21.4.13

ΣΥΝΟΡΑ ΚΙΝΑΣ Β. ΚΟΡΕΑΣ Στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυραύλους cruise εναντίον αεροπλανοφόρων αναπτύσσει η Κίνα


Συνεχίζει τις μετακινήσεις δυνάμεων η Κίνα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ενισχύοντας τόσο τις δυνάμεις της στο έδαφος όσο και τις αεροπορικές της δυνάμεις. Εκτός από τις μετασταθμεύσεις μαχητικών αεροσκαφών η κινεζική Αεροπορία ξεκίνησε τη μεταστάθμευση σε αεροπορικές βάσεις της περιοχής βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας Xian H-6Κ. .
Το συγκεκριμένα αεροσκάφη  μπορούν να φέρουν έως και 6 πυραύλους τύπου cruise CJ-10A ( οι οποίοι συνιστούν αντίγραφο του Σοβιετικού Kh-55).

Ο κινεζικός Στρατός μετακίνησε επίσης στα σύνορα με την  Βόρεια Κορέα το τελευταίο διάστημα  μεγάλες μονάδες επιπέδου σώματος στρατού καθώς επίσης και μοίρες μαχητικών πολεμικών αεροσκαφών αλλά και βαρύ πυροβολικό( αυτοκινούμενο αλλά και μονάδες βαλλιστικών πυραύλων.
Ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές αποδίδουν το γεγονός αυτό σε πρόσφατες δηλώσεις περί   ετοιμότητας της Πιονγκγιάνγκ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ΗΠΑ «σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου». 
Ένας μεγάλος αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών  εμφανίστηκε να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από τις κινεζικές πόλεις στα σύνορα με την Β.Κορέα  όπως η Fucheng, Zhangye και η Changchun.
«Οι μάχιμες μονάδες σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση»  δηλώνουν οι στρατιωτικές  αρχές, χωρίς όμως να διευκρινίζουν έναντι ποιας απειλής.
Το κινεζικό βομβαρδιστικό  Xian H-6 αποτελεί αντίγραφο του ρωσικού Tu-16, η έκδοση όμως «-Κ» είναι η πλέον σύγχρονη καθώς διαθέτει νέους κινητήρες παράκαμψης (turboan) διπλής ροής D-30KP-2 με ώση 12.300 χλγρ. ο καθένας , μεγαλύτερες αεροεισαγωγές, νέο διηλεκτρικό κώνο για τη φιλοξενία ενός νέου ραντάρ και αναβαθμισμένο θάλαμο διακυβέρνησης.
Επίσης το κινεζικό βομβαρδιστικό αναπτύσσει ταχύτητα έως και 1.050 χιλιόμετρα ανά ώρα και δύνανται να ίπταται χωρίς ανεφοδιασμό για 6.000 χλμ.  
Η νέα αυτή έκδοση του κινεζικού βομβαρδιστικού  μπορεί να μεταφέρει έως και έξι πυραύλους τύπου cruise CJ-10Α με δραστικό βεληνεκές περί τα 2000 χλμ.
Οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα αντίγραφο των Σοβιετικής  κατασκευής Kh-55, αλλά  είναι ικανοί να φέρουν  πυρηνική κεφαλή. Αναπτύσσουν ταχύτητα 2,5 mach είναι όμως μειωμένης ακρίβειας καθώς η ναυτιλία τους στηρίζεται σε αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με πιθανή δορυφορική υποβοήθηση του κινεζικού συμπλέγματος δορυφορικής ναυτιλίας  BeiDou. Το τελευταίο πάντως προς το παρόν δεν βρίσκεται σε επιχειρησιακή κατάσταση και είναι άγνωστο εάν η Κίνα μπορεί να κατευθύνει τους CJ-10A δορυφορικά.
Εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο πως ο συγκεκριμένος πύραυλος, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια το 2009, έχει σχεδιαστεί ειδικά για την προσβολή αεροπλανοφόρων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr