10.4.13

«Όχι» της Noble Energy στην εξαγωγή κυπριακού φ/α μέσω Τουρκίας – Θέλουν σταθμό LNG



ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ: ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΟΖ
«Όχι» της Noble Energy για την εξαγωγή του κυπριακού αλλά και του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα περνά από την Τουρκία κάτι που οι Τούρκοι θεωρούν ως ύψιστο θέμα για αυτούς, και το θέτουν σε κάθε ευκαιρία, την ενεργειακή δηλαδή ομηρία της Κύπρου καθώς οι εξαγωγές της θα εξαρτώνται από τις «ορέξεις» της Άγκυρας.
Όπως δήλωσε ο ο πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον η άποψη της εταιρείας είναι αντί της κατασκευής αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, η προτιμητέα λύση είναι η άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG στην Κύπρο στα Βασιλικά.

Μάλιστα όπως είπε στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό δεν έχει εμπορικό νόημα για την Noble Energy να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων!
Αυτό γιατί ναι μεν η Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για την υλοποίηση των υποδομών του τερματικού σταθμού LNG  αλλά όπως επεσήμανε πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία εμπορικού πλαισίου με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης.
Διαφορετικά, όπως άφησε να εννοηθεί, θα ήταν ρίσκο για τη Noble Energy να προχωρήσει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος της Noble Energy επισήμανε  πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ενώ έστειλε μήνυμα και στο Ισραήλ ότι μετά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Tamar για τις ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις εξαγωγές.
Αυτή είναι και η διαφορά με το Ισραήλ, παρατήρησε, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί οι ανάγκες για την εσωτερική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες και ως εκ τούτου προχώρησε η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος. Στην Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είναι συνώνυμη με τις εξαγωγές και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές, σημείωσε. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου.
Όπως είπε ο Ντέιβιντσον αυτή θα είναι και η εισήγηση του προς τις αρχές και των δύο χωρών, (Κύπρος Ισραήλ) σημειώνοντας πως ως εταίρος, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά με το αν έχει κάποια προτίμηση για την τοποθεσία του τερματικού υγροποίησης, ο πρόεδρος της Noble Energy αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει βρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και το Ισραήλ ψάχνει για να βρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στη χρηματοδότηση και στην ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου» τόνισε.
Παράλληλα σφυρηλατείται ακόμη πιο πολύ –και παρά τον σκεπτικισμό που ακολούθησε της ισραηλινής «συγγνώμης» του Τελ Αβίβ προς την Άγκυρα- η συνεργασία Κύπρου Ισραήλ και στον αμυντικό τομέα.
Όπως ανακοινώθηκε και επιβεβαίωσε και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου οι δύο χώρες πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στις 25 Απριλίου με τη συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολεμικών σκαφών του ισραηλινού Ναυτικού. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε πως η άσκηση θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια της Ν.Α. Μεσογείου αλλά και αυτή των εταιρειών που έχουν εξέδρες γεώτρησης.
Είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις ασκήσεις αυτές αλλά και στην εμφάνιση ισραηλινών πολεμικών σκαφών κοντά στις εξέδρες της Noble Energy αλλά και την Κύπρο, θεωρείται σίγουρο όμως πως θα προβεί σε νέους «λεονταρισμούς».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr