4.4.13

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΟΥ Α/ΓΕΝ: «Μονόδρομος FREMM και ΑTL-2 Atlantique για να διατηρήσουμε κεκτημένα στην Α. Μεσόγειο»


Ως μονόδρομο χαρακτήριζε ο νέος Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης τις φρεγάτες FREMM μιλώντας σήμερα με δημοσιογράφους σε συνάντηση γνωριμίας από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Πιο συγκεκριμένα ο αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης είπε πως τόσο οι φρεγάτες FREMM όσο και τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Atlantique ATL-2 είναι ουσιαστικά μονόδρομος για το ΠΝ  καθώς και τα δύο μπορούν να παραδοθούν άμεσα.
Ειδικότερα για το θέμα των ΑΦΝΣ Atlantique 2 δήλωσε πως η γαλλική πρόταση είναι προτιμητέα της αντίστοιχης αμερικανικής καθώς τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν πρακτικά διπλάσιο κόστος χρήσης κάνοντας την ίδια ακριβώς δουλειά με τα γαλλικά ενώ τα Atlantique 2 έχουν ήδη περιθώριο περαιτέρω πτητικής εκμετάλλευσης 10.000 ωρών χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε δομικής ή άλλης αναβάθμισης.

Μάλιστα ο Α/ΓΕΝ έκανε γνωστό πως έχουν ξεκινήσει οι επαφές οι οποίες θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες άφιξης των αεροσκαφών στην Ελλάδα, ενώ ελληνικά πληρώματα θα ταξιδέψουν στη Γαλλία σύντομα για την πραγματοποίηση της εκπαίδευσής τους στα αεροσκάφη.
Σε ότι αφορά τις FREMM ο αντιναύαρχος Αποστολάκης είπε πως είναι τα μοναδικά πλοία με δυνατότητες Αεράμυνας Περιοχής και είναι τα μοναδικά παγκοσμίως που μπορούμε να έχουμε άμεσα παραδοτέα και είναι καινούργια. Αν και επιτροπή για την προμήθεια των σκαφών δεν έχει συσταθεί ακόμη εντούτοις το παρόν χρονικό διάστημα γίνονται συζητήσεις για το αν η σύμβαση θα είναι με leasing ή με καθεστώς ενοικίασης.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του defencenet.gr επιβεβαιώνονται οι αρχικές πληροφορίες που θέλουν το πρώτο σκάφος FREMM που θα καταλήγει στο ΠΝ να είναι το  Normandie το οποίο ήταν να παραδοθεί στο γαλλικό Ναυτικό το Μάιο του 2014 αλλά τελικά θα παραδοθεί στο ΠΝ και το αμέσως επόμενο το Provence το οποίο θα παραδοθεί στο ΠΝ ένα χρόνο αργότερα το Μάιο δηλαδή του 2015.
Ο Α/ΓΕΝ μάλιστα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΠΝ προανήγγειλε την πραγματοποίηση δύο μεγάλων ασκήσεων στο Ν.Α. Αιγαίο.Η πρώτη θα γίνει μέσα στο Μαίο και η δεύτερη λίγο μετά το καλοκαίρι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr