6.4.13

Η αλήθεια για τη νέα εκεχειρία στο Κουρδιστάν





Civata Demokratik a Kurd - CDK
Κουρδική Δημοκρατική Επιτροπή

Λευκωσία, 5 Απριλίου 2013

Η αλήθεια για τη νέα εκεχειρία του Κουρδικού κινήματος


Πρόσφατα, το Κουρδικό κίνημα κήρυξε νέα εκεχειρία, και καλεί τη Τουρκία να ανταποκριθεί προωθώντας δημοκρατικές αλλαγές.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν μεταδοθεί σωστά από τα διεθνή πρακτορεία. Πολλά μέσα ενημέρωσης δεν μιλούν για εκεχειρία, αλλά για αφοπλισμό. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Η τουρκική προπαγάνδα μιλά ακόμα και για συμφωνίες μεταξύ του φυλακισμένου προέδρου Οτσαλάν, εκπροσώπου του Κουρδικού λαού, και των τουρκικών αρχών. Στη πραγματικότητα η Τουρκία δεν δέκτηκε κανένα αίτημα των Κούρδων, και δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία.


Για να ξεφύγει από τη πολιτική πίεση της νέας εκεχειρίας, η Τουρκία διαστρεβλώνει τις διπλωματικές κινήσεις του Κουρδικού κινήματος, και προσπαθεί να δημιουργήσει μιαν εικόνα παράδοσης και διάλυσης. Οσα μεταδίδονται δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Το Δεκέμβριο οι τουρκικές αρχές διέκοψαν την πλήρη απομόνωση του Οτσαλάν, και ξανάρχισαν συνομιλίες μαζί του. Και ενώ από δεκαετίες το Κουρδικό κίνημα ζητούσε μια πολιτική λύση χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση, ξαφνικά τα μέσα ενημέρωσης γέμισαν από πληροφορίες για συμφωνίες που είχαν ήδη γίνει.  Αλλά μεταδίδονταν επίσης και πληροφορίες για διαμάχες μέσα στο Κουρδικό κίνημα, λόγω των συνομιλιών, που όμως ήταν αίτημα εδώ και πολλά χρόνια.

Στις 9 Ιανουαρίου δολοφονήθηκαν στο Παρίσι τρεις Κούρδισσες αγωνίστριες. Οι δολοφονίες παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης σαν οφειλόμενες σε διαμάχες μέσα στο Κουρδικό κίνημα. Τίποτε από αυτά δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Η εγκατάλειψη της άρνησης του Κουρδικού λαού και οι συνομιλίες για πολιτική λύση, ήτανε πάγιο αίτημα εδώ και δυόμιση δεκαετίες. Το Κουρδικό κίνημα έχει κηρύξει εκεχειρία και άλλες φορές στο παρελθόν. Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι τουρκικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο, χαιρετίζουμε το φίλο λαό της Κύπρου, με τον οποίο έχουμε κοινό πρόβλημα ξένης κατοχής. Οι ιστορικές συνθήκες το έφεραν να έχουμε και κοινό εχθρό. Ευχόμαστε σύντομη απελευθέρωση της Κύπρου και του Κουρδιστάν, και αποκατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είμαστε στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, στη διεύθυνση komala.kypros@gmail.com.

ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - CDK