20.4.13

Στα χέρια του FBI ο δεύτερος ύποπτος – Πώς έφθασαν στη σύλληψή του



Λήξη συναγερμού στη Βοστόνη. Έπειτα από τέσσερις δραματικές ημέρες για τους κατοίκους της Μασαχουσέτης, η γιγαντιαία επιχείρηση του FBI και των τοπικών Αρχών είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του δεύτερου ύποπτου για τη διπλή βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Ο επίλογος γράφτηκε στο προάστιο Γουότερταουν όπου είχε καταφύγει ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος ήταν ήδη τραυματισμένος από την συμπλοκή που είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα στο ΜΙΤ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο αδερφός του Ταμερλάν Τσαρνάεφ. 




Ένας παρατηρητικός κάτοικος του Γούτερταουν είδε κηλίδες αίματος στο πίσω μέρος της αυλής της οικίας του, οι οποίες οδηγούσαν σε μία σκεπασμένη βάρκα. Αμέσως ειδοποίησε τις Αρχές που κατέφθασαν στο σημείο. Το Γουότερταουν γέμισε από δεκάδες περιπολικά, εκατοντάδες αστυνομικούς και άνδρες των ειδικών μονάδων καταστολής.



Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών (02.26 ώρα Ελλάδος) όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκλήθηκε εκ νεού τραυματισμός του νεαρού Τσετσένου, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού. Εν συνεχεία ανέλαβαν οι διαπραγματευτές. Οι Αρχές των ΗΠΑ για ευνόητους λόγους ήθελαν τον Τζοκάρ Τσαρνάεφ ζωντανό, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο μεγάλο «γιατί» που πλανάται πάνω από τη Βοστόνη όλες τις προηγούμενες ημέρες.



Τελικά μετά από περίπου μιάμιση ώρα (03.48 ώρα Ελλάδος) ο Τσαρνάεφ εξαντλημένος και έχοντας χάσει πολύ αίμα παραδίδεται στους αστυνομικούς.



Μαζί με τις χειροπέδες οι αστυνομικοί προσπαθούν να του περάσουν και μια μάσκα οξυγόνου. Αμέσως μετά τον αναλαμβάνουν οι τραυματιοφορείς και με ασθενοφόρο τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Βοστόνης προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το τέλος της πολιορκίας του Τσαρνάεφ βρίσκει εκατοντάδες αμερικανούς πολίτες να πανηγυρίζουν στους δρόμους του Γουότερταουν και να επευφημούν τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αρχίσει να αποχωρούν από την περιοχή.



Ανακρίνονται τρεις ύποπτοι 
Τρεις ακόμα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται στο Νιού Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, σε σχέση με τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου στη Βοστόνη, δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές. Η ανακοίνωση έγινε λίγα μόλις λεπτά αφότου η αστυνομία συνέλαβε τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις, μαζί με τον αδελφό του Ταμερλάν. Δύο άνδρες και μία γυναίκα ανακρίνονταν από το FBI «βάσει υποθέσεων πως συνεργάζονταν με τον δεύτερο ύποπτο», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Νιού Μπέντφορντ, Ρόμπερτ Ρίτσαρντ. 

Ομπάμα: Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα 
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανακαλύψει εάν τα δύο αδέλφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, είχαν βοήθεια.



Λίγο μετά τη σύλληψη και του δεύτερου υπόπτου, ο Ομπάμα εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του Λευκού Οίκου. «Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πως σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς φαινόταν ιδιαίτερα μελαγχολικός, είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης, για την αντοχή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 3 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό 176 ακόμα.
real.gr