14.4.13

Προφυλακιστέοι οι συλληφθέντες από την Ιερισσό



Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες από την Ιερισσό Χαλκιδικής, οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που τους προσάπτονται, άλλα δεν κατάφεραν να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα οι οποίοι ομόφωνα τους έκριναν προφυλακιστέους.




Έξω από το δικαστικό μέγαρο παραμένουν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες συμπολίτες των δυο ανδρών και η ατμόσφαιρα είναι "ηλεκτρισμένη" είναι στο άκουσμα της προφυλάκισης των δυο συλληφθέντων. Οι συγγενείς του 44χρονου ενημερώθηκαν, τηλεφωνικά, ενώ οι συγγενείς του 33χρονου, που βρίσκονται έξω από την αστυνομική διεύθυνση, στο άκουσμα της απόφασης, ξέσπασαν σε κλάμματα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο ξεσπάσματος επεισοδίων. 



"Γιώργο και Βασίλη είμαστε μαζί σας, ας είναι η φωνή μας η δύναμή σας" φωνάζουν, συνεχώς, οι συγκεντρωμένοι έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκισή τους. Οι δικηγόροι τους δεν έχουν βγει ακόμη από το κτίριο. 

17:49 "Εδώ ο Κασιδιάρης κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία κι αθωώθηκε κι αυτοί φυλακίζουν δύο αγωνιστές" είπε πριν από λίγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση.

17.31 "Είπε κανείς στον Δένδια ότι θα επεισόδια που θα γίνουν και τα παιδιά (των ΜΑΤ) που θα φάνε ξύλο, θα έχουν ηθικό αυτουργό;" Τη φράση αυτή είπε, πριν από λίγο, κάτοικος της Ιερισσού προς τον δικηγόρο των "2" Β. Καπερνάρο. Πάντως, η κατάσταση παραμένει "ηλεκτρισμένη". Ηδη, έχει υπάρξει "κάλεσμα" για συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην Καμάρα.

17.26
 Στο πόδι όλη η Ιερισσός από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκιση. Στα μπλόκα επικρατεί οργή και θυμός. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Πάντως, το σύνθημα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το αστυνομικό μέγαρο ήταν ""Η επανάσταση ξεκίνησε από τη Χαλκιδική. Την κυβέρνηση εμείς θα τη ρίξουμε".

17.21 Οι δικηγόροι ενημέρωσαν τους συγγενείς ότι μπορούν να περάσουν για να αποχαιρετήσουν τους ανθρώπους τους, λίγο πριν οδηγηθούν στις φυλακές. 

17.10 Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για την προφυλάκιση. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνεχώς συνθήματα, ενώ μία γυναίκα αναρωτιόταν: "Τι θέλουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Πρέπει να χυθεί αίμα;"

16:55 "Αχαρακτήριστο γεγονός. Ας το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο Ελληνες πολίτες απολογήθηκαν μέσα στο αστυνομικό μέγαρο" τόνισε, πριν από λίγο, ο συνήγορος των 2 κρατουμένων κ. Καπερνάρος και συμπλήρωσε: "Η δικαστική εξουσία υποχώρησε στην αστυνομική. Εχουμε 4ο Ράιχ. Σ' αυτή την υπόθεση έγιναν δικονομικά έκτροπα αφού κατηγοριοποιήθηκαν μάρτυρες". 

16:04 Σε ετοιμότητα βρίσκονται διαδηλωτές και αστυνομικοί, εν αναμονή της απόφασης για τους δύο κατηγορούμενους, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους.

15:29 Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday, οι αστυνομικοί πήραν εντολή, για τους επόμενους δύο μήνες, να διαθέτουν καθημερινά μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία θα αστυνομεύει την περιοχή όπου βρίσκεται το εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", στις Σκουριές.

15:05 Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων στον Ανακριτή και τώρα οδηγούνται στην Εισαγγελέα, για να αποφασιστεί το αν θα κριθούν προφυλακιστέοι ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

13:14 Αποχώρησε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των δύο συλληφθέντων και ανέφερε πως θα παλέψουν με κάθε μέσο, αλλά όχι με τη βία, για την απελευθέρωσή τους

13:05 Σε εξέλιξη οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων. Ήδη εδώ και λίγα λεπτά ο πρώτος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ανακριτή.

