30.4.13

Αδειαζουν εντελώς την Kaesong οι Νοτιοκορεάτες - Φόβοι για πυρηνικό πλήγμα


MΑΖΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ

Οι Νοτιοκορεάτες μαζεύουν ότι έχουν στη βιομηχανική ζώνη Κεσόνγκ δείχνοντας έτσι ότι οι όποιες προβληματικές σχέσεις υπήρχαν με την Βόρειο Κορέα έχουν διαρραγεί ολοκληρωτικά και χωρίς γυρισμό. Ο φόβος ενός πυρηνικού πλήγματος παραμένει και γίνεται πιο ισχυρός από ποτέ. Οι Βορειοκορεάτες δείχνουν να αδιαφορούν για μια οποιαδήποτε επίλυση της κρίσης σαν να μη συνειδητοποιούν το κακό που μπορεί να συμβεί.


Οι τελευταίοι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στην βιομηχανική ζώνη Kaesong, εντός του εδάφους της Βορείου Κορέας, σε μια πραγματικά «μεγάλη έξοδο», κατά την οποία μάλιστα απομακρύνουν κυριολεκτικά ό,τι μπορούν να κουβαλήσουν, ένδειξη πως δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν σύντομα στις διακορεατικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Ουσιαστικά η κολοσσιαία βιομηχανική ζώνη του Kaesong έχει αναστείλει το σύνολο των εργασιών της από τις 3 Απριλίου, όταν το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ απομάκρυνε τους περισσότερους από τους 53.000 εργάτες του.
Η Νότια Κορέα αντέδρασε δίνοντας ολιγοήμερη προθεσμία στο βορειοκορεατικό καθεστώς να αποδεχτεί την πρότασή της για επανεκκίνηση των εργασιών στην περιοχή. Η διορία παρήλθε και η Σεούλ διέταξε τους Νοτιοκορεάτες εργαζομένους στην ζώνη να απομακρυνθούν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο εκκενώθηκε η ζώνη, ενώ οι τελευταίοι έφυγαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας...

Είναι εμφανές ότι ο νέος βορειοκορεάτης ηγέτης και το κατεστημένο που βρίσκεται από πίσω του είναι αποφασισμένοι να "τραβήξουν" την ιστορία μέχρι τέλους. Το ερώτημα είναι γνωρίζει ο νεαρός ηγέτης τις επιπτώσεις των ενεργειών του; Η μήπως σκέφτεται ότι είναι ένα απλό videogame που παίζεται σε κάποιο από τα όμορφα gadjets που τόσο αγαπά; Πολλοί πιστεύουν ότι η κρίση αυτή απότελεί την "ηγετική" ενηλικίωση του Κιμ Γιονγκ Ιλ, το θέμα είναι αυτός πως το αντιμετωπίζει, και αν έχει καταλάβει ότι "πυρηνικά" παιχνίδια, έχουν ακολουθούνται πάντα και από το "the day after".