16.5.13

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Έπαθε έμφραγμα για 30 ευρώ - Αδυνατούσε να αγοράσει φάρμακα όπως το 75% των Ελλήνων


Σοκ έχει προκαλέσει στην Πάτρα η είδηση πώς ασθενής υπέστη οξύ έμφραγμα γιατί αδυνατούσε να αγοράσει τα φάρμακα του. Είναι μία κατάσταση που βιώνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι Έλληνες, αφού τα μνημόνια που η κυβέρνηση υπογράφει και ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ως… θείο δώρο τους έχουν στερήσει ακόμη και τα φάρμακα. Να μην αναφερθούμε στα σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει και όποιος είναι τυχερός να νοσηλευτεί θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τις γάζες και τα αναλώσιμα.

Ο άτυχος άνδρας από την Πάτρα διέκοψε την φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε εξαιτίας χρόνιου προβλήματος που είχε λόγω της οικονομικής δυσκολίας με αποτέλεσμα να υποστεί οξύ έμφραγμα και να κινδυνεύει η ζωή του. «Η συμμετοχή του ασθενούς σε μηνιαία βάση για την προμήθεια των φαρμάκων ήταν 30 ευρώ. Ποσό που δεν μπορούσε να διαθέσει. Έτσι διέκοψε τα φάρμακά του και μετά από 3 ημέρες μας ήρθε με οξύ έμφραγμα», επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Αλεξόπουλος.
Εκεί μας έχουν καταντήσει. Να μην έχουμε στην τσέπη μας 30 ευρώ για τα φάρμακα μας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην υγεία με τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα (πολλά είναι αυτά που γίνονται και κανείς δεν τα μαθαίνει) δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό.
Επιβεβαιώνει δε την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που δείχνει πώς το 75% των Ελλήνων αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων και το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια», σχολίασε ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.
Αυτή είναι η εγκληματική πολιτική του μνημονίου. Ίσως και ένας από τους στόχους. Έλληνες στα όρια της φτώχιας που πεθαίνουν από ασιτία και ελλείψει φαρμάκων. Η κυβέρνηση όμως αισιοδοξεί. Μάλλον βλέπει και τους αριθμούς των θανάτων των Ελλήνων που αποτυπώνονται στα μνημόνια που υπέγραψε με την τρόικα να της… βγαίνουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr