5.4.13

Αφήνουν χωρίς προσωπικό τις Ειδικές Δυνάμεις - Yπονόμευση του σχεδίου ταχείας αντίδρασης;


Ελλείψεις προσωπικού στις πλέον επίλεκτες δυνάμεις των Ένοπλων Δυνάμεων παρατηρείται, καθώς κυβέρνηση και τρόικα έχουν κλείσει τη «στρόφιγγα» των προσλήψεων. Τα προβλήματα είναι εμφανή στη ΔΥΚ και τη Ζ’ ΜΑΚ και κάνει ορισμένους να αναρωτιούνται, μήπως πρόκειται για σχέδιο υπονόμευσης των ειδικών δυνάμεων;
Από το «εμπάργκο» που υποβλήθηκε στις προσλήψεις στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις κανείς δεν σκέφτηκε ή δεν μπόρεσε να εξαιρέσει τους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως οι ειδικές δυνάμεις; Ο Βενιζέλος ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα του Πενταγώνου στην τρόικα και άρχισε να κόβει τις αμυντικές δαπάνες, τις εκπαιδεύσεις του προσωπικού και τις ασκήσεις, τους μισθούς στη συνέχεια των στρατιωτικών. Τώρα όμως, με τη μη πρόσληψη στελεχών για τις ειδικές δυνάμεις η κατάσταση αγγίζει τα όρια του εγκλήματος σε βάρος της εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας.

Η ΔΥΚ και η Ζ’ ΜΑΚ, που αποτελούν τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και είναι αυτές που θα αποτρέψουν μία εισβολή ή κατάληψη βραχονησίδας, όπως έγινε το 1996 στα Ίμια και έχει ως πρώτη προτεραιότητα στα σχέδια της η Τουρκία σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» ή πολέμου με την Ελλάδα (σ.σ. ειδικά ένα «θερμό επεισόδιο» δεν είναι καθόλου απίθανο λόγω και των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο) έχουν ξεμείνει από ΟΥΚάδες και αμφίβιους καταδρομείς, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ.
Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην διοικητής της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, παραδέχθηκε το πρόβλημα που είπε πώς γίνεται μία προσπάθεια να ενισχυθεί η διοίκηση με προσωπικό μέσο του θεσμού των ΟΒΑ. «Πρόκειται για ένα παλαιό θεσμό που έχει ατονίσει τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να ανανεωθεί το προσωπικό της ΔΥΚ, χωρίς να κάνουμε προσλήψεις μονίμων με την έννοια που ορίζει η πολιτεία (και η ΕΕ)», είπε ο Αρχηγός.
Οι ΟΒΑ θα προέρχονται από ναύτες. Θα καλούνται από τους ναύτες όσοι θέλουν να περάσουν την εκπαίδευση της ΔΥΚ διάρκειας 6,5 μηνών και όσοι περάσουν με επιτυχία θα μπορούν να συνεχίσουν την υπόλοιπη θητεία τους στη ΔΥΚ και μετά να ανακαταταγούν σε αυτήν για 3 χρόνια με δικαίωμα ανανεώσεως για άλλα 3.
Λύνεται έτσι το πρόβλημα της στελέχωσης της πλέον επίλεκτης δύναμης των Ένοπλων Δυνάμεων και της ανανέωσης του προσωπικού που το όριο ηλικίας αυξάνει συνεχώς; Η απάντηση είναι όχι. Ένας ΟΥΚας είναι μία «πολεμική μηχανή». Η εκπαίδευση του είναι συνεχής, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Οι παλιοί πρέπει να εκπαιδεύουν τους νέους. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με ΟΒΑ, θητείας έως 6 χρόνια και με μισθό αστείο.  
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ζ’ ΜΑΚ. Μάλιστα, κάποιοι που υπηρετούν τα συμφέροντα της τρόικας (σ.σ. μήπως και άλλων;) έκοψαν ακόμη και τις 10 ημέρες εκτός έδρας που έπαιρναν οι αμφίβιοι καταδρομείς. Χρήματα που τους δόθηκαν με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου τους, της νυχθημερόν επιφυλακής που βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr