15.5.13

Επένδυση 60 εκατομμυρίων δολαρίων για νέες γεωτρήσεις στην Καβάλα


kavala
Επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, επενδύθηκαν στην Energean Oil & Gas, μητρική εταιρεία της Kavala Oil, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της πρώτης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο κόλπο ανοιχτά της Καβάλας. Ειδικότερα, η Energean Oil & Gas, ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα τη συμμετοχή του Third Point Hellenic Recovery Fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμμετοχή αυτή αποσκοπεί στο να στηριχθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που στόχο έχει να ξεκινήσουν αμέσως οι γεωτρήσεις, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου η ημερήσια παραγωγή στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου να έχει φτάσει τα 4.000 βαρέλια, ενώ με τη νέα χρονιά προγραμματίστηκε η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε» και του δορυφορικού προς τον Πρίνο, νέου κοιτάσματος, με σκοπό την περαιτέρω αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.
Η σημαντική αυτή επενδυτική εξέλιξη, που ενισχύει την εθνική οικονομία σε περίοδο ύφεσης, αναμένεται να είναι και το βασικότερο θέμα της συζήτησης, που θα έχει σήμερα το βράδυ στην Καβάλα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, Δημήτρης Γόντικας, στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με δημοσιογράφους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Energean Oil & Gas, τα κεφάλαια των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που εισφέρει η Third Point Hellenic Recovery Fund, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγράμματος τεσσάρων γεωτρήσεων, για την τρέχουσα χρονιά, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής, στα 4.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Έψιλον το 2014, ένα κοίτασμα δορυφόρο του Πρίνου, εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατομμυρίων βαρελιών, μέσω της τοποθέτησης μη επανδρωμένης πλατφόρμας, συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της θυγατρικής της ΚΑΒΑΛΑ OIL. Επιπλέον, η Energean Oil & Gas σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία του “Open Door”, για τις τρεις ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά: «Το γεγονός ότι το Third Point Hellenic Recovery Fund, εμπιστεύθηκε την Εταιρεία μας προβαίνοντας σε αυτή τη στρατηγική επένδυση, όχι μόνο ενισχύει την οικονομική μας θέση και δυνατότητα, αλλά μας προσφέρει και μοναδικές προσβάσεις στο διεθνές ενεργειακό χώρο και σε εν δυνάμει συνεργασίες, διευκολύνοντας την επίτευξη του επιχειρησιακού μας στόχου: την εξέλιξη δηλαδή της Energean Oil & Gas σε κορυφαία, ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Αντίστοιχα, ο κ. Daniel S. Loeb, διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Third Point σχολίασε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η έναρξη των επενδύσεων του Hellenic Recovery Fund πραγματοποιείται με μια εταιρεία υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών όπως η Energean. Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, θα ωφελήσει σημαντικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και ότι η Energean, ως η μοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγικών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην χώρα, κατέχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας κάνει μέρος ενός μοναδικού ελληνικού success story».
http://ysterografa.gr