10.5.13

Νέο αρνητικό ρεκόρ - Χωρίς δουλειά το 64,2%


ENAMSA
Δραματικά είναι τα νέα στοιχεία που αφορούν την ανεργίας στην Ελλάδα. Στο 27% το ποσοστό για τον φετινό Φεβρουάριο με τους ανέργους να έχουν ανέλθει σε 1.320.189 άτομα αυξημένοι κατά 245.021 άτομα (22,8%) μέσα σε έναν χρόνο. Ειδικά στους νέους σε ηλικία (15- 24 ετών), η ανεργία εκτινάχθηκε στο 64,2% ή κατά 10,1 μονάδες υψηλότερα από τον Φεβρουάριο πέρυσι και κατά 33,5 μονάδες υψηλότερα από το 2010 και το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου.

Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 27%, έναντι 21,9% τον Φεβρουάριο 2012 και 26,7% τον Ιανουάριο 2013 (σημειώνεται ότι αρχικά για τον Ιανουάριο εφέτος, η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόριζε την ανεργία στο 27,2%. Όμως, λόγω, της εποχικής εξομάλυνσης, μεταβάλλονται και οι εκτιμήσεις για τους προηγούμενους μήνες). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα και αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (αύξηση 22,8%) και κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2013 (αύξηση 0,9%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.568.186 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 270.766 άτομα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο πέρυσι (μείωση 7,1%) και κατά 28.650 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο εφέτος (μείωση 0,8%).
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.358.649 άτομα και αυξήθηκε κατά 2.287 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (αύξηση 0,1%) και κατά 5.300 άτομα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2013 (αύξηση 0,2%).
Στις γυναίκες, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σημαντικά υψηλότερο (31% τον Φεβρουάριο εφέτος από 25,7% τον Φεβρουάριο 2012) σε σχέση με εκείνο στους άνδρες (24,1% από 19%).
Ηλικιακά, η ανεργία είναι μάστιγα για τους νέους 15- 24 ετών (64,2% τον Φεβρουάριο εφέτος από 54,1% τον Φεβρουάριο πέρυσι), ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις είναι άνεργοι και στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των 25- 34 ετών (36,2% από 29%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (23,7% από 18,5%), 45- 54 ετών (20,2% από 16,3%), 55- 64 ετών (16,7% από 11,9%) και 65- 74 ετών (8% από 3,8%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, την πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (28,7%) καταλαμβάνουν η Αττική (από 23,1% τον Φεβρουάριο 2012), η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (από 23,7%) και η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (από 21,5%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (27,8% από 23,3%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,6% από 18,9%), η Κρήτη (23,3% από 20,2%) και το Αιγαίο (19,8% από 12,7%).
Αντιδράσεις των κομμάτων
Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων οτι «οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης αποτελούν δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας». Για «επιβεβαίωση της θλιβερής κατάστασης μιλάει ο Παύλος Χαϊκάλης, τομεάρχης εργασίας των ΑΝΕΛ, ενώ η ΔΗΜΑΡ τονίζει την ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών και υποστήριξης των ανέργων, ενώ η Χρυσή Αυγή βλέπει ως διέξοδο την «άμεση καταγγελία του μνημονίου». Το ΚΚΕ τέλος καλεί σε πάλη κατά του καπιταλιστικού συστήματος «που γεννά τις κρίσεις και την ανεργία».
ΣΥΡΙΖΑ - Δημήτρης Στρατούλης
«Προειδοποιήσαμε μόλις χθες τον Υπουργό Εργασίας να μην βιάζεται να πανηγυρίζει περί δήθεν μείωσης της ανεργίας, γιατί η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»! 
Δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τους πανηγυρισμούς του Υπ. Εργασίας περί δήθεν θετικών ενδείξεων στην απασχόληση και οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν με πάταγο από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων, διασφαλίζοντας, δυστυχώς, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την εξευτελιστική, για τη χώρα μας, πρωτιά σε όλη την Ευρώπη. 
Οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης αποτελούν δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, έχουν φτάσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστά 35% μέσα στο 2013. 
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους, πρέπει να φύγουν τώρα , πριν η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική καταστροφή που επιφέρουν στο λαό και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα ανοίξει το δρόμο για μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας, με πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας».
Παύλος Χαϊκάλης - Ανεξάρτητων Ελλήνων

«670 άνεργοι κάθε μέρα. Άλλη μια επιβεβαίωση της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας αποτελούν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Φεβρουάριο. Με το ποσοστό ανεργίας στο 27%, το ασύλληπτο 64,2% για τους νέους και συνολικά 671 νέους άνεργους κάθε μέρα δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας.  Δυστυχώς η ανεργία πλέον αποτελεί κοινωνική μάστιγα και η συγκυβέρνηση το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ευχολόγια και αξιολογήσεις για το φαίνεσθε, άνευ ουσίας. Αντί η συγκυβέρνηση να δίνει όλο της το βάρος στην εφαρμογή δομών και μηχανισμών που θα παρέχουν κίνητρα, βοηθώντας αρκετούς ανέργους να καταφέρουν να εισέλθουν ξανά στον στίβο της εργασίας, προφανώς περιμένει την έγκριση της τρόικα και σε αυτό τον τομέα, αδυνατώντας να πάρει το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας στα χέρια της. Η καταστροφική αυτή πολιτική που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμπολίτες μας, πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει όταν όλοι οι Έλληνες πολίτες ενωμένοι, με ομόνοια, ξεπερνώντας τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δράσουν μαζί με κύριο μέλημα το κοινό καλό».
Χρυσή Αυγή
«Οι Έλληνες άνεργοι στην πραγματικότητα αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια. Αυτή είναι η πιο απτή απόδειξη της οικτρής αποτυχίας της πολιτικής υποταγής στους τοκογλύφους. Για να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας απαιτείται άμεση καταγγελία του μνημονίου, στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου».
ΔΗΜΑΡ
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να υποστηριχθεί με αντίστοιχες αναπτυξιακές πολιτικές. Ταυτόχρονα, όμως, ο τεράστιος αριθμός των ανέργων απαιτεί τη λήψη έκτακτων και εκτεταμένων μέτρων υποστήριξης από το κράτος. Ο αναπροσανατολισμός των πόρων του ΕΣΠΑ είναι απαραίτητος. Για να γίνει αυτό πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να ενεργοποιηθούν και να καταθέσουν προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε μέσω διαπραγμάτευσης να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση των δράσεων κοινωφελούς εργασίας, εργασιακής εμπειρίας και αναβάθμισης των προσόντων. Καμιά ολιγωρία δεν δικαιολογείται. Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από άμεσα μέτρα υποστήριξης».
ΚΚΕ 
«Η συνεχής αύξηση των ανέργων, οι οποίοι αγγίζουν το 27% συνολικά, το 64,2% των νέων 15-24 χρόνων και το 36,2% των νέων 25-34 χρόνων, πηγαίνει χέρι-χέρι με τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ανασφάλιστη εργασία και οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο με μεροκάματα πείνας. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία αξιοποιούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αφενός για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να δεχτούν το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Αφετέρου για να ωθήσουν τους ανέργους σε ολιγόμηνα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, που ανακυκλώνουν την ανεργία, προσφέροντας τζάμπα εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, τόσο στη φάση της κρίσης όσο και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, θα συνοδεύεται από μεγάλη φτώχεια και υψηλή ανεργία. Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, με τη δική τους λαϊκή συμμαχία πρέπει να αψηφήσουν τους εκβιασμούς και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας που ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό δικαίωμα και να οργανώσουν την πάλη τους για να απαλλαγούν από το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις και την ανεργία».
spirospero.gr