22.4.13

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ  ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

«ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ  ΚΑΝΕΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΧ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 1999»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο «κραχ» τύπου Χρηματιστηρίου, λόγω του νομοθετικού πλαισίου χρηματοδότησης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών  συστημάτων, που με νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αστρονομική εισφορά  επί του κύκλου εργασιών των Φ/Β επιχειρήσεων σε ποσοστό 25,27 και 30%, έκρουσε με Ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Ο Τέρενς Κουίκ, μεταφέρει  στον Αντώνη Σαμαρά δύο δραματικές επιστολές που εστάλησαν στο Γραφείο του πρωθυπουργού και κοινοποιήθηκαν από τους υπογράφοντες και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ίδιου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, προκειμένου να γίνει κοινωνός της απάντησης που επιβάλλεται να δώσει ο Πρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πρώτη  επιστολή, που συνυπογράφεται από  πληθώρα ιδιωτών και αγροτών  επενδυτών, «η δραματική αύξηση της  εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των Φ/Β επιχειρήσεων, όχι μόνο κρίνεται ως αναποτελεσματική και πρόχειρα σχεδιασμένη, αλλά αυξάνει και το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ».

«Δυστυχώς η  κουστωδία των ανεγκέφαλων συμβούλων  του ΥΠΕΚΑ εισηγείται με τη νέα  μονομερώς εκδικητικά πρόταση νόμου  τη μείωση του ελλείμματος του  ΛΑΓΗΕ με περαιτέρω αύξηση της  εισφοράς επί του κύκλου εργασιών στο 37 και 40%», υπογραμμίζουν οι ιδιώτες και αγρότες επενδυτές και ζητούν των ύψιστο συντονισμό όλων των μερών «προκειμένου να αποσυρθεί το αποσπασματικό προς ψήφιση νομοσχέδιο που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας».

Την κατάργηση της  ισονομίας μεταξύ των πολιτών καταγγέλλει όμως και ο επενδυτής Πασχάλης Μαλλιαρός, που δικαίως αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν το κεφάλαιο των 150.000 ευρώ που διέθεσε για να επενδύσει στις ΑΠΕ, να του παράγει ζημιές, την ώρα που κεφάλαιο 15.000 για επένδυση φωτοβολταϊκών στη στέγη, παράγει κέρδη και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 50%.

«Ποιοι είναι αυτοί  που αναιρούν τη δική σας ρητή δέσμευση και κατ’ ακολουθία όλης της κυβέρνησης ότι το 2013 νέος φόρος δεν θα μπει; Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο δεν  αποτελεί λαγό ώστε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την επιπλέον φορολόγηση και σε άλλους τομείς;» ερωτά τον πρωθυπουργό ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς ο αφανισμός των Φ/Β αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για την ενθάρρυνση ιδιωτικών πρωτοβουλίων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα».

Και προσθέτει:

«Η ΛΑΓΗΕ βρίσκεται  στο απόλυτο κόκκινο, παρ' όλο  που πριν από λίγους μήνες, με υπογραφή Κεδίκογλου, αφαίμαξε 70 εκ. ευρώ από το ταμείο της...ΕΡΤ Α.Ε.! Τώρα από πού θα αρπάξει η κυβέρνησή σας χρήματα για ενίσχυση της ΛΑΓΗΕ;».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΚΑ/ΑΠΕ/ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από την πολύ πρόσφατη εποχή που  δημοσιογραφούσα, εξέφραζα, με τα όσα  μου διεμήνυε η αγορά, την άποψη  ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών  συστημάτων, θα καταλήξει για επενδυτές  και επιχειρήσεις Φ/Β σε κραχ τύπου Χρηματιστηρίου 1999. Και κυρίως για τους αγρότες εκείνους που μπήκαν σε δάνεια και υποθήκευση των χωραφιών τους.

Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να γράψω  κάτι παραπάνω ως πρόλογο σε δύο  δραματικές επιστολές που εστάλησαν  στο Γραφείο σας και κοινοποιήθηκαν από τους υπογράφοντες και στη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τις καταχωρώ στην Ερώτηση που σας  καταθέτω, μόνο και μόνο για να γίνω κοινωνός της απάντησης που θα δώσετε (το ελπίζω) στις επιμέρους ερωτήσεις  που σας υποβάλλονται και τις  οποίες αντιγράφω και τις υποβάλω και εγώ εκ μέρους μου, μαζί με μερικές ακόμα.

Οι επιστολές έχουν ως εξής:

κ. Σαμαρά Αντώνη/Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Θέμα: Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ προς ψήφιση

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν έκλεισαν ούτε καν 6 μήνες που χύθηκε άφθονο μελάνι για τη δημοσίευση του νόμου 4693/2012 με τον οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά η αστρονομική εισφορά επί του κύκλου εργασιών των Φ/Β επιχειρήσεων σε ποσοστό 25,27 και 30% σε μια παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη οικονομία, όπου πάλαι ποτέ θα χαρακτηριζόταν ως στροφή της πολιτικής στο πνεύμα των κοινωνικοποιημένων και κρατικοποιημένων επιχειρήσεων.

Η εισφορά αυτή αποτέλεσε την απαρχή αποδόμησης και καταστροφής των Φ/Β επιχειρήσεων και είχε χαρακτηριστεί επιστημονικά τεκμηριωμένα εγκαίρως από τα συλλογικά όργανα των επιχειρήσεων ΣΠΕΦ κ.α. ως αναποτελεσματική, αυξάνοντας το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και πρόχειρα σχεδιασμένη, ώστε να προσεγγίσει τη λύση αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που γεννούν τα αίτια δημιουργίας του.

Δυστυχώς η κουστωδία των ανεγκέφαλων συμβούλων του ΥΠΕΚΑ εισηγείται με τη νέα μονομερώς εκδικητικά πρόταση νόμου τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ με περαιτέρω αύξηση της εισφοράς επί του κύκλου εργασιών στο 37 και 40%.
Κύριε πρωθυπουργέ  σας ρωτάμε:
• Ποιοι είναι  αυτοί που αναιρούν τη ρητή δική σας δέσμευση και κατά ακολουθία όλης της κυβέρνησης, ότι το 2013 ούτε ένας επιπλέον νέος φόρος δεν θα μπει;

• Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο δεν  αποτελεί λαγό ώστε να ανοίξει ο  ασκός του αιόλου για την επιπλέον φορολόγηση και σε άλλους τομείς;

• Που πλέον μπαίνει ο ηθικός φραγμός που εξωραΐζει τον  συμβιβασμό μεταξύ λέξεων και πράξεων;

• Ο αφανισμός των Φ/Β δεν αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για την  ενθάρρυνση ιδιωτικών πρωτοβουλιών που τόσο ανάγκη στη δεδομένη συγκυρία έχει η χώρα και μάλιστα σε καινοτόμα πεδία όπως είναι η ΑΠΕ;

• Ποια είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας  στο εξωτερικό όταν στο εσωτερικό  η δυσπιστία του λαού στην κυβέρνηση  αποτελεί τον καθρέφτη αυτής της χώρας;

• Πως είναι δυνατόν σε μία χώρα με τόσο ήλιο η πράσινη ανάπτυξη να έχει δύσει;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επειδή πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα.

Επειδή  μέσα από τα λάθη και τα συντρίμμια της κρίσης και της ύφεσης πρέπει να γεννηθεί και να χτιστεί η ελπίδα.

Επειδή  η αγωνία και ο θυμός χιλιάδων ιδιωτών και αγροτών επενδυτών δεν συνάδει με τη δημοκρατία που ονειρευόμαστε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα βάζοντας υποθήκες για το μέλλον των παιδιών μας.

