24.4.13

Ήρθε η Gazprom για "να δώσει χέρια" - Ικανοποίηση στην Μόσχα - Ερώτημα η Sintez



Efenpress: κύριοι της  "κυβέρνησης" προσέξτε μην "σκοντάψει" η συμφωνία...τυχαία!
ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΠΛΗΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ; 
Στελέχη της ρωσικής εταιρείας Gazprom, αφίχθησαν ξαφνικά στην Αθήνα σήμερα το πρωί. Τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ανώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι των ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και όδευσαν κατ'ευθείαν στο ραντεβού τους με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Gazprom είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το τελικό κείμενο του σχεδίου σύμβασης κάτι που θα μεταφέρει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στις 10 Μαΐου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και το ερώτημα δεν είναι αν θα είναι πλειοδότριες οι ρωσικές εταιρείες (υπάρχει και η Sintez ως υποψήφια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με την καλύτερη προσφορά όλων), αλλά σε ποιο νούμερο θα κυμανθούν οι δεσμευτικές προσφορές (σίγουρα χαμηλότερο του αρχικού).
Επίσης ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν συνεταίροι από την εγχώρια αγορά που αυτή την στιγμή είναι υποψήφιοι, όπως είναι οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, Περιστέρη κλπ.
Οι πιθανότητες να υπάρξει τέτοιου είδους συνεταιρισμός με τα παραπάνω σχήματα ή με κάποιο άλλο σχήμα (π.χ. όμιλο Μελισσανίδη) θα εξαρτηθεί και από την επιθυμία του εγχώριου αντιπροσώπου της Gazprom, του ομίλου Κοπελούζου...
Όπως είχε αποκαλύψει τι defencenet.gr οι όροι περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης «Sale & Purchase Agreement», (SPA) της ΔΕΠΑ που δόθηκε προς τους επενδυτέςαφορά το αν και πότε θα καταπίπτει η εγγυητική επιστολή ίση με 20% που θα πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού. Στο τελικό κείμενο, ο όρος αυτός έχει απαλειφθεί και έχει αντικατασταθεί από μια πολύ γενικότερη διατύπωση που διευκολύνει όλες τις πλευρές.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο πωλητής (δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να ζητήσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου από τον πλειοδότη («Good Performance Guarantee») και εν συνεχεία να παρακρατήσει ένα ποσό, εν είδη «penalty» (χωρίς όμως να αναφέρεται σε ακριβές ποσοστό), εφόσον εκείνος δεν συμφωνήσει με τους όρους που θα θέσουν οι αρχές. Πρόκειται δηλαδή για ένα όρο γενικά διατυπωμένα, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό θα είναι της τάξης του 5%.
Αν δηλαδή η δεσμευτική προσφορά της Gazprom είναι στα 900 εκ. ευρώ (όπως και η ενδεικτική), μιλάμε για 45 εκ. ευρώ. Με βάση την αρχική διατύπωση (εγγυητική ίση με 20% της προσφοράς), ο κίνδυνος παρακράτησης αφορούσε 180 εκ. ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει, αποκλείεται οι δευσμετικές προσφορές να κυμανθούν στα αρχικά νούμερα, τώρα που έχουν γίνει γνωστές και επίσημα οι επισφάλειες των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ (για την πρώτη ενδιαφέρεται η Gazprom, ενώ η πρόταση της Sintez αφορά και τις δύο εταιρείες και φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ αρχικά)

Μια ακόμα ρύθμιση που έγινε την τελευταία στιγμή και η οποάι προέκυψε από την αναλυτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΠΑ είναι τα τεράστια χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών που το "παίζουν" παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να πληρώνουν τον πάροχο φυσικού αερίου!  
Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr