20.4.13

Τερματικό για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Βασιλικό της Λεμεσού σχεδιάζει η Noble


Κρίσιμη ενίσχυση της κυπριακής θέσης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προσφέρει η παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας Noble για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου αερίου «LNG 17» στην περιοχή Βασιλικού, λίγο έξω από τη Λεμεσό. 

Η Noble, που ήδη κάνει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, παρουσίασε τα σχέδια της σε παγκόσμιο διεθνές φόρουμ στο Τέξας, στο οποίο παίρνουν μέρος εταιρείες κολοσσοί, όπως η Gazprom, η Bp, η Shell και άλλοι.
Η Noble παρουσίασε τους σχεδιασμούς της μέσα από ένα 7σελιδο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Οι σχεδιασμοί γενικά προβλέπουν συμμετοχή στο τερματικό στο Βασιλικό, σύνδεση του κυπριακού οικοπέδου 12 «Αφροδίτη» με αγωγό, σύνδεση του Λεβιάθαν του Ισραήλ με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Ασίας.

Όπως αναφέρει η Noble, εκτός της δυνατότητας πωλήσεων στην Ευρώπη, ένα τερματικό LNG στην ανατολική μεσόγειο θα παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για τους αγοραστές στην Ασία και την 'Απω Ανατολή, καθώς το τερματικό θα βρίσκεται στη στρατηγική θέση κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τα τερματικά εξαγωγών LNG της Αιγύπτου έχουν ήδη αποδείξει την ανταγωνιστικότητα με δυνατότητα παράδοσης φορτίου σε σημεία πώλησης στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Αποκάλυψαν επίσης, για πρώτη φορά, μελέτη για το κόστος μεταφοράς του φυσικού αεριού από το Βασιλικό στις κύριες αγορές της Ασίας. Μέσα από αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται ότι το κόστος μεταφοράς δεν ξεπερνά τα 2 δολάρια ανά μίλι BTU έναντι 2 μέχρι 4 από άλλες περιοχές παραγωγής LNG.

Οι επικεφαλής της Noble τόνισαν πως «με την ανακάλυψη των 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στο κυπριακό τεμάχιο 12, αφενός καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου υπάρχει δυνατότητα για μια γραμμή παραγωγής LNG της τάξης των 5 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο». Σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμα κι αν το κοίτασμα Αφροδίτη είναι η τελευταία ανακάλυψη στη Λεβαντίνη, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης, μεταφέροντας στο τερματικό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών το φυσικό αέριο αφού τύχει επεξεργασίας.

Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Noble, δείχνει πως το τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις γραμμές υγροποίησης, με δύο κατ' αρχήν δεξαμενές αποθήκευσης και μία προβλήτα που θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο αγκυροβόλια LNG.
Από τεχνικής άποψης το έργο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι ειδικοί της Noble.

Πηγή: ΑΠΕ