17.4.13

Έρευνα-διάσωση από Τούρκους στο Αιγαίο - Σε ετοιμότητα η Κ/Φ "Κραταιός" και Ε/Π SAR



ΜΕΤΑΞΥ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΧΙΟΥ
Μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι έχοντας δεσμεύσει μία περιοχή μεταξύ των νησιών Λέσβου και Χίου. Για την αυξημένη κινητικότητα της Άγκυρας οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει σε ετοιμότητα την κανονιοφόρο «Κραταιός» (P 269), που βρίσκεται και περιπολεί στο βόρειο τομέα του Αιγαίου, παράκτια περιπολικά σκάφη και ελικόπτερα SAR Super Puma.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο των αμφισβητήσεων που εγείρει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εντάσσει και αυτό της έρευνας και διάσωσης. Σε πολλές περιπτώσεις έχει προστρέξει να αναλάβει το έλεγχο στο Αιγαίο μετά από ναυάγιο, επιχειρώντας να πείσει τους ξένους οργανισμούς για τις δυνατότητες της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
  
Ορισμένες φορές όμως έχει επιχειρήσει να στήσει και περιστατικό έρευνας διάσωσης με στόχο την πρόκληση «θερμού επεισοδίου» ή τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αυτό είναι που φοβούνται οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου και έχουν λάβει τα μέτρα τους…
Η χθεσινή υπέρπτηση πάνω από τους Φούρνους τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών, δυο F-16 και δύο F-4, με εικονική προσβολή του νησιού, ίσως είναι τα προεόρτια μίας κλιμάκωσης της έντασης με αφορμή την άσκηση «Αnadolu Yιldızı» (σ.σ.: το Αστέρι της Ανατολίας) που διεξάγεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου απέναντι από τη Χίο και Λέσβο, κοντά στα παράλια και το βουνό Dumanli, αλλά και σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών, στα διεθνή ύδατα.  
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην άσκηση έρευνας και διάσωσης θα συμμετάσχουν πολεμικά πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ομάδες έρευνας και διάσωσης όλων των Σωμάτων, όπως και της Ακτοφυλακής. Αποστολές θα αναλάβουν και οι άνδρες ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δώσει εντολή στην κανονιοφόρο «Κραταιός» και σε παράκτια περιπολικά σκάφη να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει σε ετοιμότητα ελικόπτερα SAR και φυσικά μαχητικά αεροσκάφη για παν ενδεχόμενο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr