13.4.13

EUROGROUP "Κλείδωσε" με πολιτική συμφωνία στα 23,5 δις η βοήθεια για την Κύπρο


Άνοιξε ο δρόμος για την τελική έγκριση του κυπριακού μνημονίου. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν την Παρασκευή το πράσινο φώς και η απόφαση θα επικυρωθεί στα κοινοβούλια χωρών τους. Μέχρι τις 24 Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο δάνειο προς την Κύπρο.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την τελική ένκριση της οικονομικής στήριξη της Κύπρου, βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

Το όποιο εμπόδιο ήραν  οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο όπου συναντήθηκαν, δίνοντας  την πολιτική τους έγκριση στο κυπριακό μνημόνιο, χωρίς αλλαγές στη υφιστάμενη συμφωνία, παρά την νέα εκτίμηση της κομισιόν, που αποδέχεται και η κυπριακή κυβέρνηση, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ντέϊζελμπλουμ ανέφερε "η εισφορά στο πρόγραμμα από τον ESM ( Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) θα είναι 9 δις, οπόταν αυτό το ποσό δεν άλλαξε, και προσθέτοντας το 1 δις που αναμένουμε από το ΔΝΤ, μας δίνει 10 δις. Οπόταν αυτός ο αριθμός δεν έχει αλλάξει".

Πρόσθεσε ότι "αυτό το πρόγραμμα αποτέλεσε μια μακρά και πολύ δύσκολη διαδικασία όπως όλοι ξέρετε. Τώρα είναι σημαντικό όπως οι αποφάσεις να εφαρμοστούν αποτελεσματικά ώστε η Κύπρος να μπορεί να προχωρήσει".

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης απάντησε στην ερώτηση εάν αναμένει  δεύτερη συμφωνία, θα χρειαστείτε άλλα 5,5 δις. , ότι "εχουμε μια συμφωνία και πρέπει να την κάνουμε να δουλέψει".

Σχετικά με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για την Κύπρο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν έσπευσε να λύσει τη σύγχυση που κατά τα λεγόμενά του έχει προκληθεί αναφορικά με τους δύο αριθμούς, αποδίδοντάς την σε διαρροές εγγράφων που αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις.

 Ο ΌλΙ Ρεν είπε επίσης ότι "η σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι δύο εντελώς διαφορετικά νούμερα συγκρίνονται. Το ένα καθαρό και το άλλο μικτό. Το ένα βασίζεται σε υπολογισμούς πριν από αρκετούς μήνες, και το άλλο λαμβάνει υπόψη τις πιο πρόσφατες αποφάσεις και τις πιο πρόσφατες μακρό-οικονομικές προβλέψεις. Με άλλα λόγια ο κόσμος συγκρίνει μήλα με αχλάδια και καταλήγει σε πορτοκάλια. "Τα 17 δις έχουν να κάνουν με τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των 23 δις που έχει κυκλοφορήσει, αφορά τις μικτές χρηματοδοτικές εκτιμήσεις".

Το κυπριακό μνημόνιο θα κατατεθεί στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης προς έγκριση, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Μετά από αυτό, το εκτελεστικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας θα εγκρίνει το κυπριακό δάνειο μέχρι τις 24 Απριλίου.

Ο Ρέκλινγκ υπογράμμισε ότι "εχουμε επίσης συμφωνήσει για την ωρίμανση (λήξη του δανείου). 15 χρόνια ο μέσος χρόνος ωρίμανσης και 20 μέγιστη.Εαν όλες οι συμφωνίες οριστικοποιηθούν από το διοικητικό και το εκτελεστικό συμβούλιο, η πρώτη εκταμίευση μπορεί να γίνει περί τα μέσα Μαΐου".

Οι Ευρωπαίοι δανειστές μας άφησαν πάντως ανοιχτό το παράθυρο πώλησης χρυσού από την Κύπρο προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποδεικνύει πως σε μια τέτοια περίπτωση η κεντρική τράπεζα της Κύπρου πρέπει πρώτα να καλύψει τις απώλειές της από τα δάνεια του Μηχανισμού επείγουσας παροχής ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής του Γιούροκρουπ τόνισε ότι "η απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως οτιδήποτε μεταφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό από τα κέρδη που θα προκύψουν από την πώληση χρυσού, πρέπει να καλύψει πρώτα και κύρια τις όποιες πιθανές απώλειες που η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να έχει από τον ELA. Αυτό αποτελεί απόδειξη του ότι η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας τυγχάνει σεβασμού".

Ο Ντέϊζελμπλουμ ξεκαθάρισε επίσης ότι "η πώληση χρυσού αποτελεί πάντα μια επιλογή που μπορεί να υλοποιηθεί από τις ίδιες τις Κυπριακές Αρχές προκειμένου να ικανοποιήσουν τις χρηματοδοτικές τους απαιτήσεις. Αλλά όπως αναφέρεται στους όρους του προγράμματος, αυτή είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απαίτηση από την Τρόικα ή το Eurogroup".

Πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπο το φως εγγράφων που ήθελαν την Κύπρο να έχει δεσμευτεί στην πώληση χρυσού προς εξασφάλιση 400 εκατομμυρίων, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν έχει μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο.
http://www.cytoday.eu