17.4.13

Efenpress: Να την πάτε στις...Σκουριές Χαλκιδικής!

Γ. Τσαμασλής: Παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σαφή θέση, υπέρ της παραμονής της ΔΕΘ στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, μετά από ανακαίνισή τους, πήρε χτες στην έκτακτη συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής η διοίκηση της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, διά του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Τσαμασλή. Ο κ. Τσαμασλής επί της ουσίας τοποθετήθηκε ενώπιον των περιφερειακών συμβούλων, μετά από την παρουσίαση της μελέτης της ΔΕΘ – HELEXPOστους φορείς της πόλης την περασμένη Παρασκευή. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν δύο βασικά σενάρια: α) η μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο και β) η συνέχιση της δραστηριότητας στον υφιστάμενο χώρο, με ανάπλαση των υποδομών.
Η μετεγκατάσταση αποτελεί μια πρόταση που φαίνεται να είναι ασύμφορη οικονομικά, κάτι το οποίο δεν ισχύει εάν τελικά επιλεγεί η λύση της ανάπλασης των υπάρχουσων εγκαταστάσεων.
Οπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, η μετετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο είναι ένα θέμα το οποίο άρχισε να συζητείται πριν από χρόνια, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι επί της ουσίας, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου εκθεσιακού κέντρου. Ο κ. Τσαμασλής επισήμανε ότι στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, η Εκθεση απαξιώνεται.
«Οι φορείς της Θεσσαλονίκης πρέπει να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση το συντομότερο δυνατό, για να μην χάσουμε άλλο χρόνο», υπογράμμισε.

Και πάρκο
Η μελέτη της ΔΕΘ – HELEXPO προβλέπει, εκτός από την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των περιπτέρων, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου σε τμήμα του χώρου τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα η Εκθεση. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, υπόγεια συγκοινωνιακά έργα, αλλά και κατασκευή ξενοδοχείου.
Ο κ. Τσαμασλής επισήμανε ότι κατά την παρουσίαση της μελέτης στους φορείς της πόλης, την περασμένη Παρασκευή, η πρόταση παραμονής της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης φάνηκε να τυγχάνει σχεδόν ομόφωνης αποδοχής, ενώ η μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιφυλάχθηκε να πάρει θέση αφού συζητηθεί το θέμα στη μητροπολιτική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Φεστερίδης, ζήτησε πριν από τη συζήτηση οι παρατάξεις να έχουν όλα τα στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν.
«Το θέμα είναι περίπλοκο, αφού τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο την έχουν ανακοινώσει δύο πρωθυπουργοί», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παντελής Κουκουλεκίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η διαβούλευση είχε διαρκέσει στο παρελθόν μερικά χρόνια και τώρα θα πρέπει να γίνει νέα τοποθέτηση για το θέμα.
Τη λύπη του, διότι το θέμα έρχεται γρήγορα και δεν υπάρχει κατάλληλη και επαρκής προετοιμασία από τους περιφερειακούς συμβούλους, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας.
Το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη, μονοθεματική συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής, μεθαύριο Πέμπτη, προκειμένου να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις.
agelioforos