21.4.13

ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΣΥΡΙΑΣ: Κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό αερόστατο που επιχειρούσε από την Τουρκία


Την κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αερόστατου ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε η Συρία. Το αερόστατο καταρρίφθηκε  στην επαρχία Idleb την ώρα που αυτό πετούσε πάνω απο θέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων.
Το γεγονός αναφέρει τόσο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου Al Manar.  Πιο συγκεκριμένα το αερόστατο όταν εντοπίστηκε πετούσε  πάνω από την πόλη της Maarat-an-Numan καταγράφοντας τις θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με πηγές της συριακής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών έγινε γνωστό  ότι το αερόστατο  είχε ενσωματωμένη υπερσύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης  που  χρησιμοποιείται ευρέως  από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για  επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.
Το συγκεκριμένο αερόστατο ήταν εξοπλισμένο με δύο σύγχρονες ψηφιακές κάμερες υψηλής ευκρίνειας (μια ημέρας και μια IIR)  και επεξεργαστές με δυνατότητα πολύ μεγάλης  μνήμης για να αποθηκεύει τις μαγνητοσκοπημένες πληροφορίες. Επίσης είχε την δυνατότητα να αναμεταδίδει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του στο επίγειο κέντρο ελέγχου του, το οποπίο είναι άγνωστο που βρίσκεται, πηγές από τη Συρία πάντως εκτιμούν ότι το αερόστατο επιχειρούσε από την Τουρκία.
Σύμφωνα με μια πηγή από την  διοίκηση των συριακών δυνάμεων,  το αερόστατο εντοπίστηκε από  μονάδα αεράμυνας που βρισκόταν στην περιοχή της βάσης του Wadi al-Deif, όπου  πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη πολιορκία από οργανωμένες συμμορίες ανταρτών. Ο συριακός Στρατός εξεδίωξε τους αντάρτες και τους κατανίκησε στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της συγκεκριμένη περιοχής.
Οι Σύροι  στρατιωτικοί εκτιμούν ότι το αερόστατο παρείχε βοήθεια στις χερσαίες δυνάμεις των ανταρτών που πολιορκούσαν την βάση και αυτό στο πλαίσιο της υπόσχεσης των ΗΠΑ για παροχή βοήθειας ύψους 123 εκατ. $ περί μη θανατηφόρας βοήθειας προς του αντάρτες της al-Qaeda.
Σε μια άλλη εκδοχή το αερόστατο συνδέεται με δράση συγκεκριμένης ομάδας των Σύρων ανταρτών με διασυνδέσεις στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα Συριακές και ρωσικές δυνάμεις είχαν κατασχέσει κατασκοπευτικό εξοπλισμό ο όποιος βρισκόταν σε νήσο απέναντι από την έξοδο της ρωσικής ναυτικής βάσης της Ταρτούς, αποδίδοντας την ευθύνη για τον εξοπλισμό αυτό και την τοποθέτησή του στο Ισραήλ.
Επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη κατάρριψη δεν έχει υπάρξει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr