17.4.13

Τελικά, δολοφονήθηκε ο Τ.Οζάλ! - Βρέθηκαν τριών ειδών δηλητήρια στην σορό του!



Για τη δολοφονία του Τούρκου πρώην προέδρου Τουργκούτ Οζάλ το 1993 κατηγορήθηκε επισήμα ένας απόστρατος ταξίαρχος του τουρκικού Στρατού ο Λεβέντ Ερσόζ από δικαστήριο της Αγκυρας το οποίο έκανε δεκτό το κατηγορητήριο της εισαγγελίας.
 
Tα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων της σορού του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ της οποίας έγινε πρόσφατα εκταφή για το σκοπό αυτό αποκαλύπτουν την ύπαρξη τριών διαφορετικών δηλητήριων, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
 
Μεταξύ των ουσιών περιλαμβάνεται και το εντομοκτόνο DDT, το οποίο έχει απαγορευθεί στη χώρα από το 1980 καθώς προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Εντοπίστηκαν επίσης αμερίκιο και πολώνιο.
 
Με την εξέλιξη αυτή υιοθετείται για πρώτη φορά επισήμως η άποψη ότι επρόκειτο για δολοφονική ενέργεια.
Ο Ταξίαρχος Ερσόζ κατηγορείται για συνωμοσία στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση του τουρκικού παρακράτους. Κατηορούμενος ερήμην είναι επίσης και ένας αντισυνταγματάρχης, για τον οποίο δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ταυτότητά του.  
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν». Η εισαγγελία ζητά την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο.
Ο Τουργκούτ Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενώ κατείχε το αξίωμα του εν ενεργεία προέδρου. 
Η απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία έρχεται την παραμονή της 20ης επετείου από το θάνατο του Τουργκούτ Οζάλ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr