13.4.13

Σε διαρκή συναγερμό η Άπω Ανατολή -VIDEO



Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άπω Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο, πληροφορία την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, επικαλούμενος έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του Αμερικανικού Πενταγώνου. 


Συγκεκριμένα, ο Νταγκ Λάμπορν δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ έχει την ικανότητα να κατασκευάσει σε μικρή κλίμακα πυρηνικές κεφαλές και να τις προσαρμόσει σε βαλλιστικούς πυραύλους, ωστόσο τόνισε πως προς το παρόν η αξιοπιστία αυτής της τεχνολογίας είναι μικρή. Το Πεντάγωνο έσπευσε να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες ως ανακριβείς, ενώ στη συνέχεια με παρόμοιο τρόπο αντιμετώπισε τα όσα ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής και ο Λευκός Οίκος. 



Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως «η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιδείξει ότι έχει την δυνατότητα να αναπτύξει έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή», υπενθυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στην τρέχουσα κρίση. Επίσης, ο Κάρνεϊ τόνισε πως αν και η Πιονγιάνγκ επιδιώκει διαρκώς την ανάπτυξη τέτοιων όπλων, δεν έχει ακόμα την ικανότητα τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο. 

Στο μεταξύ, προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις προκλήσεις απηύθυνε από την Σεούλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε ότι η οποιαδήποτε πολεμική πράξη από τη μεριά της Βόρειας Κορέας θα ήταν «μεγάλο λάθος» και «προκλητική πράξη». 

Ο Τζον Κέρι επανέλαβε την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους. «Η ρητορική που ακούμε από την Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε κανένα επίπεδο», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ταυτίζονται στο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό η Βόρεια Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη». Επίσης, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι θετικές σε ένα νέο γύρο επαφών με την Βόρεια Κορέα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της έντασης, ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι επαφές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε περίπτωση που φανεί πως θα υπάρξει αποτέλεσμα. 



Εξάλλου, και η Ρωσία ζήτησε από την Πιονγιάνγκ να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Σε μια συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ίγκορ Μοργκούλοφ και του πρεσβευτή της Πιονγιάνγκ στην Μόσχα, η Ρωσία «απηύθυνε στη Βόρεια Κορέα επίμονη έκκληση να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».

Μπορεί να βοηθήσει η διπλωματία;
Στο μεταξύ, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της διπλωματίας σε αυτήν την πολεμική τακτική που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα, ιδιαίτερα μετά και την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στις χώρες – συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην κορεατική χερσόνησο. 

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν πως μπορεί αυτή την περίοδο ο Βορράς να μην είναι σε θέση να «χτυπήσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό όμως είναι κάτι που ενδέχεται να μπορεί να το κάνει σε δύο, τρία ή πέντε χρόνια, καθώς διαρκώς εξελίσσει την τεχνολογία του. Επίσης, δεν είναι λίγοι που τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη της τεχνολογικής ικανότητας της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αποτραπεί μέσα από την διπλωματική οδό, κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα. Και αυτή η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις. 


real.gr