22.4.13

ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ Ετοίμαζαν νέες επιθέσεις - Ερωτήματα για τη δράση και τα κίνητρά τους - Έκθετο το FBI


Και άλλες επιθέσεις σχεδίαζαν οι Τσετσένοι αδελφοί Τζοχάρ και Ταμαρλαν Τσαρνάεφ που αιματοκύλησαν τη Βοστόνη με τις βόμβες που έβαλαν στο Μαραθώνιο, ενώ παραμένουν πολλά τα «κενά» και τα αναπάντητα ερωτήματα ως προς τη δράση τους και τα κίνητρα τους.
Βασικό ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει γιατί ενώ το FBI είχε ενημερωθεί από Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την επικινδυνότητα του Ταμαρλάν Τσαρνάεφ, του μεγάλου αδελφού, και έγινε υποτίθεται έλεγχος στο σπίτι του το 2011 δεν βρέθηκε και το παραμικρό, αλλά και δεν τέθηκε υπό επιτήρηση με αποτέλεσμα να μπορέσει να σχεδιάσει ανενόχλητος τις επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν πως οι δύο Τσετσένοι σχεδίαζαν κι άλλες επιθέσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν και άλλη επίθεση, συγκεκριμένα "αυτοσχέδιες χειροβομβίδες". Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος θα ήταν ο επόμενος στόχος αν δεν συνέβαινε αυτό που έγινε στο ΜΙΤ για να τους ¨προδώσει¨ και να φτάσουν οι αρχές στα ίχνη τους.
Απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα με κυριότερο αν έδρασαν μόνοι τους ή ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης θα επιχειρήσουν να λάβουν οι αρχές από τον επιζόντα Τσαρνάεφ. Σύμφωνα με το ABC, απαντά "σποραδικά" μέσω γραπτών απαντήσεων και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ερευνητές τον ρωτούν για τους πιθανούς συνεργούς του ή αν υπάρχουν και άλλες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί. Επίσης θέλουν να μάθουν αν τα δύο αδέλφια είχαν την υποστήριξη κάποιας οργάνωσης.
Σύμφωνα με το CNN, ο νεαρός τσετσενικής καταγωγής είναι "διασωληνωμένος και υπό την επήρεια ηρεμιστικών". Ο 19χρονος φέρει τραύματα στο λαιμό και το πόδι κι έχει χάσει πολύ αίμα. Πιστεύεται ότι ο τραυματισμός του στον αυχένα προήλθε από την προσπάθειά του να αυτοκτονήσει, πριν συλληφθεί, βάζοντας το πιστόλι που είχε στην κατοχή του, στο στόμα του.
Μέρες μετά την τραγωδία στην Βοστώνη και τα ερωτήματα πληθαίνουν αντί να απαντηθούν. Το προφίλ των δύο αδελφών προβληματίζει οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο ως προς τα κίνητρα που τους οδήγησαν κατά τα λεγόμενα των αμερικανικών αρχών, σε αυτή την ακραία και αιματηρή ενέργεια.
Φανατικός των social media και ειδικότερα του twitter ήταν ο 19χρονος βομβιστής της Βοστώνης, που τελικά συνελήφθη βαριά τραυματισμένος το βράδυ της Παρασκευής.
Ο 19χρονος Τσετσένος, φαίνεται πως είχε τακτική επικοινωνία με μία Ελληνίδα, την Ε.Σ., συμφοιτήτριά του, στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Ντάρτσμουθ. Σε μήνυμά του μάλιστα στις 25 Μαρτίου, ο Τσαρνάεφ την αποκαλούσε «ελληνίδα θεά».
«Είσαι πολύυυ πιο όμορφη φυσικά», την πείραζε στις 31 Μαρτίου, χωρίς φυσικά η κοπέλα να γνωρίζει πως ο διαδικτυακός της φίλος λίγους μήνες θα έβαφε με αίμα τον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Ο δε αδελφός του Ταμερλάν Τσαρνάεφ σε παλαιότερες δηλώσεις του, που είδαν το φως της δημοσιότητας εχθές, υποστήριζε ότι δεν είχε κανέναν Αμερικανό φίλο γιατί δεν τους καταλάβαινε, προκύπτει ότι ήταν παντρεμένος με Αμερικανίδα και είχε αποκτήσει μια κόρη.
Η Κάθριν Ράσελ για να παντρευτεί με τον αιμοδιψή τρομοκράτη, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και λίγο μετά τον γάμο απέκτησε την τρίχρονη πλέον Ζαχάρα.
Η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε πως «η κόρη μας έχασε τον σύζυγο της σήμερα και πατέρα του παιδιού της. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς συνέβη αυτή η φρικτή τραγωδία. Στο τέλος συνειδητοποιούμε ότι ποτέ δεν ξέραμε ποιος πραγματικά ήταν ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ. Η καρδιά μας είναι αηδιασμένη από τον τρόμο που έσπειρε».
Σύμφωνα, με την ιστοσελίδα spotcrime.com ο Ταμερλάν είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούλιο του 2009 καθώς είχε επιτεθεί στην Ράσελ.
Στο μεταξύ, συγγενής των βομβιστών επέμεινε ότι ο Ταμερλάν αγαπούσε την γυναίκα και το παιδί του, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση δεν μπορεί να σχετιστεί με τη θρησκεία, καθώς η οικογένεια της συζύγου του είναι χριστιανική.
«Βρήκε την αγάπη, παντρεύτηκε, έκανε μια κόρη και ήταν πολύ χαρούμενος. Όμως δεν μπόρεσε να εγκλιματιστεί στις ΗΠΑ. Ήταν δύσκολο», δήλωσε ο συγγενής.
Τα προφίλ των δύο αδελφών δεν δείχνουν ακριβώς ότι είχαν ενσωματωθεί στην αμερικανική κοινωνία, δείχνουν όμως ότι είχαν όλες τις προθέσεις να το κάνουν, και ο ένας εκ των δύο μάλιστα, είχε προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας, ο δε άλλος «κόρταρε» με μια όμορφη κοπέλα, πράγματα που δεν συνάδουν με φανατικούς ισλαμιστές, που δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με τους «απίστους» . Ο ένας ήταν λάτρης της πυγμαχίας, και ο άλλος ήταν φοιτητής, άρα η στενή τους επαφή με την «αμαρτωλή» αμερικανική κοινωνία ήταν δεδομένη.
Το θέμα είναι ότι ό ένας είναι νεκρός, και ο άλλος δεν μπορεί να μιλήσει, ώστε να ακούσουμε από τους ίδιους, εάν αποδέχονται τις κατηγορίες, και φυσικά εάν είναι έτσι γιατί το έκαναν. Άλλη μια «βολική» κατάληξη για τις αμερικανικές αρχές οι οποίες μπορούν να «κλείσουν» το θέμα με την δική τους εκδοχή, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος.
Κάποιος που είναι παρατηρητικός δεν θα πεισθεί τόσο εύκολα γνωρίζοντας την ύπαρξη τέτοιων αντιφάσεων και οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν βοηθούν σε αυτό. Από τη μια υποτίθεται, ότι η Αλ Κάιντα αποτελεί τον νούμερο 1 εχθρό τους, και από την άλλη τους χρηματοδοτούν, και τους εξοπλίζουν για να ρίξουν τον Άσαντ στη Συρία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr