚΥΠΡΟΣ: Επίσκεψη Φώτη Φωτίου στο Ισραήλ


Τις βάσεις για συντονισμένη συνεργασία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας έθεσε η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου στο Ισραήλ και η συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μασέ Γιαλόν, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών επιτροπών για προώθηση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η χθεσινή συνάντηση υπήρξε πολύ παραγωγική και έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών σε θέματα ασφάλεια και ιδιαίτερα της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς «μετά τον εντοπισμό 



μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνορεύει με αυτήν του Ισραήλ, διανοίγονται τομείς συνεργασίας και στον τομέα αυτό».

«Αποφασίσαμε και θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο Υπουργείων μας και αποφασίσαμε να εργαστούμε συντονισμένα», είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, συγκροτήσαμε τεχνικές επιτροπές για προώθηση όλων των θεμάτων που συζητήσαμε και η πρώτη συνάντηση αυτών των επιτροπών θα γίνει στην Κύπρο, στις 28 Μαΐου».
Σημειώνοντας ότι «δεν νοείται συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, χωρίς να εξετάζεται και η πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και λεπτό θέμα», ο κ. Φωτίου ανέφερε πως «χθες τέθηκε η βάση για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός στρατηγικός διάλογος, στα θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και τη γενικότερη συνεργασία μας».
«Μέσα από το διάλογο αυτό θα μας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε σχέση με την ενέργεια», είπε ο Υπουργός Άμυνας, ενώ διαμήνυσε πως «η συνεργασία μας με το Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα, δεν αποτελεί απειλή για κανένα, αλλά απεναντίας, έχει σαν πρώτο στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας και δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους».
Ο Φώτης Φωτίου είπε ακόμη πως δεν αποκλείονται παρόμοιες συνεργασίες με άλλες γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα, το Λίβανο και την Αίγυπτο και πως ο Ισραηλινός ομόλογος του αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί στις επόμενες εβδομάδες.
Στο πλαίσιο της συνάντηση, κατέληξε, αποφασίστηκε η συνέχιση των κοινών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και η δυνατότητα διεύρυνσης αυτών των ασκήσεων μεταξύ των δυο χωρών, ώστε να εμπλακούν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
http://www.ikypros.com