Επειδή  ο εξορθολογισμός των στρεβλώσεων  λειτουργίας των ΑΠΕ και τα αιτία δημιουργίας του εμφανιζόμενου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ αποτελούν και επιβάλλούν τον ύψιστο συντονισμό όλων των μερών και παραμέτρων και όχι βεβιασμένων αποφάσεων με τη ανάδειξη αποδιοπομπαίων τράγων και εξιλαστήριων θυμάτων, παρακαλούμε στη δική σας παρέμβαση για άμεση απόσυρση του αποσπασματικού προς ψήφιση νομοσχεδίου.

Με  τιμή και εκτίμηση,

Μαλλιαρός Πασχάλης Ιδιώτης Επενδυτής
Μπουζάκης Αντώνης Ιδιώτης Επενδυτής
Κιανίδης  Ιωάννης    Ιδιώτης  Επενδυτής
Κιανίδης  Φίλιππος Ιδιώτης Επενδυτής
Μαστρογιάννης Δημήτριος Αγρότης Επενδυτής
Μαστρογιάννης Αθανάσιος Αγρότης Επενδυτής
Τράγκας Δημήτριος Αγρότης Επενδυτής

  Σας παραθέτουμε παρακάτω την  επιστολή-σχόλιο ιδιώτη επενδυτή  που αναρτήθηκε στη Διαβούλευση  του εν λόγω νομοσχεδίου, αποδεικνύοντας  ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων  επενδύοντας στα Φ/Β στο τέλος του 2012 είναι αρνητική.

Κύριε Υπουργέ,

Αποφάσισα μεσούσης της κρίσης να επενδύσω στις ΑΠΕ όλες τις αποταμιεύσεις μου, όπως αναλυτικά περιγράφω:

Ίδιο  κεφάλαιο: 150.000€
Επένδυση  σε φωτοβ/κό σταθμό: 200Kw
Εγγυημένη τιμή: 0,37€/Kw
Ανάλυση κόστους επένδυσης 31-12-2012
Κόστος  κατασκευής: 320.000€
Κόστος  ίδρυσης εταιρείας: 5.000€
Κόστος  φακέλου-ΡΑΕ-ΔΕΗ: 55.000€
Κόστος  διαφόρων ατομικών εξόδων διαχρονικά: 5.000€
Ενοίκιο εδαφικής έκτασης 2 ετών: 8.000€
Κόστος  σύναψης 10ετούς  δανείου: 250.000€
και έξοδα φακέλου & υποθήκης: 8.000€

   
Σύνολο  κόστους: 401.000€(ήτοι 2€/Watt)


Κύριε Υπουργέ σας ρωτώ,

Συνδέθηκα στις 25-01-2013 και τα έσοδά μου είναι τα εξής:

Μέση  ετήσια απόδοση: 300.000Kw.
Κύκλος  εργασιών: 110.0000€

Εμπίπτω στο ειδικό τέλος του 40% ,άρα τα έσοδά μου θα είναι 66.000€.

Το  δάνειο των 250.000€ το εσύναψα με την PROBANK έναντι 11,3% επιτόκιο.Η ετήσια μου  τοκοχρεωλυτική δόση θα είναι στις 48.500€.Από τα 18.000€ που μου μένουν πρέπει να καταβάλλω 4.000 ετησίως στα  ενοίκια, 4.000€ στο ΤΕΒΕ, 2.000€ ετησίως συμβόλαια συντήρησης, 1.000€ ετησίως σε λογιστή, 800€ ετησίως σε Security,1.500€ ασφάλιστρα στην τράπεζα για την εγκατάσταση και προϋπολογιζόμενο φόρο μιας και η εισφορά αποσβένεται σε βάθος 5ετίας 8.000€, ήτοι σύνολο 21.000€ ετησίως ενώ θα μου μένουν 18.000€.

Μπορείτε  να μου πείτε γιατί επένδυσα σ’ αυτή τη χώρα, ποια είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων;

Ο γείτονάς μου επένδυσε στη στέγη με τιμή 0,50€/Kw την ίδια περίοδο με κόστος επένδυσης 15.000€ και θα απολαμβάνει έσοδα 7.500€ ετησίως καθαρά, απαλλαγμένα από φόρους και τέλη.

Για ποια ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών  μιλάει το Σύνταγμα και οι εκπρόσωποι αυτής της Πολιτείας; Πώς είναι δυνατόν κεφάλαιο 150.000€ με τα αντίστοιχα ρίσκα να σου παράγει ζημίες και κεφάλαιο 15.000€ να σου παράγει κέρδη και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 50%;

Το  μόνο όπλο που μου απομένει είναι  να σας μηνύσω και να διεκδικήσω πλέον τώρα με σύμμαχο τη δικαστική  εξουσία τα διαφυγόντα κέρδη και  την απόδοση ιδίων κεφαλαίων  για οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης.

  Μαλλιαρός Πασχάλης
Ιδιώτης-Επενδυτής»

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ.Πρωθυπουργέ:

1.Ποιοι είναι αυτοί που αναιρούν τη ρητή δική σας δέσμευση και κατά ακολουθία όλης της κυβέρνησης, ότι το 2013 ούτε ένας επιπλέον νέος φόρος δεν θα μπει;

2.Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο δεν αποτελεί λαγό ώστε να ανοίξει ο ασκός του αιόλου για την επιπλέον φορολόγηση και σε άλλους τομείς;

3. Που πλέον μπαίνει  ο ηθικός φραγμός που εξωραΐζει  τον συμβιβασμό μεταξύ λέξεων και πράξεων;

4.Ο αφανισμός των Φ/Β δεν αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για την ενθάρρυνση ιδιωτικών πρωτοβουλιών που τόσο ανάγκη στη δεδομένη συγκυρία έχει η χώρα και μάλιστα σε καινοτόμα πεδία όπως είναι η ΑΠΕ;

5. Ποια είναι η επανάκτηση  της αξιοπιστίας στο εξωτερικό  όταν στο εσωτερικό η δυσπιστία του λαού στην κυβέρνηση αποτελεί τον καθρέφτη αυτής της χώρας;
6. Πως είναι δυνατόν  σε μία χώρα με τόσο ήλιο  η πράσινη ανάπτυξη να έχει δύσει;

7. Η ΛΑΓΗΕ βρίσκεται στο απόλυτο  κόκκινο, παρ' όλο που πριν  από λίγους μήνες, με υπογραφή  Κεδίκογλου, αφαίμαξε 70 εκ. ευρώ από το ταμείο της...ΕΡΤ Α.Ε.! Τώρα από που θα αρπάξει η κυβερνησή σας χρήματα για την ενίσχυση της ΛΑΓΗΕ;

8.Εχετε συνειδητοποιήσει, αυτό που λένε από το βήμα της Βουλής ακόμα και Βουλευτές της ΝΔ, ότι βρίσκονται σε απόγνωση αγρότες - επενδυτές, για να προσθέσω από τη πλευρά μου ότι όλο και αυξάνουν οι φωνές που φοβούνται ότι για χιλιάδες επενδυτές οδεύουν σε κραχ τύπου Χρηματιστηρίου 1999;

9.Θα υπάρξει δική σας παρέμβαση για άμεση απόσυρση του αποσπασματικού προς ψήφιση νομοσχεδίου;

10. Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς το ερώτημα του επενδυτή Πασχάλη Μαλλιαρού ότι κεφάλαιο 150.000€ με τα αντίστοιχα ρίσκα παράγει ζημίες και κεφάλαιο 15.000€ παράγει κέρδη και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 50%, όταν το Σύνταγμα μιλάει για ισονομία πολιτών;

11. Θα μου κοινοποιήσετε τις απαντητικές σας επιστολές σε εκείνες που σας απεστάλησαν, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσω την «κατάθεση εγγράφων»;



Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