19.5.13

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ 2 κορβέτες για τα κοιτάσματα αγοράζει η Κύπρος - Προς δίδυμη αγορά FREMM - GOWIND;


Την αγορά δύο ελαφρών κορβετών, βασικά περιπολικών ανοικτής θαλάσσης OPV για να ενισχυθεί σύντομα η διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς για σκοπούς επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης»,επιβεβαιώνοντας την σχετική αποκάλυψη του defencenet.gr.
Ο υπουργός επισημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

To πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και δεν το διακόπτει ούτε  η δωρεά δύο ισραηλινών περιπολικών που θα χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεση λύση.
Ο Φ.Φωτίου επισημαίνει, ακόμα, ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ΄επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα οδηγούν σε επανασχεδιασμό της συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου, τονίζει ο κ. Φωτίου και συμπληρώνει:«αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μου με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδος και αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε».
Ο Κύπριος υπουργός θα έχει στις 23 Μαΐου στη Μόσχα συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του Σ.Σοϊγκού για θέματα διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία σε συνδυασμό με την προμήθεια των δύο φρεγατών FREMM να υπάρξει με τη ναυπηγό εταιρεία DCNS συμφωνία για την ναυπήγηση στην Ελλάδα ή εν πάση περιπτώσει για την ανάληψη σημαντικού ναυπηγικού φόρτου για τις κορβέτες Gowind oι οποίες είναι υποψήφιες για το κυπριακό πρόγραμμα και είναι από τα φαβορί βάσει των δυνατοτήτων τους.
Συν το γεγονός ότι Ναυτικό που έχει γαλλικά πλοία στο Στόλο του αυτόματα "συμμαχεί" και με τον γαλλικό Στόλο, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία...
H νεότευκτη stealth κορβέτα του γαλλικού στόλου, «L’Adroit», το πρώτο σκάφος της κλάσης «Gowind» κατέπλευσε στην Κύπρο και επιδείχθηκε στις 23 του περασμένου Ιανουαρίου.
Το πλοίο  είναι το κορυφαίο σκάφος επιφανείας της κατηγορίας των 2.000 τόνων, κατηγορία που ενδιαφέρει το κυπριακό Ναυτικό
Η πλεύση της «L’Adroit» σε ύδατα στα οποία μόλις χθες η Τουρκία "έβαλε φωτιά" με την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί τα ελληνικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και να προειδοποιεί ευθέως, διά του Α.Νταβούτογλου, με πόλεμο (όπως έκανε άλλωστε και με την Κύπρο, απλά δεν τους βγήκε και έβαλαν την "ουρά στα σκέλια"), έχει πλέον "ειδική σημασία", σε συνδυασμό με την κινητικότητα που έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών FREMM για την Ελλάδα.
Ένα από τα βασικότερα χαρκτηριστικά της κλάσης Gowind είναι η ράμπα που επιτρέπει την ταχεία επιχειρησιακή αξιοποίηση ταχυπλόων, ιδανικό χαρακτηριστικό για αποστολές προστασίας εξεδρών άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου..
Πρόκειται για μια δυναμική σχεδίαση που μπορεί να φτάσει εκτόπισμα μέχρι 2.400 τόνους και διαθέτει βλήματα επιανίας-επιφανείας ΜΜ-40 Βlock 2 Exocet, βλήματα επιφανείας-αέρος ASTER 15, πυροβόλο των  76 χλστ., ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό, ταχύπλοα για βατραχανθρώπους, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το μήκος του σκάφους είναι 87 μέτρα και το πλάτος του 13 μέτρα και μπορεί να έχει αυτονομία 8.000 ναυτικών μιλίων (περίπου τρεις εβδομάδες), ενώ έχει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων.
Όσο για την Ελλάδα, απ'ότι ακούγεται από κυβερνητικά χείλη, η προπτική υλοποίησης προγράμματος απόκτησης σύγχρονων φρεγατών, μπορεί να υλοποιηθεί πολύ πιο σύνοτμα, απ'ότι δείχνουν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Κάτι για το οποίο δεν θα έχει αντίρρηση ούτε η Γερμανία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr