1.5.13

στο πεδίο βολής Λιτοχώρου δοκιμάζει επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα



ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗ-90 Η Α.Σ. 
Όλους τους τύπους των ελικοπτέρων που διαθέτει  επιστράτευσε η Αεροπορία Στρατού για την πραγματοποίηση βολών στο πεδίο βολής Λιτοχώρου. 
Στις βολές συμμετείχαν και τα νεοπαραληφθέντα ελικόπτερα ΝΗ-90  –το 5ο εκ των οποίων ήρθε στην Ελλάδα στις 29 Μαρτίου. Σε αυτές περιλαμβάνονταν βολές πυροβόλου 0,30 χιλ και ρουκετών 2,75 χιλ από επιθετικά Ελικόπτερα  Apache AH-64A+ και AH-64DHA και βολές πολυβόλων από μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D, NH 90 και UH-1H.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου και τα πληρώματα των ελικοπτέρων ασκήθηκαν τόσο σε ημερήσιες όσο και σε νυκτερινές βολές.
Επρόκειτο ουσιαστικά για μια άσκηση που δεν πραγματοποιείται συχνά από την ΑΣ καθώς αυτή συμπεριελάμβανε την συγκέντρωση όλων των τύπων των  ελικοπτέρων της ΑΣ –μεταφορικών και επιθετικών- αλλά ήταν και η πρώτη φορά που δοκιμάστηκαν  τα νέα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 σε ρόλο αποστολών υποστήριξης πεζικού με το πολυβόλο των 7,62 χλστ. που μπορούν να φέρουν.
Βέβαια και παρά την παράδοση του 5ου ΝΗ-90 στην ΑΣ τα προβλήματα των παραδόσεων δεν έχουν λυθεί .
Σημειώνεται ότι η προβληματική εξέλιξη της προμήθειας των 20 NH90 αξίας 657,5 εκατ. ευρω - μεγάλο μέρος από το οποίο έχει πληρωθεί για την απόκτηση τους – έχει χαρακτηριστεί από σημαντικές καθυστερήσεις, επί σειρά ετών οι βαραίνουν την κατασκευάστρια κοινοπραξία, η οποία αντιμετώπισε σχεδιαστικά προβλήματα στην ανάπτυξη του νέου τύπου.
Τα ελικόπτερα σύμφωνα με τα πληρώματα της Α.Σ  είναι ιδιαίτερα ικανά καθώς κάθε ένα μπορεί να μεταφέρει 21 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή φορτίο τεσσάρων τόνων εντός της ατράκτου ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα με RWR, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, σύστημα εντοπισμού εκτόξευσης βλημάτων και σύστημα εκτόξευσης αεροφύλλων/θερμοβολίδων.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές με ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως των Ειδικών Δυνάμεων καθώς παρέχεται ασύγκριτα μεγαλύτερη ταχύτητα μετάβασης σε μεγάλα ύψη για την εκτέλεση αλμάτων HAHO/HALO σε σχέση με τα παλαίμαχα UH-1H.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr