25.4.13

Ιμαλάια: Αλεξιπτωτιστές του ινδικού Στρατού αναπτύχθηκαν εσπευσμένα στα σύνορα με Κίνα



ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ (vid)
Ανησυχητικά σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζει η διαμάχη της Κίνας με την Ινδία, καθώς μετά τις πρόσφατες αψιμαχίες στη μεθόριο των δύο χωρών, στην περιοχή Ladakh κοντά στα Ιμαλάια,  ο ινδικός Στρατός αποφάσισε να αναπτύξει ισχυρή δύναμη ταχείας αντίδρασης μεγέθους 1.500 ανδρών στα βορειοανατολικά της χώρας στη μεθόριο με την Κίνα.
Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για αερομεταφερόμενες μονάδες του επίλεκτου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών του ινδικού Στρατού το οποίο έλαβε εντολή κινητοποίησης για την ενίσχυση στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις κοντά στα σύνορα.

Σύμφωνα με πηγές του ινδικού υπουργείου Άμυνας αποστολή των αλεξιπτωτιστών θα είναι η καταστολή αεροπρογεφυρωμάτων σε περίπτωση που ο κινεζικός Στρατός επιχειρήσει να διεισδύσει αιφνιδιαστικά στην ινδική επικράτεια εντός διαφιλονικούμενου εδάφους.
Οι αλεξιπτωτιστές του ινδικού Στρατού όμως θα αναλάβουν και συμβατικά καθήκοντα στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» αποστολών στην περιοχή ενώ διατηρείται η δυνατότητα ανάπτυξης πίσω από τις «εχθρικές γραμμές» σε περίπτωση μελλοντικής σύρραξης όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Άμυνας.
Πρόσφατα σημειώθηκε κινητικότητα και σε άλλες επίλεκτες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως το 11οPara που αναπτύχθηκε στην περιοχή Dimapur, επίσης στα βορειοδυτικά σύνορα της Ινδίας με την Κίνα.
Το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών του ινδικού Στρατού διαθέτει συνολικά 10 μονάδες από τις οποίες 8 έχουν την ικανότητα διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται ωςμονάδες Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών με ικανότητα διεξαγωγής αεροκίνητων επιχειρήσεων.
Οι μονάδες αυτές ειδικεύονται στον ινδικό Στρατός στη διεξαγωγή επιχειρήσεων αντι-ανταρτοπολέμου σε περίοδο ειρήνης και διεξαγωγή δολιοφθορών πίσω από τις εχθρικές γραμμές σε περίοδο πολέμου.
Έχουν αρμοδιότητα να επεμβαίνουν άμεσα η κάθε μια στον τομέα ευθύνης τους και αποτελούν τη κύρια απάντηση στη συγκρότηση μονάδων με ικανότητα αερομεταφοράς από τον κινεζικό Στρατό ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να μεταφέρει 3.500 στρατιώτες με αερομεταφορά με το πρώτο κύμα.
Από την  περιοχή όμως δεν λείπουν και άλλα μεθοριακά επεισόδια, όπως αναφέρει ο ινδικός Τύπος. Πιο συγκεκριμένα δύο κινεζικά στρατιωτικά ελικόπτερα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ινδίας στην ορεινή περιοχή Chumar προσθέτοντας περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα.
Η παραβίαση του ινδικού εναέριου χώρου έγινε στις 21 Απριλίου, όπως αναφέρουν σήμερα οι Times της Ινδίας. Τα κινεζικά ελικόπτερα  αιωρήθηκαν εντός του ινδικού εναέριου χώρου για αρκετή ώρα και επέστρεψαν στον κινεζικό εναέριο χώρο αφού πρώτα πέταξαν προμήθειες με τροφές, πακέτα τσιγάρα και σημειώσεις γραμμένες στην τοπική διάλεκτο. Δεν αναφέρεται ακριβώς σε ποιους πέταξαν τις προμήθειες αυτές το πιθανότερο όμως είναι σε κάποια χωριά της περιοχής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr