12.4.13

Kομισιόν: "Η πολιτική λιτότητας απειλεί με κατάρρευση τη Γαλλία - Συστάσεις σε Βερολίνο"


Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ
Με την ασφυκτική πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία σε όλη την ΕΕ, η ευρωζώνη παρουσιάζει σημάδια διάλυσης με παραδοχή μάλιστα της ίδιας της Κομισιόν που προειδοποεί για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες σε Γαλλία, Ισπανία και Σλοβενία. Η Κομισιόν απηύθυνε ταυτόχρονα αυστηρές κριτικές στις τρεις χώρες, και διακριτική έκκληση στο Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση, δηλαδή ζητάει από τους Γερμανούς να "χαλαρώσουν" τα λουριά άμεσα.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η Σλοβενία πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη (μήπως ετοιμάζεται και εδώ μια δήμευση καταθέσεων;). Ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup Νταισελμπλουμ υποστήριξε πάντως πώς το θέμα της Σλοβενίας δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης στο Δουβλίνο.
Το σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» συστάθηκε έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και που προκάλεσαν στην Ευρωζώνη κρίση του δημόσιου χρέους, καθιστώντας μάλιστα αναγκαστική την παροχή οικονομικών πακέτων διάσωσης σε τέσσερα κράτη μέλη.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει απανωτά μνημόνια αλλά το χρέος αυξάνεται, η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία έχει φτάσει στο 27,2% με τάσεις περαιτέρω ανόδου. Η Πορτογαλία ετοιμάζεται για το δεύτερο μνημόνιο, με επιμήκυνση των δανείων που έχει πάρει, αλλά με αντάλαγμα νέα μέτρα. Πρόκειται για τον ορισμό της αποτυχημένης πολιτικής που ασκεί η Ε.Ε. καθ΄υπόδειξιν του Βερολίνου.
«Στην Ισπανία και στη Σλοβενία, οι οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν μπορούν να θεωρηθούν ακραίες», δήλωσε η Επιτροπή, αναφέροντας την ύπαρξη προβλημάτων με υψηλά ελλείμματα και μεγάλο δημόσιο χρέος, ανισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα και στην διάρθρωση της αγοράς εργασίας και στο κόστος.
Στην Ισπανία, η οποία πέρσι αναγκάστηκε να δανειστεί €40 δις από την Ευρωζώνη προκειμένου να τα αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είχαν καταρρεύσει, λέγεται πως τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εγχώριου και εξωτερικού χρέους έθεσαν σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
«Παρά το γεγονός ότι η αναπροσαρμογή έχει ήδη δρομολογηθεί, το μέγεθος της διόρθωσης που χρειάζεται να επιτευχθεί απαιτεί τη συνεχή και έντονη πολιτική δράση», τόνισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών, μια χώρα που δεν έχει λάβει μέτρα για τη διόρθωση των υπερβολικών ανισορροπιών, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ από την ΕΕ.
Ενώ δηλαδή βρίσκονται υπό κατάρρευση και δεν μπορούν να συντηρήσουν τους πληθυσμούς τους, για τιμωρία θα πληρώσουν και από πάνω.
Αυτή τη φορά όμως η Κομισιόν βάζει στο "κάδρο" και τη Γαλλια η οποία δεν είναι χώρα "δορυφόρος" αλλά ο ένας εκ των δύο πυλώνων της ευρωζώνης μαζί με την Γερμανία. Συνεπώς η "φωτιά" πλησιάζει πια στο κέντρο της ευρωζώνης, και όλα αυτά χάρις την Γερμανία.
Πολλοί αναρωτιούνται, δεν βλέπουν που οδηγούνται τα πράγματα; Ή μήπως αυτό επιδιώκουν, αφού πρώτα πάρουν για ένα "κομμάτι" ψωμί τα "ασημικά" των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ οι ίδιοι θα έχουν επιστρέψει στο ισχυρό και αγαπητό τους μάρκο;
Έτσι θα μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για αυτούς, και σε τραγωδία για μας τους υπόλοιπους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr