7.4.13

Στον πάγο το deal Εθνικής - Εurobank



Φρένο μπήκε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε κληθεί στη συνάντηση και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.


Σύμφωνα λοιπόν, με τα όσα προέκυψαν από τη συνάντηση οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν αυτόνομα στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ διακόπτεται το έργο των επιτροπών που είχαν συσταθεί για τη διαδικασία της συγχώνευσης. Η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ, ώστε να ενωθεί - όπως φαίνεται να υποστήριζαν οι εκπρόσωποι των δανειστών - με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έτσι, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συγκροτήσουν τον τέταρτο τραπεζικό πυλώνα στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο «ραντεβού» αύριο, στις 16.00 το απόγευμα, ενώ ισχύει στο ακέραιο η μεσημβρινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσουν οι επαφές των τροϊκανών με τον πρωθυπουργό το πρωί της Κυριακής, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα δύο «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παρέμεναν οι απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Εν προκειμένω, για τη συγχώνευση, την οποία η κυβέρνηση στήριζε απόλυτα, η τρόικα εξέταζε το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, καθώς θεωρούσε ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας.Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούσαν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος, ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε λίγο πριν τις 22.30 ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει - είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών - Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, καταλήγει η ανακοίνωση.
real