12.4.13

Με νέο πρόσωπο η Ελλάδα στη Μόσχα


Με νέο πρόσωπο  η Ελλάδα  στη Μόσχα
Με νέο, ανανεωμένο πρόσωπο, εμφανίστηκε η Ελλάδα σε μια από τις σημαντικές τουριστικές εκθέσεις που γίνονται στη ρωσική πρωτεύουσα, στην «ΜΙΤΤ - 2013». Η εφημερίδα, «Ρωσία Τώρα», βρέθηκε στην Εκθεση, και διαπίστωσε μια σειρά από θετικές τάσεις που αφορούν την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτή τη φορά, ακόμα και η εξωτερική εμφάνιση των ελληνικών περιπτέρων, ήταν διαφορετική. "Σεμνότερη" μεν, σε σχέση με τα "χλιδάτα" προηγούμενα χρόνια, αλλά πιο ποιοτική και στοχευμένη.
Αν και υπήρχαν ορισμένες ελλείψεις, αρκετά παρήγορο είναι ότι, εκτός του συνηθισμένου και μονότονου "ηλιου και θάλασσας" της Ελλάδας, προβλήθηκαν και άλλοι τομείς, με κύριο στόχο να έρχονται Ρώσοι τουρίστες στη χώρα καθ' όλο το έτος, και όχι μόνον το Καλοκαίρι. Να σημειωθεί πως τόσο η συγκεκριμένη Εκθεση, όσο και άλλες που γίνονται στη Ρωσία, έχουν πολύ μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως μεγάλος.
"Σεμνή" αλλά ποιοτική η ελληνική παρουσία
Η περσινή αύξηση του αριθμού των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, που ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του ενός εκατομμυρίου, καθώς και η γενική τάση επανόδου του τουριστικού ρεύματος από άλλες χώρες, επέδρασαν θετικά στην προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων τουρισμού για τη συμμετοχή στη φετινή έκθεση της Μόσχας. 
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο χώρος που νοικιάστηκε για τα ελληνικά περίπτερα ήταν λίγο μικρότερος. Παρά ταύτα όμως, αξιοποιήθηκε με ιδανικό τρόπο. Αλλά και «μικρή» δεν θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις την ελληνική έκθεση. Αλλωστε, καταλάμβανε 600 τ.μ., ενώ το συνολικό μήκος των διαδρόμων μεταξύ των περιπτέρων ξεπερνούσε εμφανώς την επιφάνεια που κάλυπταν οι βασικοί ανταγωνιστές από τη Μεσόγειο, οι Ισπανοί. Επίσης, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός του ενημερωτικού υλικού, τόσο του έντυπου, όσο και του ηλεκτρονικού, παρότι υπήρχε η αίσθηση ότι τα προβαλλόμενα βίντεο δεν ήταν αρκετά. 
Ένα από τα θετικά γεγονότα, ήταν η σχεδόν παντελής απουσία «τυχαίων ανθρώπων» του τουρισμού, οι οποίοι τις προηγούμενες φορές έρχονταν στις εκθέσεις όχι τόσο για να προβάλλουν τις εταιρίες τους και περιοχές, αλλά κυρίως για να ... δουν τη Μόσχα. Ηταν εμφανές ότι μετείχαν υψηλοί επαγγελματίες του χώρου.
Μια άλλη θετική αλλαγή ήταν ότι σχεδόν απουσίαζαν οι διαφημίσεις που πρόβαλλαν αποκλειστικά τις διακοπές στην παραλία για τη μεσαία και τη χαμηλότερη οικονομική κατηγορία. Με την αποστολή αυτή θα επιφορτιστούν πλέον τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία. Κάτι που κρίνεται ως απόλυτα σωστό. Οι έλληνες μετέχοντες διαφημίζουν στη Μόσχα τη μοναδικότητα του προϊόντος, είτε πρόκειται για τα ξενοδοχεία, είτε για τα αξιοθέατα των περιοχών. 
Διαφημίστηκαν νέες περιοχές της Επαρχίας
Ευχάριστη έκπληξη στην Εκθεση αποτέλεσε η εκπροσώπηση μερικών νέων περιοχών, και συγκεκριμένα της Μήλου και της Δυτικής Μακεδονίας. Βέβαια, ήταν εμφανές ότι πρόκειται για νεοφώτιστους στον εκθεσιακό χώρο. Στο τραπέζι της Δυτικής Μακεδονίας δεν υπερίσχυαν ούτε καν τα διαφημιστικά στα αγγλικά, καθώς τα περισσότερα ήταν στα ελληνικά. Τη στιγμή που στα υπόλοιπα περίπτερα υπήρχε υλικό κυρίως στη ρωσική γλώσσα. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η σαφής «εξειδίκευση» των περιοχών. Η περιφέρεια λοιπόν της Κρήτης αυτή τη φορά έδωσε ξεκάθαρη έμφαση στον αγροτουρισμό, ενώ παράλληλα ο κατεξοχήν τουρισμός στις παραλίες της Κρήτης προωθούταν από μεμονωμένα ξενοδοχεία που καταλάμβαναν τους γειτονικούς πάγκους. Την ίδια στιγμή, η Πελοπόννησος, η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, επικεντρώθηκαν στους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού. 
