6.5.13

Συρία: Οι Ισραηλινοί έστειλαν μήνυμα στον Άσαντ μέσω διαύλου…


Μέσω διπλωματικών διαύλων και εν μέσω αεροπορικών πληγμάτων, προκύπτει από τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ότι η ισραηλινή πλευρά προέβη στην αποστολή μηνύματος προς την πλευρά του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε μια προσπάθεια διευκρίνησης της επίσημης θέσης του εβραϊκού κράτους και αποφυγής παρερμηνειών.
Σε μια γραμμή, το ισραηλινό μήνυμα στον Άσαντ είναι «η στρατιωτική δράση δεν έχει στόχο τον ίδιο ή το καθεστώς του αλλά αποκλειστικά και μόνο τη Χεζμπολάχ».
 Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι επίσημη πολιτική τους παραμένει η μη ανάμιξη στο εσωτερικό της συριακής κρίσης, όμως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποδεχθούν την ενίσχυση της Χεζμπολάχ με προηγμένα οπλικά συστήματα.
Με τις επιδρομές, στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν τόσο τη δυνατότητα να εντοπίσουν κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να δράσουν προληπτικά με αποτελεσματικό τρόπο. Εμμέσως, οι ισραηλινοί διαμηνύουν στον Άσαντ να μην κάνει το σφάλμα να επιχειρήσει τη γεωγραφική επέκταση της σύγκρουσης, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε σκληρά αντίποινα που δεν θα αφήσουν περιθώρια «αμφισβήτησης» του ποιος είναι κυρίαρχος στρατιωτικά, οπότε το καθεστώς του Σύρου προέδρου δεν θα βγει ωφελημένο.
Εάν κανείς συνυπολογίσει τις αυξημένες επαφές Ισραηλινών και Ρώσων, οι οποίες εάν πρόκειται για συμφωνία με κάποιες αρχές, είναι σίγουρο ότι περιλαμβάνει την αποδοχή της αρχής ότι ο Άσαντ θα είναι παρών στη διαπραγμάτευση για τη λήξη της πολεμικής σύγκρουσης και την επόμενη μέρα στη Συρία.
Επίσης, σύμφωνα με συνεργάτη του Νετανιάχου, αφενός το Ισραήλ δεν ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τα πλήγματα για να μη δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση πίεσης στον Άσαντ για ανταπόδοση, ενώ ο Νετανιάχου αφετέρου πραγματοποιεί κανονικά την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα που προετοιμαζόταν επί διετία, με στόχο να δώσει την αίσθηση ότι… η ζωή συνεχίζεται χωρίς μεγάλες αλλαγές και το Ισραήλ τουλάχιστον δεν θέλει τον πόλεμο, μόνο έλεγχο της Χεζμπολάχ…
Φυσικά, το να προσπαθεί το Ισραήλ να παραπλανήσει και να αποκοιμίσει τον Άσαντ ενώ άλλες είναι οι σκέψεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί…
http://www.defence-point.gr