12.5.13

Σύννεφα με Τεχεράνη



Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΞ για την ανάκληση του Ιρανού Πρέσβη - Η έκδοση Ιρανού υπηκόου στις ΗΠΑ, παρότι έγινε με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου και όλες τις διεθνείς συμβάσεις, απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις της Λευκωσίας με την Τεχεράνη. Τo προεδρικό απορρίπτει ότι η ενέργεια του Ιράν σχετίζεται με την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ. Διπλωματικό θέμα με το Ιράν φαίνεται να προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση Ιρανού υπηκόου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε χθες διά ανακοινώσεώς του το Υπουργείο Εξωτερικών, το ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κάλεσε στις 8 Μαΐου τον πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία να μεταβεί στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις επί του θέματος. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί επίσημα γι' απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να καλέσει τον Πρέσβη της στη Λευκωσία για κάποιες διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη, από τις 8 Μαΐου. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σημειώνεται, είχε ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι ενίστατο στην έκδοση του Ιρανού υπηκόου Saeid Mohabat στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες παραβίασης κυρώσεων κατά του Ιράν
Η συγκεκριμένη ενέργεια ερμηνεύεται ως έκφραση απαρέσκειας του Ιράν για την έκδοση από την Κυπριακή Δημοκρατία υπηκόου του στις ΗΠΑ, ο οποίος κατεζητείτο ως ύποπτος για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης και τελούσε υπό κράτηση στην Κύπρο εδώ και αρκετούς μήνες.

Απόφαση της Δικαιοσύνης

«Η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων που ασκήθηκαν στη Δημοκρατία από τον κ. Saeid Mohabat και αφού η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρχε υπόθεση εναντίον του για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, έκρινε ότι δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση, με όλα τα ισχύοντα διαδικαστικά και άλλα εχέγγυα για παρόμοιες περιπτώσεις», προστίθεται.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ επιχειρεί να κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους για το θέμα, θεωρώντας ότι οιαδήποτε διατάραξη των σχέσεων με την Τεχεράνη δεν θα ήταν προς όφελος των δύο χωρών. Ιδιαίτερα δε, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Τεχεράνη στον ισλαμικό κόσμο, αλλά και της επιρροής της σε διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις που δρουν στον αραβικό κόσμο. Παράλληλα, η Λευκωσία απορρίπτει ότι το συμβάν έχει οιαδήποτε σχέση με την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ, μετά και τις πρόσφατες επαφές ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί ότι η έκδοση αυτή, που έλαβε χώραν προ δύο εβδομάδων», επισημαίνεται περαιτέρω, «συνιστά καθ’ οιονδήποτε τρόπο μη φιλική ενέργεια προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και ούτε επηρεάζει τις σχέσεις μας, αλλά συνιστά συμμόρφωση προς τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και το κράτος δικαίου. Επίσης, ελπίζει ότι οι σχέσεις μας με το Ιράν και η διμερής συνεργασία θα διαφυλαχθούν προς αμοιβαίο όφελος των λαών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίστηκε αποκλειστικά πάνω στις αρχές του κράτους δικαίου και, ως εκ τούτου, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να πράξει συμφώνως προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την εξάντληση όλων των εσωτερικών ένδικων μέσων που ασκήθηκαν από τη Δημοκρατία και αφού η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρχε σαφέστατα εναντίον του Ιρανού διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, έκρινε ότι δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, για έκδοσή του με βάση τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απολύτως δεσμευμένη προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις και το κράτος δικαίου, και αυτή η πράξη ουσιαστικά συνιστά συμμόρφωση προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το κράτος δικαίου».

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι οι σχέσεις μας με το Ιράν και η διμερής συνεργασία δεν θα επηρεαστούν από αυτό το συμβάν και ότι προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών οι σχέσεις αυτές θα διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο.

Ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπραξε με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες που απορρέουν από τις αρχές του δικαίου και τις διεθνείς υποχρεώσεις της. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο -εξήγησε- κατεζητείτο για συμμετοχή σε προσπάθεια μεταφοράς απαγορευμένων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στο Ιράν, όπου υπάρχει σχετική απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, «με βάση τη διεθνή συνεργασία μέσω της Ιντερπόλ, είχε την υποχρέωση, εφόσον το πρόσωπο αυτό έφτασε στην Κύπρο, να προχωρήσει στη σύλληψή του.

Όταν συνελήφθη, ξεκίνησε η διαδικασία μέσω δικαστηρίου για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η διαδικασία έγινε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, και το δικαστήριο εξέδωσε σχετικό διάταγμα. Η Κυβέρνηση, απλώς, εκτέλεσε το διάταγμα του δικαστηρίου, δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην έκδοσή του μετά το δικαστικό διάταγμα. Ακολουθήθηκαν, με άλλα λόγια, όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως αυτές προνοούνται στις διεθνείς συμβάσεις», κατέληξε ο κ. Ιωνάς.

Πηγή Σημερινή