12:30 Δεν έχει αρχίσει ακόμα η διαδικασία της απολογίας των δύο κατηγορουμένων στον Ανακριτή

12:23 Αποχώρησε πριν λίγο η Βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε με τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αθ. Παζαρλή για να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι συλλήψεις των δύο και χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι η Ανάκριση γίνεται στο Αστυνομικό Μέγαρο. Η κ. Γερασιμίδου συναντήθηκε με τους δύο κρατούμενους και όπως είπε στους διαδηλωτές, έχουν ακμαίο ηθικό χάρη στη συμπαράστασή τους.



11:52 Με συνθήματα κατά της Αστυνομίας και της εταιρείας χρυσού διαμαρτύρονται οι διαδηλωτές στην οδό Μοναστηρίου.





11:28 
Στο Αστυνομικό Μέγαρο βρέθηκαν τώρα οι δικηγόροι των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι πέρασαν από τον φραγμό που έχουν δημιουργήσει οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μαζί τους και η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, αλλά και η Βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου.



11:25 
Διαδηλωτές από την Κατερίνη και τον Έβρο έφτασαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να συμπαρασταθούν στους δύο συλληφθέντες.

11:08 
Σταμάτησε η βροχή και επιστρέφουν στο φραγμό οι διαδηλωτές, που γίνονται όλο και περισσότεροι, καθώς η προσέλευσή τους συνεχίζεται.



10:55 
Ισχυρή βροχόπτωση επικρατεί στην περιοχή εδώ και λίγη ώρα. Οι διαδηλωτές πηγαίνουν κάτω από τη γέφυρα για να προστατευτούν και δεν σταματούν να φωνάζουν συνθήματα.



10:38 Στον φραγμό που έχουν δημιουργήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έφτασαν οι διαδηλωτές που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, στην οδό Μοναστηρίου, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης προς τους δύο συλληφθέντες, από την Ιερισσό. 

10:00 Αποκλεισμένο είναι εδώ και λίγη ώρα το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει τοποθετήσει κλούβες έξω από το κτήριο, για να μην επιτρέψει την πρόσβαση στους διαδηλωτές που συγκεντρώνονται αυτή την ώρα στην οδό Μοναστηρίου για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους δύο κατοίκους της Ιερισσού που συνελήφθησαν ως κατηγορούμενοι για την επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός", στις Σκουριές. Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι σήμερα θα απολογηθούν στον Ανακριτή.



Η απολογία θα πραγματοποιηθεί τελικά στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και όχι στο δικαστικό μέγαρο, όπως αιτήθηκαν την Τετάρτη οι συνήγοροι υπεράσπισης, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκειά τους.Οι δικηγόροι των δύο συλληφθέντων πρόκειται να καταθέσουν στον ανακριτή 30σέλιδο υπόμνημα στο οποίο θα επισημαίνουν την αδυναμία των στοιχείων του κατηγορητηρίου. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι λένε, η δικογραφία θα έπρεπε να διαμορφωθεί εκ νέου.

Το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα ανακριτής και εισαγγελέας θα πρέπει να έχουν λάβει και κοινοποιήσει την απόφασή τους, εάν οι δύο κατηγορούμενοι θα κριθούν προφυλακιστέοι ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι

Προβληματισμός για το τί θα γίνει σε περίπτωση προφυλάκισης
Αν οι δύο οικογενειάρχες κριθούν προφυλακιστέοι, τότε ακόμη και οι συγχωριανοί τους δεν ξέρουν πως θα αντιδράσουν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που αναμένεται να βρεθούν έξω από το αστυνομικό μέγαρο.

Επικρατεί βουβός προβληματισμός από τους κατοίκους, ενώ η αστυνομία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης μιας εκρηκτικής κατάστασης μετά την απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή.

ΠΗΓΗ: Thesstoday.gr

real.gr