Η σοβαρότητα με την οποία προσέγγισαν διάφορες περιοχές την έκθεση τονίστηκε (και μάλιστα όχι για πρώτη φορά) με την παρουσία στα περίπτερα υψηλών εκπροσώπων των αρχών των περιοχών αυτών. Την Πελοπόννησο, για παράδειγμα, εκπροσώπησε αυτή τη φορά ο περιφερειάρχης της, κ. Πέτρος Τατούλης, ενώ την Κρήτη ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης. 
Ξεχωριστοί επισκέπτες της έκθεσης ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, και ο κ. γ.γ. του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στους ρώσους δημοσιογράφους, οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού ανέφεραν ότι το κύριο αποτέλεσμα της επίσκεψής τους στη Μόσχα ήταν η συνάντηση με τον κ. Ρατκόφ, τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού, και με τον αναπληρωτή του, Εβγκένι Πισαρέφσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και οι δυο πλευρές συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προορισμού στη Ρωσία. 
Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση σε νέες μορφές συνεργασίας, όπως ο ιαματικός τουρισμός και η εκπαίδευση στον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, τα θέματα αυτά αναμένεται να αναπτυχθούν σε κρατικό επίπεδο στα πλαίσια των εργασιών της κοινής ρωσο-ελληνικής ομάδας, η οποία θα συνεδριάσει φέτος τονΑπρίλιο στην Αθήνα. 
Οι γενικοί γραμματείς τόνισαν επίσης τη σημασία των μεγάλων εκθέσεων για να προωθηθεί η Ελλάδα στη Ρωσία ως τουριστικός προορισμός. Ο γ.γ. του ΕΟΤ, Π. Λειβαδάς, επιβεβαίωσε την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι σε αυτή την έκθεση παρουσιάστηκαν πολύ περισσότερες περιοχές, και απέδωσε τα εύσημα στο γραφείο του ΕΟΤ στη Μόσχα για την εξαιρετική δουλειά του κατά την προετοιμασία της έκθεσης. Γενικότερα, η εικόνα της Ελλάδας σε αυτή την έκθεση, ήταν θετική.
Κλειδί τα μικρά αεροδρόμια
Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ρωσικών πόλεων, από τις οποίες πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, αλλά και ο αριθμός των ελληνικών αεροδρομίων που δέχονται ρωσικά αεροσκάφη. Μεταξύ των άλλων, φέτος θα δεχθεί τους πρώτους ρώσους τουρίστες το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Σχετικά με αυτή την τάση, ο γ.γ. του ΕΟΤ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ρωσικών και ελληνικών πόλεων που αδελφοποιούνται, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. 
Συνολικά, ο κ. Λειβαδάς ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ρωσικών τουριστικών πρακτορείων με τους οποίους μίλησε, είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με την αύξηση των πωλήσεών τους το 2012 για την Ελλάδα. Η αύξηση ήταν της τάξης του 10%-20%, ενώ φέτος αναμένουν έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό από ρώσους τουρίστες στα θέρετρα της Ελλάδας. Για οικογενειακές διακοπές, όπως και για αυτές στις πλαζ, οι ταξιδιώτες επιλέγουν κυρίως τα νησιά που προβάλλονται περισσότερο, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως, ενώ παραδοσιακά και τη Χαλκιδική. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια προωθούνται αρκετά στη ρωσική αγορά η Θάσος και τα νότια νησιά του Ιουνίου. 
Ο αριθμός των ρώσων τουριστών στον δημοφιλέστερο προορισμό, την Κρήτη, πραγματικά εκπλήσσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ε. Κουκιαδάκη, μόνο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προσγειώθηκαν πέρυσι 358.000 τουρίστες, ενώ φέτος περιμένουν στην Κρήτη 650.000 Ρώσους. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι στο νησί θα είναι περισσότεροι ακόμη και από τους Γερμανούς. Δεδομένου ότι οι Ρώσοι ξοδεύουν στις διακοπές τους πολύ περισσότερα χρήματα από ότι οι Γερμανοί, το γεγονός αυτό λογικά θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του νησιού.