20.5.13

Μεγάλες αυξήσεις –ακόμα και ως 40%- έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


Μεγάλες αυξήσεις –ακόμα και ως 40%- έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έπειτα από εντολή της τρόικας
Αυξήσεις – φωτιά που σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και στο 40% φέρεται να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, έπειτα από εντολή της τρόικας! Η αιτιολογία πίσω από τις αυξήσεις αυτές (οι οποίες σε μέσο όρο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 20%), είναι και πάλι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να υπάρξουν απώλειες στα δημόσια έσοδα από τυχόν μειώσεις των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, μέσω της αναμόρφωσης της φορολογίας κεφαλαίου.

Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, πρέπει να παραδοθεί στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να αποφευχθούν διαφωνίες κατά τη δημοσιοποίηση των νέων τιμών των ακινήτων.
Παράλληλα, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές μειώσεις στη φορολογία (εκτός από τη μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση που αναμένεται να συμφωνηθεί τον Ιούνιο), καθώς θεωρείται ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η επίτευξη πλεονάσματος στο τέλος του έτους.
Οι πληροφορίες σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, κάνουν λόγο για αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 40% στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται πιο χαμηλά από τις τιμές της αγοράς. Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, α φέρουν αλυσιδωτές απώλειες για τους ιδιοκτήτες, καθώς με τις αντικειμενικές αξίες είναι συνδεδεμένοι όλοι οι φόροι που έχουν να κάνουν με τα ακίνητα.
Παράλληλα, μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις περιοχές όπου η μείωση της ζήτησης «βύθισε» τις τιμές της αγοράς και κάτω από τις αντικειμενικές αξίες την τελευταία τριετία θα υπάρξουν μειώσεις τιμών, οι οποίες βέβαια θα καλυφθούν από τις ανωτέρω αυξήσεις.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων
Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014, με στόχο την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
http://www.eklogika.gr