8.5.13

Σιμόν Πέρες: “Χωρίς Την Κύπρο, Το Ισραήλ Βρίσκεται Μακριά Από Την Ευρώπη”


Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος γείτονας του Ισραήλ είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι χωρίς την Κύπρο, η χώρα του βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη.
Σε γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για μια «νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» υποδεικνύοντας ότι κατά τη διάρκεια των επαφών μου με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής «επιβεβαιώθηκε ότι και οι δύο χώρες  είμαστε δεσμευμένες να εργαστούμε μαζί – έχουμε ιστορικές σχέσεις και κοινό πολιτισμό, αλλά και κοινή ευλογία που είναι οι υδρογονάνθρακες στη θάλασσα μας».

«Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας για να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, πώς εμείς ως Ευρωπαίοι μπορούμε να συμβάλουμε σε ό,τι αφορά εσάς. Σας χρειαζόμαστε. Δεν λέω ότι εσείς μας χρειάζεστε, όμως, είναι καλύτερα να έχεις ένα γείτονα κοντά σου παρά ένα αδελφό μακριά σου. Και εσείς δεν έχετε απλώς ένα γείτονα κοντά σας αλλά ένα αδελφό και θα συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πέρες είπε ότι «είμαστε συνδεδεμένοι με πολλούς τρόπους. Χωρίς την Κύπρο, το Ισραήλ βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «συνεργαστήκαμε μαζί και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Θεωρούμε την Κύπρο ως ένα κοντινό φίλο τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «διαπιστώνεται η αποφασιστικότητα τόσο της δικής μας πλευράς όσο και της φίλης χώρας του Ισραήλ για μια πιο στενή (συνεργασία), μια νέα εποχή στις σχέσεις μας που βασισμένη στην παραδοσιακή φιλία θα ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες για το καλύτερο δυνατόν για τις χώρες μας».
Επεσήμανε δε πως αυτό που δημιουργεί τις νέες προοπτικές είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων που επιβάλλουν μια συνεργασία τέτοια που να δημιουργεί τις προοπτικές μέσα από στρατηγικές συμμαχίες να ωφεληθούν και οι δύο χώρες. «Από τη μια η Κύπρος χώρα μέλος της ΕΕ και ιδιαίτερα με την απόφαση δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης απέναντι από το Σουέζ να δίδει την ευκαιρία σε όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτή την υποδομή για εξαγωγή στην Άπω Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη και από την άλλη μέσα από τις συμφωνίες που επιδιώκουμε επί ενεργειακής ασφάλειας και τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης, εκεί και όπου παρατηρείται να συμπίπτουν σύνορα, τεμάχια που ενδεχόμενα να έχουν φυσικό πλούτο, να δημιουργηθούν οι προοπτικές έτσι ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση προς όφελος της ευημερίας, της συνεργασίας και της προοπτικής ια τις δύο χώρες» τόνισε.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ αντιμετωπίζει θετικά το θέμα δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε στο στάδιο των διαβουλεύσεων»  αλλά και πως «υπάρχει έκδηλο το ενδιαφέρον από ισραηλινές εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου να είναι και συμμέτοχες στην επένδυση της κατασκευής του τερματικού στο Βασιλικό».
«Αυτό σημαίνει πως κατ’ επέκταση θα έχουμε τη συνεργασία εταιρειών αν όχι και της Κυβέρνησης. Δεν θέλω να πω περισσότερα από όσα υπαγορεύουν τα ύψιστα συμφέροντα των δύο χωρών» συμπλήρωσε.
http://www.onlycy.com