7.4.13

Αποφυλακίζουν με νόμο τους VIP του Κορυδαλλού


psomiasdis-giannikos-gavalas-tsoxatzopoulos-fylaki-new-660
Θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις που προκαλούνται εντός, αλλά και εκτός του χώρου της Δικαιοσύνης από το υπό προώθηση Σχέδιο Νόμου, το οποίο ουσιαστικά "αμνηστεύει" μεγάλο αριθμό καταχραστών του Δημοσίου, εάν φροντίσουν να επιστρέψουν τα "κλεμμένα".
Την ίδια στιγημή, πολλά ερωτηματικά προκαλεί η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε στον Νόμο περί Ναρκωτικών και προβλέπει ότι "δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης". Έγκριτοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποπίπτει στο ολίσθημα να νομιμοποιεί τη δωροδοκία αλλά και τα παρεμφερή οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιτείνουν ότι προτιμούν την επιστροφή των "κλεμμένων" στα δημόσια ταμεία, παρά μια προσχηματική τιμωρία των προσώπων που κατηγορούνται για τα αδικήματα του αποκαλούμενου "λευκού κολάρου".
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μερικοί από τους κατηγορούμενους του σκανδάλου των υποβρυχίων, οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens,αλλα και όλοι εκείνοι που βρίσκοναι προφυλακισμένοι για φορολογικές παραβάσεις όπως ο Κώστας Γιαννίκος, ο Λάκης Γαβαλάς κ.α., μπορούν να υπαχθούν στην άκρως ευνοϊκή αυτή διάταξη, εφόσον βέβαια το επιθυμούν και φροντίσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να επιστρέψουν τα χρηματικά ποσά που κατηγορούνται ότι έβαλαν στη τσέπη.
Αντίθετα, δεν ευεργετούνται κατηγορούμενοι όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην  δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι κ.κ .Φλώρος και Μηλιώνης, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των ενεργειών Energa και Hellas Power, καθώς και οι συλληφθέντες για τη μεγάλη απάτη του ΙΚΑ Καλλιθέας, αφού η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τα πρόσωπα που έχουν διωχθεί για αδικήματα όπως η απιστία, η υπεξαίρεση και η απάτη.
Είναι χαρακτηριοστικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι εάν το ποσό επιστραφεί προτού πραγματοποιηθεί η απολογία στον ανακριτή, τότε "επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών". Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, τότε επιβάλλεται ποινή "τουλάχιστον τριών ετών". Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη μέχρι 10 έτη, αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας σε δεύτερο βαθμίο.
Δυνητικά, λοιπόν, σε περίπτωση που ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να καθήσουν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου τις επόμενες ημέρες, προλάβουν και επιστρέψουν τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται, τότε θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.
http://www.spirospero.gr