11.5.13

Έτοιμη η κυβέρνηση για πολιτική επιστράτευση 86.000 εκπαιδευτικών



ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Το επίσημο έγγραφο με την απόφαση της ΟΛΜΕ για την απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένει το υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση 86.000 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη μετά την απόφαση των καθηγητών για απεργία στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και στη συνέχεια πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσης τόνισε ότι θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και ένα ολίσθημα σε καταστάσεις που δεν είναι δημοκρατικές.
Ο κ. Παπαχρήστος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι υπάρχουν καθηγητές που ζουν από τις συντάξεις των γονιών τους, ενώ μίλησε και για απόπειρα της κυβέρνησης να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους, κάνοντας λόγο για επιθυμία της κυβέρνησης να... δώσει τις πανελλαδικές εξετάσεις στους πανεπιστημιακούς. Η σοβαρή κατηγορία αφορά στο σκεπτικό που ανέλυσε, βάσει του οποίου η κυβέρνηση προκαλεί τώρα το θέμα, στην περίοδο των εξετάσεων, ώστε «και να πετύχει τις αλλαγές και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των εκπαιδευτικών».
«Υπάρχει η υπόνοια ότι δύο πανεπιστημιακοί υπουργοί "σημαδεύουν" τις πανελλαδικές εξετάσεις για να τις παραδώσουν στους πανεπιστημιακούς», είπε ο κ. Παπαχρήστος και συνέχισε:«Ο,τι είχε σχεδιάσει η κυρία Διαμαντοπούλου γίνεται, μόνο η παράδοση των πανελλαδικών εξετάσεων στους πανεπιστημιακούς δεν έχει γίνει ακόμη. Γιατί δεν έδωσαν το υπουργείο στην κυρία Διαμαντοπούλου; Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία εις βάρος των καθηγητών. Τα τελευταία 23 χρόνια δεν έχουμε κάνει απεργία στις πανελλαδικές γιατί είμαστε πιο ευαίσθητοι από τους υπουργούς που περνάνε ανά δύο - τρία χρόνια στο κάθε υπουργείο».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών:
«629 ευρώ είναι ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, επιπροσθέτως, εμείς δεν έχουμε οικονομικό αίτημα. Μας αυξάνουν δύο ώρες το ωράριο. Δεν ζητάμε ούτε να μην αυξηθεί το ωράριο, ούτε αύξηση των χρημάτων. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, με το να δίνονται παραπάνω ώρες σε καθηγητές δημιουργούνται πλασματικές υπεραριθμίες».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό απέστειλε εκ μέρους της κυβέρνησης αυστηρή προειδοποίηση προς τους καθηγητές λέγοντας χαρακτηριστικά:
«H επιστράτευση είναι δεδομένη. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους, αυτό είναι δεδομένο. Οποιος καθηγητής δεν πάει στη δουλειά του θα απολυθεί το ίδιο δευτερόλεπτο. Δεν θέλω καθηγητές που βάζουν το συμφέρον τους πάνω από το συμφέρον των παιδιών τους»σημείωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις καθηγητών εκτός περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των καθηγητών έκαναν πολύ μεγάλο λάθος, καθώς το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα για απεργία υφίσταται τους περιορισμούς του νόμου, και δεν είναι απεριόριστο δικαίωμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr