12.4.13

«Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τις ελληνικές αξιώσεις»



«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι τελευταίες εξελίξεις, για πρώτη φορά, σηματοδοτούν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, κινήσεις από τη μία πλευρά σοβαρότητας και επίσης μία διεκδίκηση», επεσήμανε ο καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης μιλώντας στονrealfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.


«Έγιναν δύο σημαντικά πράγματα, απαντώντας στην προκλητική και αλαζονική θέση της Γερμανίας, ότι το θέμα των επανορθώσεων είναι κάτι το οποίο οι Ελληνες δεν πρέπει να το σκέφτονται, να μην τους απασχολεί, να ασχολούνται με την καθημερινότητα, την μίζερη της οικονομικής τους κατάστασης και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα αυτή. Αυτή η αλαζονική στάση δείχνει ακριβώς ότι η Γερμανία, μέχρι τώρα, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τις ελληνικές αξιώσεις», τόνισε ο καθηγητής.

Και σημείωσε: «Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με εξαίρεση την κίνηση που είχαμε κάνει το 1995 όπου τότε ο πρέσβης μας στη Γερμανία είχε καταθέσει ρηματική διακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το δάνειο, το αναγκαστικό και τις επανορθώσεις, η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ καμία κίνηση ουσιαστική. Αυτό επιτρέπει στον κ. Σόιμπλε να δίνει συνεντεύξεις και να απαντάει. Νομίζω όμως ότι θα απαντήσει με τελείως διαφορετική γλώσσα η γερμανική κυβέρνηση, αν η ελληνική προχωρήσει στο επόμενο βήμα της ουσιαστικής και τυπικής, σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική και το διεθνές δίκαιο, διεκδίκησης».

Στο ερώτημα ποιο θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Περράκης είπε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκφραστεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, να υλοποιηθεί δηλαδή, όχι αυτό το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για πρώτη φορά και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό ότι το θέμα αφορά το διεθνές δίκαιο και διεθνή δικαιοδοτικά όργανα θα μας πούνε αν η Γερμανία έχει υποχρέωση ή όχι. Εξαιρετική δήλωση αυτή για πρώτη φορά, δείχνει τη Χάγη, σε περίπτωση που η Γερμανία δεν προσέλθει σε μία συζήτηση με την Ελλάδα. Για να προσέλθει όμως πρέπει να προσκληθεί». 

Και πρόσθεσε: «Αρα λοιπόν μία ρηματική διακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του, τι μπορεί να κάνει, όπου η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να τοποθετηθεί η γερμανική απέναντι σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς φωνασκίες και τυμπανοκρουσίες να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Θεωρώ δε εξαιρετική δήλωση της ελληνικής πλευράς και για ακόμη έναν λόγο. Εχουμε μία πλήρη αποστασιοποίηση της διεκδίκησης της ουσίας του αιτήματος από τη σημερινή κατάσταση. Ξέρετε, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προβάλλουμε με τίτλους, με δηλώσεις, με φωνές ότι μας χρωστάνε 1 Α.Ε.Π., 2 Α.Ε.Π., ότι μπορούμε να σβήσουμε το χρέος και ότι είναι τόσα τα δισ. και τα τρισ. Το θέμα είναι ηθικής τάξεως, νομικής τάξεως και πολιτικής τάξεως».
real.gr