19.5.13

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα στα πλάνα της Κίνας



Αποστολή - Σαγκάη: Χριστίνα Κοραή
«Η στόχευσή μας ήταν να μπούμε στα επενδυτικά πλάνα των Κινέζων. Νομίζω ότι τα καταφέραμε», αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό του τετραήμερου ταξιδιού του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κλίμα για την Ελλάδα είναι πλέον πάρα πολύ θετικό, έχει υποχωρήσει η εικόνα της κρίσης και οι Κινέζοι επιχειρηματίες βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον τις ευκαιρίες που δίνει η χώρα μας. «Το κλίμα είναι πάρα πολύ θετικό υπέρ μας. Τώρα στο χέρι το δικό μας είναι να κάνουμε το follow-up σε όλα αυτά που συζητήσαμε εδώ».

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να φέρει τουρίστες από την Κίνα στην Ελλάδα επικαλέστηκε τη συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος του ανέφερε πως μέσα στα επόμενα επτά χρόνια οι Κινέζοι που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια από 83 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Ο Αντώνης Σαμαράς χαμογελώντας είπε ότι αν στα 17 εκατομμύρια τουριστών -που αναμένονται φέτος στη χώρα μας- προστεθούν ακόμη 17 εκατομμύρια θα ήταν πολύ ευτυχής. 

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα νικάει την κρίση
Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη μία διαδικασία προβολής της Ελλάδας σε συνεργασία με κινεζικά κανάλια. Θα γυριστεί ταινία στη Σαντορίνη με Κινέζους σταρ που θα προβάλλει τις φυσικές ομορφιές της χώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον και για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα. Παράλληλα δημιουργούνται βίζα σέντερς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση βίζας για τους Κινέζους, κάτι με το οποίο ασχολείται το υπουργείο Εξωτερικών.

Μεγάλο περιθώριο φαίνεται ότι υπάρχει και στον τομέα της ναυτιλίας. Είναι ενδεικτικό ότι 60% του πετρελαίου και 50% των εισαγωγών της Κίνας διακινείται με ελληνόκτητα πλοία. Παράλληλα 146 ελληνικά πλοία κατασκευάζονται αυτή την εποχή σε κινεζικά ναυπηγεία. Πιθανολογειται ότι η COSCO θα αυξήσει την δραστηριότητά της στο λιμάνι του Πειραιά σε κάθε περίπτωση. Το ενδιαφέρον τους, μάλιστα, δεν περιορίζεται πια μόνο στα εμπορευματοκιβώτια αλλά εκτείνεται στο σύνολο της δραστηριότητας του λιμανιού.

Πάντως, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην ασιατική χώρα, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Καστελίου της Κρήτης, καθώς επίσης για το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Κατά την επιστροφή του από την Κίνα, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ. Αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.
real.gr